26 september 2021 - 4 min. lezen
2 reacties 2

Het tyfoonseizoen op de noordwestelijke Stille Oceaan begint goed onder stoom te komen. Eerder deze maand verscheen supertyfoon Chanthu al op het toneel. Deze trof de Filipijnen, Taiwan, de regio rond de Chinese stad Sjanghai en vervolgens Japan als een storm van formaat, met zeer hoge windsnelheden en overvloedige regenval. De volgende supertyfoon heeft inmiddels zijn intrede gemaakt. Deze keer lijkt vooral Japan in de gevarenzone te zitten. Wat zijn de vooruitzichten voor tyfoon Mindulle?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Derde supertyfoon van 2021

Terwijl het Atlantische orkaanseizoen dit jaar voor het tweede jaar op rij buitengewoon actief is, lijkt het noordwestelijke deel van de Stille Oceaan tot nu toe juist rustiger te zijn dan normaal. Vooral het aantal tyfoons ligt beneden het gemiddelde.

Tussen 1 januari en 20 september 2021 ging het om slechts vier tyfoons: Surigae in april, Champi in juni, In-fa in juli en Chanthu begin september. Gemiddeld zijn er in deze regio maar liefst dertien tyfoons per jaar actief. Daarvan bereiken er normaal 4 of 5 het stadium ‘supertyfoon’. Hiervoor moet er een doorstaande windsnelheid van minstens 120 knopen, oftewel 220 km/u worden bereikt. Het komt overeen met het zwaarste gedeelte van categorie 4 en categorie 5 op de schaal van Saffir-Simpson.

Inmiddels is er ten oosten van de Filipijnen de vijfde tyfoon van 2021 gevormd. Deze heeft de naam ‘Mindulle’ gekregen van de Japanse meteorologische dienst JMA. De JMA houdt de ontwikkeling van tropische cyclonen in deze regio nauwlettend in de gaten. De afgelopen dagen kon tyfoon Mindulle profiteren van perfecte atmosferische condities boven het zeewater van de Stille Oceaan. Het zeewater is zeer warm met temperaturen van 30 of 31 graden.

Het zeewater in de omgeving waar tyfoon Mindulle zich bevindt heeft zeer hoge temperaturen. De afwijking ten opzichte van normaal is ongeveer 0,8 tot 1°C. (tropicaltidbits.com)

Verder had tyfoon Mindulle de laatste dagen erg weinig last van windschering, waardoor het systeem zijn structuur erg makkelijk in stand kon houden. De opname van vocht vanaf het zeeoppervlak ging soepel, waardoor Mindulle ‘rapid intensification’ kon ondergaan. Binnen 36 uur tijd groeide Mindulle van tropische storm naar supertyfoon. Daarmee is Mindulle de derde supertyfoon van 2021, na Surigae en Chanthu.

Tyfoon Mindulle trekt langzaam afzwakkend richting Japan

Na de ‘rapid intensification’ was Mindulle kortstondig een tyfoon met windsnelheden van categorie 5 op de schaal van Saffir-Simpson. Vervolgens is de cycloon weer iets zwakker geworden. In de avond van 26 september produceerde de tropische cycloon windsnelheden van 240 km/u, met windstoten tot bijna 300 km/u. De komende dagen beweegt tyfoon Mindulle verder naar het noordnoordwesten. Aan de intensiteit verandert in eerste instantie nog niet veel.

Vanaf woensdag 29 september draait de koers naar het noordoosten. In de regio waar Mindulle dan zal vertoeven neemt de zeewatertemperatuur en daarmee ook de ocean heat content snel af. Ook neemt de hoeveelheid verticale windschering aanzienlijk toe. Daardoor zal Mindulle geleidelijk afzwakken.

De tyfoon trekt in de loop van de week ten zuidoosten van Japan langs. De verschillende weermodellen zijn het echter nog oneens over de afstand waarop tyfoon Mindulle het eiland zal passeren. Afhankelijk hiervan krijgen delen van Japan al dan niet te maken met veel neerslag en forse windstoten. Ten oosten van Japan zal tyfoon Mindulle waarschijnlijk overgaan in een extratropische storm, rond zondag 3 oktober.

De verschillende modelruns van GEFS zijn het niet helemaal eens over de trekrichting van tyfoon Mindulle. Enkele varianten komen met een oplossing waarbij een ‘landfall’ in Japan plaatsvindt. (tropicaltidbits.com)

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken