26 juni 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Ten zuiden van Mexico ontstaan gedurende het orkaanseizoen op de noordoostelijke Grote Oceaan vaker tropische cyclonen. Het water is er vaak gedurende het hele jaar vrij warm en zeker in de zomermaanden is de verticale windschering meestal niet al te hoog. Op dit moment raast orkaan Enrique, de eerste orkaan van dit jaar, langs Mexico. De stevige winden en de grote hoeveelheden neerslag zouden lokaal voor veel overlast en gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Wat zijn de vooruitzichten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Enrique is de eerste orkaan van 2021

De afgelopen dagen, vanaf dinsdag 22 juni dreven onweersbuien gekoppeld aan een lagedrukgebied vanaf Midden-Amerika naar het westen. Boven het warme zeewater met een temperatuur van 28 tot 30°C werden de buien snel sterker. Er was bovendien weinig verschil in windrichting en -snelheid tussen het zeeoppervlak en hogerop in de troposfeer. Dat zorgde ervoor dat de buien zich consolideerden, wat wil zeggen dat ze één geheel vormen. Daarbij ontstaat de karakteristieke structuur van een tropische cycloon. Die bestaat uit buien die rondtollen rondom de kern van het lagedrukgebied, waarin zich in sommige gevallen een ‘oog’ vormt.

De zeewatertemperatuur in het oostelijke gedeelte van de Stille Oceaan is hoog, met ten zuiden van Mexico op uitgebreide schaal 28 tot 30 graden. (tropicaltidbits.com)

Dit gebeurde ook bij Enrique. Nadat de buien zich begonnen te organiseren, namen ook de windsnelheden van het systeem snel toe. Op vrijdagochtend 25 juni was er al sprake van een tropische storm. Daarvoor moeten windsnelheden minimaal windkracht 8 Beaufort bereiken. Enrique beweegt sindsdien parallel aan de Mexicaanse kust naar het noordwesten. Ook de hoeveelheid windschering is nog steeds laag en de ocean heat content is vrij hoog. Dat heeft ervoor gezorgd dat Enrique de afgelopen 48 uur snel kon doorgroeien.

Tropische cyclonen worden doorgaans orkanen genoemd als ze voorkomen op de Atlantische Oceaan of de centrale en oostelijke delen van de Grote Oceaan. Ook moeten ze uiteraard hoge windsnelheden bereiken, minimaal een windkracht 12 Bft. Enrique bereikte dit in de ochtend van 26 juni. Daarmee is Enrique de eerste orkaan van 2021. Op de Atlantische Oceaan zijn immers nog geen orkanen geweest dit jaar. Gemiddeld gezien vormt de eerste orkaan in het Pacifische orkaanseizoen zich op 26 juni, net zoals Enrique.

Enrique piekt als orkaan van de tweede categorie

De komende dagen zal orkaan Enrique zich voortbewegen naar het noordwesten. Daarbij zal hij in eerste instantie nog aansterken. Op zondag 27 juni zal Enrique zelfs een orkaan van de tweede categorie zijn met windsnelheden van 175 km/u. De wind kan tijdens windstoten zelfs uithalen tot 210 km/u.

Gelukkig blijft de kern van de storm op enige afstand van de Mexicaanse kust. Het zuidwesten van Mexico krijgt echter wel te maken met veel neerslag, lokaal kan er wel 400 mm regen vallen in twee dagen tijd. Vanwege het bergachtige karakter van het landschap kan dit lokaal leiden tot overstromingen. Dat gebeurde vorige week ook al in die regio, toen tropische storm Dolores daar ook voor veel regen zorgde.

Na zijn hoogtepunt op zondag 27 juni zwakt orkaan Enrique snel weer af. (NHC)

Na zondag komt orkaan Enrique terecht in een zeegebied met lagere zeewatertemperaturen én hogere windschering. Onder invloed van die factoren zwakt het systeem snel af tot tropische storm.

Japan ontkomt aan tropische storm Champi

Kijken we naar de andere kant van de Grote Oceaan, dan zien we dat daar tropische storm Champi naar het noorden trekt. Naar verwachting buigt de storm de komende dagen af naar het noordoosten. Volgens de weermodellen blijven zowel de wind als de ergste neerslag grotendeels weg van Japan. Daar kunnen ze trouwens wel wat regen gebruiken, want tot nu toe viel er in het huidige regenseizoen veel minder neerslag dan gemiddeld.

Tropische storm Champ buigt af en ontwijkt daarmee Japan. (Joint Typhoon Warning Center)

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken