24 juni 2017 - 5 min. lezen 8 reacties

Na de extreme warmte van gisteren is de hitte voorlopig even voorbij. Het weekend kent twee gezichten: zaterdag is de meeste bewolking te vinden in het westen van de Benelux, zondag juist in het oosten. De temperatuur schommelt daarbij rond de 20°C. Na het weekend krijgen lagedrukgebieden meer grip op ons weer.

Dat betekent een toenemende kans op neerslag van betekenis. Bovendien gaat het kwik in de tweede helft van de komende week gevoelig omlaag.

Wisselvallig weekend

Op zaterdag trekt er een storing, een zogenaamd koufront gekoppeld aan een IJslanddepressie, vanuit het westen over de Benelux. In de ochtend is het in de westelijke kustgebieden al bewolkt en ook valt daar af en toe motregen. ‘s Middags raakt het in een groter deel van de Benelux bewolkt. Daarbij kan het van tijd tot tijd regenen.

De beste papieren wat betreft zonneschijn zijn er voor oostelijk België, Luxemburg en zuidoostelijk Nederland. Daar kan het nog 24°C worden. Elders maxima tussen 19 en 23°C. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig (4 of 5 Beaufort) en aan de kust soms krachtig (6 Beaufort). In de nacht naar zondag blijft het bewolkt en op veel plaatsen regenachtig. De regen breidt zich in de loop van de nacht verder zuidoostwaarts uit. De minima dalen onder het wolkendek niet verder dan 13 tot 16°C.

maxima zaterdag
Maximumtemperaturen op zaterdag
neerslag zaterdag
De verwachte neerslag op zaterdag. In het noordwesten van Nederland kan bijna 10 mm vallen, elders stelt de neerslag weinig voor.

Zondag zijn de rollen min of meer omgedraaid. Het westen van Nederland en België hebben dan het vaakst te maken met opklaringen, terwijl er naar het oosten toe meer wolkenvelden te vinden zijn. In de middag is er overal kans op een lichte bui, maar de neerslaghoeveelheden stellen niet veel voor. Opnieuw waait er een stevige wind: matig tot krachtig (4 tot 6 Beaufort) uit westelijke richtingen. ‘s Nachts trekt de regen weg. Wel blijft het zwaar bewolkt en dalen de temperaturen niet verder dan 12 tot 15°C.

maxima zondag
Maximumtemperaturen op zondag

Maandag rustig en vrij zonnig weer

Op maandag bevinden we ons tussen twee lagedrukgebieden in. De IJslanddepressie die ons weer in het weekend beïnvloedde is weggetrokken, een volgend exemplaar ligt klaar boven Engeland. Daartussenin passeert een rug van hogedruk. Als gevolg daarvan is het maandag droog met veel zonneschijn. In de ochtend heeft het (zuid)oosten van de Benelux nog te maken met restanten bewolking, die later wegtrekken naar Duitsland.

In de middag verschijnen er langs de kust meer wolkenvelden behorend bij de volgende depressie. Voor het overige is het overwegend zonnig. De westelijke wind zwakt af naar zwak tot matig en het kwik stijgt naar 19°C op de Wadden tot 25°C in de Kempen. In de nacht naar dinsdag trekt er vanuit het zuidwesten een regengebied binnen. Dit vormt de opmaat naar heel ander weer.

luchtdruk maandag
Tussen een Scandinavische depressie en nieuwe lagedrukgebieden boven Engeland/Frankrijk passeert op maandag een rug van hogedruk.

Lagedrukgebieden aan zet

Vanaf dinsdag nemen lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan het roer over. Deze transporteren de eerste dagen vooral warme en onstabiele lucht naar de Benelux. Op dinsdag en woensdag leidt dit tot regen- en onweersbuien, die in clusters van zuidwest naar noordoost over onze omgeving trekken. Het is dan broeierig warm met temperaturen tussen 19 en 25°C. Op donderdag passeert een koufront de Benelux. Daarachter komen we in veel koelere lucht terecht. Na donderdag zakken de maximumtemperaturen tot beneden de 20°C. De wisselvalligheid houdt daarbij aan: dagelijks kunnen er felle regen- en onweersbuien vallen.

Bekijken we de verwachte neerslaghoeveelheden tot het einde van de maand, dan zien we dat de hoofdrun van het Amerikaanse weermodel op sommige plaatsen 50 mm regen tot en met het einde van de maand berekent. Het is een teken dat de langdurige stabiele periode voorlopig even voorbij is. Overigens betekent dit niet dat de droogte direct ten einde is.

Het neerslagtekort is op sommige plaatsen in België en Nederland immers opgelopen tot ongeveer 200 mm. Zelfs met de verwachte neerslag wordt dit tekort dus lang niet opgelost. Wel zal de regen zeer welkom zijn voor de droge natuur.

neerslagsom
Neerslagtotaal tot en met 30 juni volgens GFS
droogte
De verwachte neerslag is welkom voor de gortdroge natuur.

Zeer koel begin van juli?

Vooral de eerste twee dagen van de maand juli (volgende week zaterdag en zondag) lijken behoorlijk koel te gaan verlopen. De combinatie van koele zeelucht en intensieve neerslaggebieden leiden tot maxima die maar net boven de 15°C uitkomen. Dit zit dicht tegen recordwaarden aan. Opvallend is ook hoe zuidelijk de frisse lucht volgend weekend lijkt uit te zakken (tot over het Middellandse Zeegebied). De uitzonderlijke hitte in Spanje en Zuid-Frankrijk verdwijnt rond de maandwisseling en ook daar gaan de maxima naar gematigde waarden van ‘slechts’ 25 tot 27°C overdag.

koel weer juli
Koel begin van juli op komst? Het Europese weermodel komt voor zondag 2 juli met maximumtemperaturen van slechts iets boven de 15 graden op de proppen.
lagedrukgebieden begin juli
Opvallend hoe zuidelijk de koele lucht lijkt uit te zakken begin juli. De hitte in Zuidwest-Europa verdwijnt rond de maandwisseling.

Of het koele zomerweer langdurig van karakter is, of slechts kortdurend, zullen we moeten afwachten.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken