8 juni 2020 - 6 min. lezen 0 reacties

De lente 2020 ging de boeken in als record zonnig. Ook waren er genoeg dagen waar de wind voelbaar aanwezig was. Goede omstandigheden voor de opwekking van groene stroom dus! Op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen. In het jaar 2019 werd er in de Benelux 40% meer stroom opgewekt door zonnepanelen dan in 2018. Bewoners van hoogbouw konden vaak nog geen zonnepanelen op hun huis bevestigen. Daar lijkt echter verandering in te komen.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Beste ligging van zonnepanelen

Een steeds meer voorkomend type van groene energie is zonne-energie. Meer en meer mensen leggen zonnepanelen op hun daken. De meeste zonnepanelen liggen richting het zuiden. Dit uiteraard omdat de zon in het zuiden het hoogst staat gedurende de dag. Hierdoor vangen de panelen de meeste straling. De hellingshoek speelt ook een rol. De hellingshoek van een zonnepaneel is de mate waarin deze wordt gekanteld. Voor zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden ligt de ideale hellingshoek rond de 35 graden.

  • Haal deze gietijzeren (victoriaanse) zonnewijzer in huis

Effecten van het weer op zonnepanelen

Tot zover de omstandigheden die wij zelf kunnen beïnvloeden. Maar welk effect hebben weersomstandigheden eigenlijk?

De ideale situatie voor een zonnepaneel doet zich voor in de winter. Lage temperaturen bij een diepblauwe lucht, zijn perfect voor een zonnepaneel. Het nadeel aan een winterdag is dat de zon relatief kort schijnt en nog niet zo hoog aan de hemel staat als in de zomer. De totale opbrengst van een paneel tijdens een winterdag is daarom altijd (veel lager) dan op een mooie zomerdag.

De rede dat een zonnepaneel het in de winter relatief beter doet dan in de zomer heeft te maken met de temperatuur. Als het buiten 30 graden is, kan de temperatuur van de zonnepanelen makkelijk 60 graden halen! Als een zonnepaneel erg warm wordt, verliest het vermogen en dat resulteert in minder opbrengst.

  • Meet de wattage van de zon via een digitaal weerstation. Wist je dat de Alecto WS5500 een UV en LUX sensor heeft? Bestel hier

Maar omdat de zon veel langer schijnt in de zomer, weegt het voordeel daarvan op tegen het nadeel van de hitte. Het is overigens niet zo dat een zonnepaneel schade oploopt door de hitte. Ze doen het gedurende deze dagen gewoon iets rustiger aan.

De droogte heeft ook een nadelig effect op de opbrengst van de zonnepanelen. Door het droge weer blijft er veel stof achter op de panelen. Er wordt geschat dat de opbrengst per paneel ongeveer 10% lager ligt. Door de regen van begin juni zullen de meeste zonnepanelen weer schoongespoeld zijn. Hierdoor kan dit type van energie weer volop groene stroom opleveren!

Zonnepanelen
De ideale hoek van zonnepanelen is ongeveer 35º

Effecten van het weer op windenergie

De tweede vorm van groene energie is de windenergie.

Zoals verwacht is de enige meteorologische parameter die een rol speelt bij windenergie de wind. Toch speelt hier hetzelfde probleem als bij de zonnepanelen.

Bij de zonnepanelen was het de temperatuur. Windturbines werken ook minder efficiënt bij een hogere windsnelheid. Sterker nog, ze moeten uitgezet worden bij een te harde wind.

Bij windmolens zou je denken dat veel wind goed is, want hoe meer wind hoe meer windenergie je opwekt. Een windmolen begint te draaien vanaf windkracht 2 Bft. Bij een harde wind kunnen de wieken, ook wel bladen genoemd, van richting veranderd worden.

  • Veel wind op komst? Voorspel het weer door weerkaarten te analyseren. Dit boek helpt je helemaal op weg

Als er gedurende 10 minuten een windkracht 10 staat (zware storm), gaan de windmolens automatisch uit en wordt er dus geen windenergie opgewekt. Bij sommige, moderne, windmolens gebeurt dit pas bij windkracht 12 (orkaan).

Het is mogelijk om de windturbines zo te bouwen dat ze ook bij orkaankracht blijven werken. Maar dit is niet rendabel genoeg, omdat dergelijke windsnelheden niet of nauwelijks voorkomen in de Benelux.

De storm Ciara bracht in februari bijvoorbeeld een nieuw productierecord van windenergie in Nederland. Op één dag werd 3 miljoen kWh opgewekt. Dit is genoeg om 1200 huishoudens een jaar lang te voorzien van groene energie!

Windenergie
Bij te weinig wind draaien de windmolens niet

Ook zonnepanelen op de gevel?

Tot nu toe worden zonnepanelen vooral op daken geplaatst. Zoals gezegd staan deze in een hellingshoek waarmee ze de meeste stroom opleveren. Het gevolg van steeds meer zonnepanelen in een woonwijk is dat er midden op de dag grote pieken in de productie van elektriciteit ontstaan. Op zonnige dagen kunnen die tot problemen op het stroomnet leiden.

Bij hoogbouw is het dak vaak te klein om veel zonnepanelen kwijt te kunnen. De panelen leveren niet genoeg op om het hele gebouw van stroom te voorzien. Hierdoor is het niet rendabel om zonnepanelen aan te schaffen. De terugverdientijd is gewoonweg te groot.

Daarom zoeken onderzoekers naar andere mogelijkheden voor het gebruik van zonnepanelen. Ze zijn daarbij uitgekomen op de zonnegevel, ook wel energieleverende gevel. Dit zijn verticale zonnepanelen die aan de gevel vastzitten.

De zonnegevels kunnen uitkomst bieden voor het probleem met stroompieken in de middag. De verticale panelen kunnen richting het oosten, zuiden en westen gericht zijn. Zo kunnen ze stroom opwekken in de ochtend, middag en avond respectievelijk. In de winter kunnen de panelen die op het zuiden gericht staan meer opwekken dan de panelen op het dak, doordat de zonnestralen beter op de panelen aan de gevel vallen dan die op het dak.

Sommigen storen zich nu al aan de hoeveelheid zonnepanelen in woonwijken. Omdat een gevel nog meer in het oog springt dan een dak, moet ervoor gezorgd worden dat de zonnepanelen onopvallend geplaatst kunnen worden op de gevel. De onderzoekers stellen dat voorbijgangers niet kunnen zien dat het eigenlijk zonnepanelen zijn. Ze zijn in elk formaat en kleurpatroon te fabriceren.

De zonnegevels leveren gemiddeld 85% van de stroom die zonnepanelen bovenop het dak opleveren bij mooi weer. Op dit moment wordt onderzocht hoe groot dit percentage is bij een bewolkt weertype. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken