18 juli 2021 - 4 min. lezen
1 reacties 1

De afgelopen maanden is Taiwan zwaar getroffen door de heersende weersomstandigheden. Sinds vorig jaar werd het eiland geteisterd door een langdurige periode van droogte. Taiwan kent een subtropisch tot tropisch klimaat en is omgeven door warm zeewater. Daarom komen er ook regelmatig tropische cyclonen voor die soms veel schade en slachtoffers opleveren. Na een relatief rustig tyfoonseizoen in 2020 lijkt het eiland komende week te maken te krijgen met tropische storm In-fa, die afbuigt en koerst op het noorden van het eiland.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Van droogte naar overstromingen

Taiwan ligt ten zuidoosten van het vasteland van China, rond 24° noorderbreedte. Het eiland is erg bergachtig. Daarnaast is er relatief warm zeewater vanwege de Kuroshio-zeestroom en zorgt de positionering van drukgebieden voor een moesson. Taiwan ontvangt daarom op jaarbasis veel regen. Vorig jaar bleef de regen door een hardnekkig hogedrukgebied vaak uit. Ook begin dit jaar zette het neerslagtekort zich voort. Er viel elke maand minder neerslag dan het gemiddelde. Zo ontstond de ergste droogte in Taiwan sinds tenminste een eeuw.

In juni 2021 veranderde dit en kreeg Taiwan vaak te maken met zeer zware regen- en onweersbuien. Het voordeel hiervan is dat het waterpeil in de reservoirs weer steeg. Maar de vele regen zorgde ook voor overstromingen en modderstromen.

Tropische storm In-fa op komst

In 2020 bleef Taiwan grotendeels gespaard van tropische cyclonen. Ze kregen slechts enkele tropische depressies en tropische stormen te verwerken. Er was dan ook relatief weinig schade door tropische cyclonen vorig jaar.

Dit jaar was het vooralsnog rustig. Alleen tropische storm Choi-wan en tropische depressie Emong kwamen in de buurt van Taiwan. De meeste en zwaarste tyfoons passeren het land in de maanden juli tot en met oktober. Ook dit jaar past in dat beeld. Ten oosten van het eiland ligt momenteel tropische storm In-fa. Op zondag 18 juli werd dit systeem door de Japanse meteorologische dienst (JMA) geüpgraded tot tropische storm, omdat er continue windsnelheden werden bereikt van tenminste 162 km/u.

Een satellietbeeld van tropische storm In-fa op 18 juli 2021.

In-fa bewoog eerst richting het noorden, maar lijkt nu om te buigen om vervolgens naar het westen te trekken. Onder invloed van een geringe hoeveelheid windschering lijkt de tropische storm nog verder te kunnen intensiveren. Het zeewater is er bovendien vrij warm met zeewatertemperaturen van een graad of 29. Daardoor kan de ocean heat content lokaal oplopen tot waarden boven 100 kJ/cm².

In-fa trekt naar het westen en komt daarbij terecht in een omgeving met een zeewatertemperatuur van tussen 29 en 30°C en weinig windschering. (CIMSS)

Orkaankracht lijkt mogelijk volgende week

Vanwege de gunstige atmosferische condities is de verwachting dat In-fa de komende dagen steeds krachtiger wordt. Uiteindelijk is het vanaf woensdag 21 juli waarschijnlijk dat In-fa een tyfoon zal worden. Voordat de cycloon Taiwan bereikt berekenen de modellen continue windsnelheden van ongeveer 160 km/u met windstoten van bijna 200 km/u. Zulke windsnelheden zullen waarschijnlijk voor veel schade zorgen in de dichtbevolkte kustgebieden van Taiwan.

De neerslag vormt ook een probleem. Weermodellen komen vooral in het noorden van het eiland met zeer extreme neerslagsommen. Aan de oostkust wordt er voor de periode tussen 18 en 24 juli zo’n 400 tot 500 mm berekend. Dat is zelfs meer dan de normale 300 mm neerslag die in de hele maand juli zou vallen. In het centrale berggebied lopen de neerslagsommen nog hoger op. Daar zou lokaal wel 800 mm regen kunnen worden opgevangen. Het is dus oppassen voor flinke overstromingen.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken