153

Er komt voorlopig geen einde aan het koele mei-weer. Met de reeds krachtige zon voelt het bij momenten wel aangenaam aan. Vooral tijdens de opklaringen tussen de buiige periodes. Komende dagen kwakkelt mei rustig verder. Stabiel lenteweer staat voorlopig niet op de weerkaarten, al lijken de weermodellen tegen het einde van mei wel een grotere invloed van hogedruk te berekenen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Trog blijft over West-Europa liggen

De lente heeft in april en mei nog geen echte voet aan wal gezet. Voorlopig verloopt de meteorologische lente dan ook duidelijk koeler dan normaal. We vallen in herhaling met de redenen aan te halen waarom dat is. Persistente trog, hogedruk nabij Groenland, duikende straalstroom …

Tot nu toe verloopt mei in grote delen van Europa koeler dan normaal. (Karstenhaustein)

Voorlopig zien we het patroon nog niet meteen op de schop gaan. Lagedruk, horende bij een grote trog, blijft gepositioneerd over of nabij West-Europa. Aan de voorzijde van een opschuivende depressie kan er (donderdag en vrijdag) wel eens zachtere lucht (subtropische lucht) worden aangevoerd, maar algemeen zijn de bovenluchten koel tot ronduit koud (maritiem polaire lucht). De temperaturen op 850 hPa liggen rond 4-6 graden onder normaal en dat vertaalt zich automatisch in de lage 2m temperaturen.

Donderdag komt de wind uit het zuidwesten, zondag weer uit het west-noordwesten.

Betere en mindere dagen wisselen elkaar af

Donderdag wordt waarschijnlijk de beste dag van de week. Aan de voorzijde van een naderende depressie stroomt er zachtere lucht binnen én blijft het overwegend droog met ruimte voor de zon. De depressie komt vrijdag en tijdens het weekend snel dichterbij, waardoor de zachtere en drogere lucht snel plaatsmaakt voor vernieuwde wisselvalligheid. Tijdens het weekend komen en gaan verschillende regen- en buienzones en zakken de temperaturen tot (onder) 15°C.

Wisselend weerbeeld de volgende dagen.

(Record) veel sneeuw in de Alpen

Niet alleen in de Benelux verloopt mei koel en wisselvallig. De buien en neerslagzones in combinatie met de koele temperaturen zorgen ervoor dat het sneeuwdek in de Alpen boven 2000-2500 meter nog steeds aan het groeien is. Het accumulatieseizoen is nog niet voorbij en dat is toch wel opvallend.

Regionaal worden record grote sneeuwhoeveelheden gemeten. Een zege voor de gletsjers? Dat valt maar af te wachten. Vooral de zomertemperaturen bepalen de laatste jaren of het een slecht of zeer slecht jaar is voor het “eeuwige” ijs.

Volgende week overgang naar hogedrukweer?

Na een wisselvallig weekend laten de verschillende weermodellen het Azorenhoog in de loop van volgende week uitbreiden naar het noorden met het ontstaan van een aparte kern voor de kust van West-Europa. Op die manier komt een forse hogedrukrug tot stand (zie onderstaande kaart) die de straalstroom blokkeert. Een opwaartse tak van de jet zal waarschijnlijk voor een grootschalig (eerste) smelt event zorgen op Groenland.

Vorming van een hogedrukblokkade.

Nog niet meteen warmer

In eerste instantie zal deze “blokkade” ons nog steeds koel weer opleveren. De wind komt immers pal uit het noorden en heeft een temperatuur rond 0°C op 850 hPa. Het vocht dat wordt opgepikt vanaf de Noordzee zal zorgen voor laaghangende bewolking. Nog niet de ingrediënten voor lenteweer.

Pas als de hogedruk voldoende kan doorschuiven naar het oosten zou de weg kunnen openliggen voor zachtere lucht vanaf het oosten. Voorlopig is er echter nog geen lenteweer te bespeuren binnen de betrouwbare termijn. We krijgen dus nog geen lenteweer binnen de betrouwbare termijn en dan zal het snel juni, en dus meteorologisch gezien, zomer zijn.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken