0

Intussen is het alweer oktober geworden en dat betekent dat we de meteorologische balans kunnen opmaken voor september 2020. Afgelopen maand zal in de statistieken duiken als (alweer) een te zachte maand, waarin opnieuw enkele warmterecords werden gevestigd. Een vroege herfststorm veroorzaakte bovendien heel wat windschade aan de Belgische kust.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

September 2020 was warmer dan gemiddeld

September 2020 zal in de statistieken duiken als een te warme maand. Dat is intussen “maandelijkse kost” geworden. De laatste jaren verloopt de ene na de andere maand te warm vergeleken met het langjarige gemiddelde. U weet zelf intussen wel hoe dat komt…

Met gemiddeld 16.4°C in Ukkel en 15.2°C in De Bilt was september 2020 respectievelijk zo’n 1.5°C en 0.7°C te warm vergeleken met het gemiddelde voor 1981-2010. Voornamelijk de tweede decade van september verliep zeer warm. Een standvastig hogedrukgebied boven Centraal-Europa met aanvoer van subtropische lucht uit het zuiden was daarvoor verantwoordelijk.

Laattijdige tropische hitte brengt warmterecords

Vanaf de derde week van september zorgde een hogedrukgebied voor een forste hitte-opstoot vanuit het zuiden richting de Benelux. Daardoor kon het uitzonderlijk warm worden. Vooral op 14 en 15 september werd het zeer warm in de Benelux en sneuvelden er all-time warmterecords voor september.

Op 15 september werd het maar liefst 34.3°C in Ukkel en daarmee werd de meest laattijdige tropische dag (Tmax > 30°C) waargenomen sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Ook in Nederland werd de hoogste septembertemperatuur ooit gemeten sinds 1901. In Gilzen-Rijen werd het op diezelfde 15 september maximaal 35.1°C. Nooit eerder werd het in september zo laat op het jaar nog zo warm! Zo’n laattijdige tropische hitte in de tweede decade van september is zeer ongewoon.

In totaal werden in september in Ukkel en De Bilt respectievelijk 18 en 16 zomerdagen geregistreerd. We kregen 4 zomerdagen in Ukkel en uiteindelijk 3 in De Bilt en in totaal werd het tot 2 keer toe tropisch in Ukkel (14 én 15 september) en 1 keer in De Bilt (15 september). Zulke laattijdige tropische hitte is zeer uitzonderlijk. Het stabiele zomerweer zorgde er bovendien voor dat september 2020 weerom zonniger verliep dan normaal.

Droog begin van september, zeer nat einde

Lang zag het ernaar uit dat we een droogterecord zouden verbreken voor september. De eerste twee decades verliepen immers zeer droog als gevolg van de stabiele condities van hogedruk. Tijdens de laatste week van september kwam de herfst op gang en namen lagedrukgebieden het weer in handen. Enkele sterk uitgediepte lagedrukgebiedjes brachten bij momenten veel regen en wind met zich mee. In België kreeg men te maken met een eerste echte herfststorm van formaat: Odette.

Grote neerslagverschillen in tijd en ruimte

Door het wisselvallige einde van september liepen de neerslagtotalen in Ukkel toch nog hoog op. Er viel in totaal zo’n 102 mm neerslag, wat ruim 30 mm meer is dan normaal. Daarmee zal september in de statistieken duiken als de 6e natste septembermaand ooit gemeten sinds 1833. Regionaal zorgde een slepend occlusiefront op 26 september voor zeer veel neerslag. Vooral de provincie Oost-Vlaanderen kreeg er stevig van langs. In Haaltert kreeg men op 24u tijd ruim 93 liter water per m² te verwerken.

In Nederland viel er gemiddeld veel minder neerslag, maar waren er wel grote ruimtelijke verschillen in de neerslagtotalen. In totaal viel er zo’n 65 mm (t.o.v. 78 mm normaal). Met name het zuidwesten kreeg meer neerslag, dit terwijl de oostelijke provincies veel minder neerslag te verwerken kregen.

Storm Odette zorgt voor overlast aan Belgische kust

Op 25 september trok een eerste herfststorm over de Benelux. Deze storm kreeg de naam Odette en veroorzaakte een stevig “knijpveld” langsheen de Belgische kust. Lokaal liepen de windsnelheden op tot 115 km/u en dat leidde hier en daar tot windschade.

Hier en daar werden strandcabines verwoest en op veel plaatsen waaiden tonnen zand van het strand richting de zeedijk en de nabijgelegen wegen. Auto’s geraakten daardoor “verzand” en tramstellen konden lokaal niet meer doorrijden door het ontstaan van zandduinen op de tramsporen a.g.v. overmatige winderosie. De storm liet een enorme ravage achter en er was dan ook nog dagen werk om al het verstoven zand op te ruimen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken