10 december 2019 - 3 min. lezen 27 reacties

Eind november 2019 waren er al enkele signalen dat er een westcirculatie begin december zou ontstaan. Deze luchtcirculatie vinden we terug op de Atlantische Oceaan en brengt geregeld regen en veel wind naar West-Europa. Opmerkelijk is ook om te vermelden dat het Amerikaans weermodel (GFS) als één van de eerste weermodellen met deze setting op de proppen kwam. Traditioneel nemen de stormkansen fors toe bij een stevig uit de kluiten gewassen westcirculatie.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Opnieuw kans op sneeuw in Ardennen

Liefhebbers van sneeuw kunnen zich komende nacht en op woensdag maar beter verplaatsen naar de Ardennen. Daar zorgt een koudefront voor nieuwe kansen op winterse neerslag. Vooral boven 500 m kan er dan tijdelijk weer een drapdekje gevormd worden. Elders in de Benelux is de kans op sneeuwval afwezig en is het wachten tot komende vrijdag.

Waarschuwingskaart 11/12/19 voor winterse neerslag

Veel wind op vrijdag en zaterdag

Op 10 km hoogte draait de motor van ons weer, de straalstroom. Weerman Armand Pien had het vaak in zijn weerberichten over de straalstroom. Komende dagen zien we de intensiteit van deze luchtstroom toenemen tot 250 km/h – en meer – boven de AO (Atlantische Oceaan). Depressies worden dan in een rotvaart naar West-Europa getransporteerd.

De straalstroom piekt later deze week naar 250 km/h boven de Atlantische Oceaan.

Vrijdag 13 december

Een eerste kans op stormweer vinden we terug op vrijdag. Zowel het Brits, Europees als Amerikaans weermodel komen met een stevig windveld. De isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) komen erg kort op elkaar te liggen. Het Amerikaans en Brits weermodel berekenen daar bovenop nog een secundaire kern binnen een complex lagedrukgebied. Indien dit ontstaat, is de kans op een explosieve uitdieping niet onbestaande. We denken dan voornamelijk aan een ‘kanaalrat’. Komende runs in de weermodellen moeten hierover nog meer duidelijkheid scheppen.

De isobaren komen in de loop van vrijdag erg kort op elkaar te liggen. Een pittig windveld bevindt zich ten zuiden van het lagedrukgebied.

Zaterdag 14 december

In de plaats van sneeuwbuien te verwachten, moeten we op zaterdag ook rekening houden met een mogelijk stevig windveld. Momenteel bevinden we ons buiten de 72 uur-termijn om een stormsituatie te voorspellen, dus enige voorzichtigheid moeten we zeker aan de dag leggen.

Op dit moment voorzien weermodellen GFS en ECMWF de meeste wind op zaterdag. Windstoten pieken in de loop van de voormiddag naar 70 tot 90 km/h. Op de Noordzee komt tijdelijk een volle 9BFT te staan, wat overeenkomt met de drempelwaarde van ‘storm’. Een westerstorm is dus zeker een optie.

Op de Noordzee komt zaterdagochtend veel wind te staan.
Maximale windstoten tijdens de piek van het windveld. (witte cirkel)

Weersverwachting op de lange termijn

Weermodellen en het Amerikaanse Accuweather hadden een stormachtig en zacht patroon voorzien in december. Zoals de weerkaarten nu liggen, komt dit akelig dicht bij de realiteit. We zien de eerstvolgende dagen een vrij compacte poolwervel boven de Noordpool. In samenwerking met een dominant hogedrukgebied nabij de Azoren, wordt een sterke straalstroom geactiveerd.

De kansen op stormweer beperken zich dus zeker niet tot de eerstvolgende dagen, maar zouden zich kunnen uitbreiden naar de rest van deze maand. Voor winterliefhebbers is het voorlopig op de tanden bijten en geduld uitoefenen. Mogelijk dat na 20 december de kaarten voor winterweer herschud worden.

Actieve straalstroom blijft ook het weer bepalen tot en met 20 december.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen