25 juli 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

Een krachtig hogedrukgebied met heldere lucht en hoge temperaturen heeft ervoor gezorgd dat het zee-ijs op de Noordpool momenteel record klein is voor de tijd van het jaar. We lijken af te stevenen op een een zomer met het minste zee-ijs sinds het begin van de metingen of kentert de situatie nog de volgende weken?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Zee-ijs vooral record klein aan Siberische zijde

Enkele weken geleden bereikte de temperatuur in Siberië 38°C, de hoogste temperatuur ooit gemeten ten noorden van de poolcirkel. Dergelijke temperaturen warmen het water aan de oppervlakte sterk op. Dit water wordt vervolgens afgevoerd naar de oceaan en draagt bij aan een versnelde afsmelting van het zee-ijs.

Zeker als dit zo vroeg in het zomerseizoen gebeurt. Daarnaast hebben de record hoge temperaturen geleid tot natuurbranden die as en rook hebben aangevoerd boven het zee-ijs. Dit verlaagt het albedo waardoor ijs meer warmte kan opvangen en dus sneller smelt.

Versnelt proces

De beginsituatie na de winter van 2019-2020 was al minder goed dan normaal. Een vrij zachte winter leidde tot dunner ijs dan normaal dat gemakkelijk kan smelten. Dit is een tendens die mede veroorzaakt wordt door warmer zeewater aan het einde van de zomer. Het duurt daardoor langer vooraleer het zeewater kan bevriezen waardoor het minder dik kan worden langs de Noordpool.

Bovendien versnelt een kleine omvang van het zee-ijs een verdere afsmelting. Oceaan water dat normaal bedekt is met ijs kan nu meer warmte absorberen waardoor de temperatuur van het zeewater merkbaar hoger ligt .

Het zee-ijs van de Noordpool is record klein momenteel. (NASA)

Nieuw absoluut minimum in de maak langs de Noordpool?

Het is moeilijk in te schatten of we dit jaar tijdens het zee-ijs minimum een all time record gaan zien. Dat gebeurt meestal rond eind september en tegen dan kan er nog veel gebeuren. De kans is wel reëel dat als de huidige tendens zich verder zet het minimum (van 2007) bereikt kan worden. “We hebben er nog nooit zo slecht voorgestaan.”

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken