9 maart 2020 - 3 min. lezen 4 reacties

Een golvend frontaal systeem zal dinsdag en woensdag voor veel regen zorgen. Op ruime schaal kan er opnieuw meer dan 20 liter water per vierkante meter vallen. De temperaturen stijgen daarbij wel (ruim) boven de kaap van 10°C. Op de wat langere termijn lonkt er een weersverbetering. Komt de lente in het vizier?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actief frontaal systeem

Een frontale systeem, dat heel actief is (horende bij een lagedrukgebied) zal in de loop van komende nacht het weerruim boven de Benelux binnentrekken. Dit betekent bewolking, regen en een aanspannende wind. Op basis van de laatste weerkaarten van het Europese weermodel (ECMWF) begint het vanaf 21u te regenen aan de kust en heeft de regen tegen 2u het oosten bereikt.

Een actief frontaal systeem zorgt komende dagen voor erg wisselvallig weer.

In eerste instantie trekt een warmtefront over met gemiddeld 10-15 liter water per m² tegen morgenochtend. De meeste neerslag valt vannacht in het westen. Overdag blijft het wisselvallig met regen en buien. Gemiddeld valt er dan nogmaals 5-10 l/m² bij. Dat brengt het totaal op gemiddeld 15-25l, zijn jullie nog mee? In Nederland gaat iets minder water vallen.

Tijdens de nacht op woensdag en woensdag volgt het koufront dat zonaal zal overtrekken (west – oost). Over een smalle zone kan dan opnieuw 5-15 l/m² meter vallen. De precieze positie van deze neerslagbom is nog onzeker en wachten we beter nog eventjes af. Momenteel maakt de grensregio Nederland – België de meeste kans op een kleine zondvloed (> 30 liter water per m²).

Woensdag sleept het koufront van west naar oost over en valt er over een smalle band rond de grens Nederland – België zeer veel water.

De wind zal bovendien aanspannen tot 4-5 Bf uit het zuidwesten. Aan zee is zelfs een 6 en een lokale 7 Bf mogelijk. De windstoten lopen daarbij op tot 60-75 km/u, vooral langs de kust. Het positieve nieuws komt morgen en woensdag van de temperaturen. Die lopen namelijk op tot ruim 10°C. Morgen wordt het gemiddeld 11°C met een lokale 12°C.

Woensdag berekent ICON zelfs temperaturen tot 14°C. Uitstekend groeiweer met de neerslag erbij. De natuur zal er stilaan aan beginnen.

Weersverbetering richting het weekend, lonkt de lente?

Steeds meer weermodellen berekenen richting volgend weekend een (tijdelijke) stabilisatie van het weerbeeld. Een hogedrukrug strekt zich uit richting onze contreien en zorgt ervoor dat neerslagzones omgeleid worden. Dat betekent droger weer, rustiger weer en vrij aangename temperaturen. Misschien mogen we wel spreken over een eerste kans van de lente om zich te tonen… Broeit er iets?

Krijgen we komend weekend vrij mooi weer dankzij een hogedrukrug?

Onderstaande pluim van het Europese weermodel toont de overgang naar een zachter weertype. De eerste bult krijgen we komende dagen en gaat gepaard met neerslag. De tweede bult heeft een grotere amplitude wat duidt op meer opklaringen. Ook hier, kansen voor de lente?

Vanaf vrijdag wordt het stilaan zachter en droger.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

15 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen