21

Na een langdurige periode van droogte en veel zonneschijn moeten we op donderdag 21 mei 2020 rekening houden met een verhoogde onweerskans boven de Benelux. Vooral boven België en het zuiden van Nederland kan de temperatuur flirten met de drempel om convectie te doen starten. De stapelwolkjes worden dan gevormd en kunnen bij voldoende onstabiliteit doorgroeien tot een cumulonimbus wolk.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Configuratie op de weerkaarten

Om van een onweerskans te kunnen spreken is het belangrijk dat de atmosfeer onstabiel is in de troposfeer. We hebben dus CAPE nodig. Hoe hoger de CAPE, hoe intenser de onweersbuien kunnen worden met een toenemende kans op hagel en wateroverlast. Voor de intensiteit van de windstoten is het ook belangrijk om te kijken naar de parameter windschering. Is die fors in de onderste 6 km, dan kan het onweer zich goed organiseren en kunnen er zelfs supercells ontstaan.

Supercells zijn onweersbuien die vrij zeldzaam zijn boven België en Nederland. We kennen ze vooral van de buien in het noorden van Amerika. Sterk ontwikkelde supercells gaan in die regio vaak gepaard met tornado’s.

Het Europees weermodel berekent voor Hemelvaartsdag een opstuw van Warm Air Advection (WAA) die haar oorsprong kent boven de Canarische Eilanden. Deze lucht wordt onderweg boven Frankrijk onstabiel van aard.

Op bovenstaande hoogtekaart (500 hPa / 5,5 km). zien we dat de Atlantische Oceaan wordt gedomineerd door 2 lagedrukgebieden. Ook boven Italië bevindt zich een lagedrukgebied dat daar voor flinke buien zal zorgen. Tussen deze lagedrukgebieden is een hogedrukgebied ontstaan die zonnig en warm lenteweer veroorzaakt boven West-Europa.

  • Wil jij het weer begrijpen en kunnen voorspellen? Dan mag dit boek niet ontbreken in je boekencollectie.📖

Neerslagverwachting op Hemelvaartsdag

Om de onweerskans voor donderdag beter te begrijpen is het belangrijk om als meteoroloog naar de neerslagkaarten te kijken van de diverse weermodellen. We gebruiken hiervoor de weermodellen HARMONIE en AROME. Merk op dat het ander weermodel HIRLAM vanaf 1 juli 2020 wordt stopgezet bij het KNMI. Dit weermodel negeren we dus vanaf nu.

  • Onweer op komst voor je eigen regio? Grote kans dat je stormglas zal veranderen qua structuur. Echt spectaculair. Bestel hier!⚡
Het weermodel van het KNMI berekent voor donderdag geen neerslag. Dit is kantje boord want de convectietemperatuur wordt bijna gehaald.
Het Frans weermodel AROME van MétéoFrance berekent in de late namiddag wel een kans op een bui. Dat gaat met de aanwezige CAPE wellicht gepaard met onweer.

Onzekerheid in de weersverwachting

De onweerskansen voor Hemelvaartsdag zijn niet 1 op 1 duidelijk te herkennen in weermodellen. Afhankelijk van de maxima in de namiddag wordt de onstabiliteit omgezet in enkele buien. Als we deze convectietemperatuur niet halen, dan is er voldoende CIN om de buien aan de grond te houden en zal er niks gebeuren. Desalniettemin moeten we waarschuwen voor lokale fikse buien met veel regen op korte tijd en mogelijk ook hevige windstoten in de vorm van een downburst.

In de namiddag is er vooral boven België onstabiliteit aanwezig. Ook de windschering in de onderste luchtlaag van de atmosfeer kan mogelijk voldoende zijn om enkele onweersbuien te veroorzaken. Voorlopig is er geen waarschuwingskaart actief.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken