15 mei 2021 - 4 min. lezen
7 reacties 7

De lente wil dit jaar maar niet op gang komen. April 2021 verliep ronduit koud en ook de eerste helft van deze maand lagen de de temperaturen onder de normaal. De voorbije weken werden we bovendien nog eens getrakteerd op zeer onstabiel weer met regelmatig stevige buien. Tot nog toe konden we dan ook niet of nauwelijks spreken van lenteweer in 2021. Vorig jaar, daarentegen, konden we rond deze tijd net genieten van heerlijk lenteweer. Maar hoe komt het nu dat de lente dit jaar zo traag op gang komt en het nu aanhoudend wisselvallig is?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Lenteweer in 2021: waarom lukt het voorlopig niet?

Koudste april sinds 35 jaar

De lente komt dit jaar maar moeizaam op gang. We beleefden de koudste aprilmaand in 35 jaar, als gevolg van een persistente noordelijke luchtstroming. Dat zorgde o.m. voor significante sneeuwval zeer laat op het jaar alsook late nachtvorst, met alle gevolgen van dien voor de fruitteelt en de landbouw. Ook de eerste helft van mei verliep tot nog toe kouder dan normaal. Momenteel maken we bovendien een zeer wisselvallig periode mee, met regelmatig buien en onweer en temperaturen die niet boven 15°C uitkomen. Volgens de meest recente weerkaarten moeten we ook de komende 10 dagen niet meteen lenteweer verwachten. De maand mei zal daardoor wellicht ook als een te koude maand in de statistieken duiken. Dit voorjaar staat daarmee in schril contrast met het voorjaar van 2020, toen we een zeer droge en aanhoudend warme lenteperiode beleefden.

De temperaturen in W-Europa lagen veel lager dan normaal in april.

Waarom komt de lente zo traag op gang dit jaar?

Zoals al vaker aangehaald in onze artikelen, speelt de straalstroom een zeer belangrijke rol in het weerbeeld in de Benelux. De straalstroom is als het ware de “motor achter ons weer”. Het patroon van de straalstroom (de meanders) bepaalt of we te maken krijgen met hoge- of lagedrukgebieden en ook de ligging ervan bepaalt in welke luchtsoort we terecht komen. Ligt de straalstroom ten noorden van ons, dan kan er warme subtropische lucht tot bij ons geraken. Als de straalstroom ten zuiden van ons ligt, vertoeven we vaak in polaire lucht. Onder een “rug” in de straalstroom krijgen we vaak rustig hogedrukweer, terwijl een “trog” in de straalstroom, of een straalstroom die pal op ons gericht is, vaak wisselvallig en regenachtig weer oplevert.

Koude april door omegablokkade en arctische lucht

De late koude in april hadden we te danken aan een persistente noordelijke luchtstroming die veroorzaakt werd door een omegablokkade op de oceaan. De straalstroom maakte toen een grote meander, met een diepe rug over de Atlantische oceaan en een diepe trog over onze contreien. Op die manier kon zeer koude lucht van arctische oorsprong afzakken van de Noordpool tot in onze streken en kregen we te maken met een late koude-inval en sneeuw. Na de inval van arctische lucht begin april, bleef het weerpatroon geblokkeerd en hadden we steeds te maken met polaire lucht uit het noorden tot noordwesten.

Een omegablokkade op de oceaan bracht ons persistente noordenwinden in april.

Wisselvallige mei door lagedrukgebieden en koude bovenluchten

Momenteel maken we een zeer wisselvallige periode mee en liggen de temperaturen onder normaal. De straalstroom ligt op dit moment ver ten zuiden van ons. We vertoeven aan de zogenaamde “koude kant” van de jetstream, in een diepe trog, waardoor de bovenluchten relatief koud zijn en dat bevordert de atmosferische onstabiliteit. Bovendien is de straalstroom ook vrij actief en vinden lagedrukgebieden, met bijhorende fronten en buienlijnen, de weg tot bij ons. Ook nu zit het atmosferisch circulatiepatroon relatief geblokkeerd, doordat de trog in de straalstroom pertinent over onze contreien blijft liggen en het dus aanhoudend onstabiel is. We hebben daarom voortdurend te maken met buien en onweer.

Doordat de straalstroom steeds ten zuiden van ons ligt, krijgen we onstabiel weer met vaak buien.

Krijgen we nog lenteweer deze maand?

De weerkaarten voor de komende 10 dagen tonen ons dat dit wisselvallige weertype nog even kan aanhouden. Stabiel, droog en warm lenteweer lijkt de komende week nog niet meteen aan de orde, aangezien de trog ons weerbeeld zal blijven beïnvloeden. Krijgen we deze maand nog mooi lenteweer? Of zullen we moeten wachten tot juni?

Sommige linkjes bevatten affiliate

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken