0

De oceanen bedekken meer dan 70% van het aardoppervlak en bevatten 97% van het aanwezige water op de aarde. Ze zijn dus zeer belangrijk voor de warmtehuishouding op de planeet. Dit wordt uitgedrukt in de ocean heat content. Maar wat is ocean heat content dat nu precies?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Ocean heat content

De ocean heat content is de hoeveelheid energie (uitgedrukt in joule) die oceanen wereldwijd absorberen en (tijdelijk) opslaan. Bronnen voor deze energie zijn natuurlijk de zon, maar ook wolken en broeikasgassen kunnen energie reflecteren naar de oceanen. Dit hoeft niet per se merkbaar te zijn in de temperatuur. De ocean heat content neemt overigens toe wanneer er meer energie geabsorbeerd wordt dan dat er wordt vrijgelaten in de atmosfeer. Dit laatste kan gebeuren door het opwarmen van koude lucht boven zeewater of door evaporatie. Deze balans wordt natuurlijk verstoord door broeikasgassen.

  • Kunt u ook zo genieten van de zee? Haal dan dit canvas in huis! 🌊

Verandering op til?

Door een toename in broeikasgassen wordt meer energie naar het aardoppervlak teruggestuurd en dus ook naar de zeeën met als gevolg een toename van de ocean heat content. Een belangrijk kenmerk van water is dat het veel energie kan opnemen vooraleer de temperatuur oploopt en dus een soort van buffer is tegen de opwarming van de aarde. Alleen is er een zéér grote ‘maar’. Als we nu zouden stoppen met de uitstoot van broeikasgassen zouden de oceanen nog jarenlang de energie afgeven die ze hebben opgenomen en dus ook voor een opwarming zorgen van de aarde. Aangezien we voorlopig daar niet mee stoppen, zullen de oceanen steeds meer energie opnemen en later dus ook meer energie afgeven. De zeestromingen en golven helpen deels om de energie te verdelen over de aarde, waarmee het ijs op de noordpool dus ook sneller kan smelten.

Verandering in de ocean heat content.
Verandering in de ocean heat content.

Stijging van zeeniveau en zeewatertemperatuur?

Uiteindelijk absorberen de oceanen zoveel energie dat hun zeewatertemperatuur wel stijgt. In combinatie met het smelten van landijs heeft dat geen positief effect op de zeespiegel. Wanneer water opwarmt, zet het uit (zoals de meeste moleculen doen). Dit zorgt op zich al voor een verhoging van de zeespiegel. Wanneer het gesmolten landijs er nog eens bijkomt, kan dit sneller gaan. Aangezien de oceanen een grote bron van leven zijn voor verschillende organismen, waaronder ook de mens, is het dus noodzakelijk om deze veranderingen tot een minimum te beperken. Daarnaast beïnvloedt het zeewater ook de atmosfeer en kunnen de effecten ook ver weg van de zee gevoeld worden.

Toename in ocean heat content wereldwijd, vooral in de bovenste lagen van de oceaan.
Toename in ocean heat content wereldwijd, vooral in de bovenste lagen van de oceaan.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Impact van klimaatverandering

Gletsjers werden opnieuw kleiner in 2024

3 dagen geleden - 6 min. lezen