26 april 2020 - 5 min. lezen 0 reacties

2015-2019 was wereldwijd de warmste periode sinds het begin van de metingen, dat blijkt nu officieel uit een rapport dat recentelijk werd gepubliceerd door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De laatste 5 jaren waren op klimaatvlak op velerlei vlakken uitzonderlijk, met ook tal van meteorologische extremen en wereldwijde records die werden verbroken. Hieronder volgt het klimatologisch overzicht voor de periode 2015-2019, met de voornaamste bevindingen uit het rapport.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Warmste 5 jaren

Uit het WMO klimatologisch overzicht voor de periode 2015-2019 blijkt dat deze periode nu officieel de warmste 5-jarige periode ooit gemeten is. Gemiddeld was het tijdens deze periode zo’n 1,1°C warmer dan voor de industriële periode. Daarmee verliep deze periode ook zo’n 0.2°C warmer vergeleken met de vorige 5-jarige periode 2011-2015.

Wereldwijd was 2016 het warmste jaar met op de tweede plaats 2019. Opvallend: in Europa was 2019 veruit het warmste jaar. Meer nog: 11 van de 12 warmste jaren in Europa werden waargenomen sinds 2000. De effecten van de klimaatverandering laten zich de laatste jaren dus steeds meer zien.

Concentratie broeikasgassen blijft stijgen

We hebben de voorbije 5 jaar met z’n allen ook opnieuw meer CO2 uitgestoten. De totale emissies bedroegen wereldwijd zo’n 208 Gigaton (109 ton), wat ruim 8 Gigaton meer is dan 5 jaar eerder (2011-2015). Ook de concentraties van de broeikasgassen blijft onverminderd door stijgen.

De concentratie van CO2 , het belangrijkste broeikasgas, bedroeg tijdens de periode 2015-2018 gemiddeld zo’n 404 ppm (deeltjes per miljoen). Voor 2011-2015 was dit nog gemiddeld 395.5 ppm. Daarmee is de concentratie met zo’n 18% gestegen.

Een overzicht van de concentraties van de 3 voornaamste broeikasgassen in de voorbije 10 jaar (WMO rapport, data van WMO Global Atmosphere Watch).

Zeeniveaustijging versnelt

De stijging van het wereldwijde zeeniveau verloopt ook steeds sneller. Het snellere afsmelten van gletsjers en ijskappen is daar verantwoordelijk voor (zie figuur). De gletsjers vertoonden de laatste 5 jaar het grootste massaverlies sinds 1950 en ook de grote ijskappen van Groenland en Antarctica kenden een versneld ijsmassaverlies. Zo is het massaverlies op Antarctica reeds verzesvoudigd in de periode sinds 1979. Daarnaast is het ook duidelijk dat de omvang van het noordpoolijs de laatste jaren drastisch is verminderd, met zo’n 13% afname per jaar tijdens de laatste 30 jaar.

Naast het afsmelten van ijskappen en gletsjers draagt het warmer worden van de oceanen ook voor een groot deel bij aan de zeeniveaustijging. De oceanen absorberen immers meer dan 90% van de extra warmte in de atmosfeer a.g.v. de klimaatverandering. Uit het WMO rapport blijkt eveneens dat de oceanen de laatste 5 jaar ook veel warmer waren aan het oppervlak dan de jaren daarvoor.

De componenten van ons klimaatsysteem die bijdragen aan de stijging van het zeeniveau. Smelt van gletsjers, Groenland en Antarctica zijn de dominante drijfveren geworden (WMO rapport, data van: European Space Agency Sea Level Budget Closure Project (v2 version).
De evolutie van het massaverlies van de gletsjers sinds 1960. De massa is gemiddeld drastisch afgenomen de laatste jaren (WMO rapport).

Extreme gebeurtenissen

Wereldwijd deden zich de laatste 5 jaren frequent extreme weergebeurtenissen voor. Volgens het WMO klimatologisch overzicht voor de periode 2015-2019 waren frequente en intense hittegolven verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers. Het actieve orkaanseizoen van 2018 leverde dan weer de meeste economische schade op. Orkaan Harvey zorgde toen enkel al voor meer dan 100 miljard dollar aan schade.

  • Gebeten door orkanen, tyfoons of cyclonen? Dan is dit boek met een flashback naar het verleden ideaal leesvoer tijdens deze COVID-19 crisis.

Vooral 2019 kende vele extremen, met een intense hittegolf in West-Europa die ook bij ons recordtemperaturen van boven 40 graden opleverde. Diezelfde hittegolf veroorzaakte ook recordhoeveelheden smelt op Groenland. Nog nooit smolt er toen zo veel ijs weg op zo’n korte termijn.

Verschillende gebieden werden datzelfde jaar eveneens geteisterd door droogte en stevige bosbranden. Dat was onder meer het geval in het Arctische Noorpoolgebied, waar toen als gevolg van massale bosbranden op 1 maand tijd meer CO2 werd uitgestoten dan normaal in 10 jaar. Ook in de Amazone en in het zuidoosten van Australië deden zich bosbranden voor van ongeziene omvang na een periode van extreme droogte.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken