2 mei 2020 - 3 min. lezen 154 reacties

De afgelopen dagen kreeg de Benelux wisselvallig weer voorgeschoteld. Elke dag viel er wel neerslag en de temperaturen waren met 13-14 graden iets onder normaal. De komende dagen tonen de weerkaarten droger weer en gaan de temperaturen ook opnieuw omhoog. Hoe dit precies verloopt, ontdek je hier!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Huidige situatie

Op dit moment ligt een lagedrukgebied ten oosten van ons. We zien vanuit het zuiden een poging tot WAA richting het noorden. Dit levert ons in de loop van vandaag een weersverbetering op. De zon komt er steeds meer en meer door en het wordt droger. De buienactiviteit gaat er ook steeds meer uit. Zo verloopt zondag dan quasi droog.

  • Wil je meer leren over de meteorologie en het weer kunnen voorspellen? Wij kunnen volgend boek aanraden voor uw boekencollectie
De Europese weerkaart voor vandaag.

Volgende week

Volgende week schuift die WAA steeds meer op naar het noorden, maar in de warme lucht komt de Benelux niet te liggen. Droger weer biedt zich wel aan. Zo klimmen de temperaturen geleidelijk omhoog. Maandag wordt het ongeveer 18 graden in België, maar in Nederland blijft wat het frisser.

Door een noordoostelijke aanvoer krijgt het noorden van Nederland vooral zeelucht aangevoerd. Hierdoor lopen de temperaturen niet snel op. Vanaf woensdag komt in de recentste run van ECMWF de 20 graden opnieuw in zicht voor grote delen van de Benelux.

Hogedrukgebied in onze contreien zorgt voor droog weer.

Het wordt dus opnieuw droger, maar met dank aan de neerslag van de afgelopen dagen zien we een kleine daling in het neerslagtekort. Het komt erop neer om dit tekort zo laag mogelijk te houden. Op dit moment is er al een tekort van 69 mm en dit zou de komende 15 dagen opnieuw kunnen toenemen tot 81.2 mm (door de drogere periode die eraan komt).

  • Hebben de planten dringend nood aan het nodige water? Deze tuinslang piekt in haar goede reviews!
Neerslagtekort in Nederland (gemiddelde over alle weerstations).

Weerpluimen

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel toont ook een stijging van de temperaturen deze week met in de tweede helft van de week toenemende kansen op 20 graden. Vanaf zaterdag ontstaat in het GEFS wel een noordelijke stroming met het dalen van de temperaturen tot gevolg. Qua neerslag blijft het ook grotendeels droog volgende week.

  • Ooit afgevraagd wat de interactie is tussen de atmosfeer en het weer dat wij ervaren? Dit boek gaat daar dieper op in.

De weerpluim van het Europese model toont ongeveer eenzelfde beeld. Komende week verloopt droog met steeds oplopende temperaturen. Vanaf woensdag klimmen ook hier de temperaturen tot 20 graden. Daarna zien we ook hier een daling van de temperaturen door koudere lucht uit het noordoosten. Er blijft echter een kleine cluster die opteert voor de voortzetting van het zachte en droge weer.

Stijgende maxima

Komende week krijgen we droger weer met een stijgende trend van de temperatuur. In de tweede helft van de week is 20 graden mogelijk.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken