22 mei 2020 - 4 min. lezen 171 reacties

Afgelopen dagen verliepen zonnig en droog in de Benelux. De kans op onweer, die al zeer klein was op Hemelvaart, stelde niet veel voor. De temperaturen blijven volgende week ook boven normaal met waarden rond 22 graden of iets meer. Neerslag blijft, zoals we tegenwoordig gewoon zijn, uit.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Actuele weersituatie

Afgelopen donderdag werd de eerste officiële zomerdag geregistreerd in zowel Ukkel als De Bilt. De maxima waren respectievelijk 27.2°C en 26.3°C. Dit jaar valt de eerste zomerse dag rond normaal. Als we het verleden bekijken, dan is het wel duidelijk dat de eerste zomerse dag steeds eerder op het jaar wordt waargenomen (zeker in België).

Maxima lagen overal boven 20 graden, op meerdere plaatsen zelfs ruim 25 graden!

Op de Europese weerkaart is een krachtig lagedrukgebied te zien in de buurt van het Verenigd Koninkrijk. Daaraan verbonden zijn er verschillende neerslagzones, maar deze blijven buiten het bereik van de Benelux. Een rug van hogedruk boven het vasteland houdt dit immers tegen. Lokaal is een druppel neerslag wel niet uit te sluiten.

  • Wil jij zelf ook het weer begrijpen en voorstellen? Dit boek kunnen we aanraden om de kennis op punt te stellen
Straalstroom staat op Europa gericht, maar een rug van hogedruk buigt de neerslagzones af.

Weersverwachting komende dagen

Het weekend kent een klein dipje. Op zaterdag is er in de voormiddag nog wat bewolking aanwezig, maar in de loop van de dag trekt dit weg. De temperaturen schommelen rond 20 graden. Ook zondag liggen de temperaturen nog rond datzelfde niveau.

Vanaf maandag stijgen de temperaturen opnieuw naar waardes die niet zouden misstaan in de zomer. De temperatuur kan op sommige plaatsen vanaf woensdag opnieuw vlot 25 graden bereiken, al hangt dit nog af van de precieze positie van het hogedrukgebied.

Vanuit het zuiden bereikt droge en warme lucht ons volgende week.

Ondertussen blijft het kurkdroog. De hogedrukgebieden blijven de komende week het weer bepalen in grote delen van Europa. Door een noordelijke positie van de straalstroom worden steeds opnieuw hogedrukgebieden naar Europa getransporteerd. Dit resulteert in droog weer.

Veel neerslag wordt niet verwacht tot het begin van juni.

Weerpluimen

De Amerikaanse weercomputer laat in de weerpluim de opwarmende trend zien na het dipje dit weekend. De maxima schommelen vanaf woensdag tussen 20 en 25 graden. Dit blijven we eigenlijk zien in de rest van de weerpluim. Echte uitschieters naar tropische waardes zijn niet aanwezig. Het blijft ook grotendeels droog, al vergroot vanaf donderdag de kans op een lokale bui in de namiddag.

De Europese weercomputer geeft ook een opwarmende trend weer, alleen is deze nadrukkelijker aanwezig. Het gemiddelde piekt hierbij zelfs tot 25 graden! De hoofdberekening (rode lijn) opteert zelfs voor tropische dagen, maar is een uitbijter. Begin juni neemt de temperatuur in deze weerpluim een duik en nemen ook de neerslagkansen toe. Zou er een wijziging plaatsvinden in het patroon? Wordt vervolgd…

Samenvattend weerbericht

Vanaf zondag stijgt de temperatuur elke dag een paar graden om woensdag uit te komen met maxima tussen 22 en 25 graden. Daarna kan het ofwel nog warmer worden, ofwel blijven de temperaturen ongeveer hetzelfde. De enige constante blijft wel de beperkte neerslaghoeveelheid. In beide weerpluimen valt tot begin juni weinig tot geen neerslag!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen