11 oktober 2020 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Afgelopen maand was wereldwijd de warmste september sinds het begin van de metingen. Dat blijkt uit een recente analyse van de Europese klimatologische dienst Copernicus. Daarmee verbreken we opnieuw een globaal temperatuurrecord. Ook het jaar 2020 in z’n geheel is op weg om een van de warmste jaren ooit te worden. De gevolgen van de klimaatverstoring zijn meer dan duidelijk...

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Warmste september ooit gemeten

September 2020 was recordwarm, niet enkel in Europa, maar ook wereldwijd. Globaal lag de temperatuur zo’n 0.63°C boven het langjarige gemiddelde. In Europa was het zelfs 1.8°C warmer vergeleken met de periode 1981-2010. Daarmee komt het jaar 2020 bovenaan het rijtje met warmste septembermaanden ooit gemeten.

Het jaar 2020 is daarmee zeker geen uitzondering. De laatste jaren verbreken we immers jaar na jaar temperatuurrecords. De laatste 6 jaren staan allemaal in het rijtje van de warmste jaren ooit gemeten. Het is duidelijk dat ons klimaat in snel tempo aan het opwarmen is als gevolg van de klimaatverstoring…

De globale en Europese temperatuurafwijking voor september 2020.

Laattijdige tropische hitte

De recordwarmte in Europa hebben we vooral te danken aan een stevige hitte-opstoot half september. Ook in België verbraken we toen records en registreerden we met een maximumtemperatuur van 34.3°C op 15 september de meest laattijdige tropische dag in Ukkel sinds het begin van de metingen in 1833. Nooit eerder werd het zo laat in september nog zo warm.

De evolutie van de omvang van het noordpoolijs. In september is de omvang traditioneel het kleinst. September 2020 kende de op 1 na laagste omvang sinds 1979, na het recordjaar 2012.

Nog steeds veel te warm rond Siberië

Warmste september en op 1 na laagste omvang noordpoolijs

Opmerkelijk waren ook opnieuw de zeer hoge temperaturen rond Siberië en grote delen van de Arctische oceaan. Dit gebied kampt al maanden met veel te hoge temperaturen, met grote gevolgen voor het zee-ijs in deze regio. De omvang van het noordpoolijs in september was de op 1 na laagste sinds 1979. Vooral rond Siberië smolt het zee-ijs de laatste maanden snel weg. De ongewone warmte van de afgelopen tijd in dit gebied speelt daarin een grote rol. September 2020 was tevens de derde opeenvolgende maand met nagenoeg ijsvrije condities langsheen de noordelijke zeevaartroute.

warmste september
Vooral rond Siberië is de concentratie en de omvang van het zee-ijs sterk afgenomen, met zelfs zee-ijs-vrije over een groot gebied.

Toekomstprojecties voor het noordpoolgebied

De jongste jaren verliezen we steeds meer zee-ijs. Door de klimaatverandering wordt het ijs bovendien ook steeds dunner en fragieler, waardoor het makkelijker kan smelten. De toekomstprojecties van het IPCC zien er dan ook niet rooskleurig uit. De komende decennia zal er steeds meer ijs smelten in het smeltseizoen. Ooit zal het noordpoolgebied zelfs volledig ijsvrij worden in september. Volgens de laatste nieuwe prognoses op basis van de klimaatmodellen zou dat voor het einde van deze eeuw meermaals kunnen voorvallen.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken