7 mei 2020 - 5 min. lezen 3 reacties

Veel mensen kunnen zich nog de zomers van 2018 en 2019 herinneren. Met name in 2018 was het extreem warm en droog, omdat een hardnekkig hogedrukgebied voortdurend boven het Europese vasteland bleef liggen. De afgelopen weken zijn tot nu toe zeer droog en zeer zonnig verlopen. Hoe zet dit zich voort? Lees snel verder hieronder.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Zomer 2020 opnieuw warm en droog?

Tegenwoordig worden er naast verwachtingen voor de korte en middellange termijn ook maandelijks modelruns uitgevoerd voor de lange termijn. Meestal kijkt men daarmee enkele maanden vooruit. Hierbij moet wel meteen vermeld worden dat deze langetermijnverwachtingen nog lang niet altijd gelijk hebben en dat we er dus geen harde verwachtingen op kunnen baseren. De modelruns van april zijn op dit moment de meest recente. Wat kunnen zij ons vertellen over de komende zomer?

  • Altijd last van een onleefbare woonkamer of slaapkamer door de hitte? Dan is het moment gekomen voor een kleine airco. Liever de ruimte snel koelen? Geen probleem met deze airco!

Hiervoor hebben we gekeken naar de verwachtingen voor de maanden juni, juli en augustus van 6 globale weermodellen. De meeste weermodellen vertonen een inmiddels bekend beeld: een relatief warme en relatief droge zomer in de Benelux en de ons omringende gebieden.

De verwachting van ECMWF duidt op hogedruk ten westen van het Europese continent

De basis van zo’n verwachting ligt in het verwachte luchtdrukpatroon. Hierboven is de zomerverwachting voor luchtdruk van ECMWF weergegeven. We zien een hogere luchtdruk dan normaal boven de Atlantische Oceaan en de Britse Eilanden. Dit zou voor de Benelux betekenen dat de invloed van storingen kleiner dan normaal is en het dus relatief droog is.

  • Zelf een weerexpert worden? Dat kan door dit boek in huis te halen. Wist je overigens dat ook wolken een graadmeter kunnen zijn die een weersverwachting ondersteunen. Dit boek geeft de geheimen prijs. (aff.)

Meningsverschillen

Onderling zijn de weermodellen het niet eens over de grove positionering van de druksystemen in onze contreien. Zoals het er nu naar uitziet, plaatsen de meeste weermodellen hogedrukgebieden deze zomer ten noorden en/of ten westen van de Benelux. De lagedrukgebieden zouden zich juist vooral ophouden in het zuidoosten van Europa.

Tussen deze systemen zou bij ons een overwegend (noord)oostelijke wind komen te staan, met overwegend zonnig, warm en droog weer. Daarom geven deze weermodellen aan dat deze zomer vermoedelijk 0,5 à 1 graad warmer verloopt dan normaal (over de periode 1993 t/m 2016). Ook zal er bijgevolg ongeveer 50 mm minder neerslag vallen dan gemiddeld.

Ook het ECMWF verwacht een iets bovennormale temperatuur deze zomer

Echter, de exacte locatie van de systemen is cruciaal, want daarmee samen hangt de windrichting. Dit heeft dan weer een grote invloed op de aangevoerde luchtmassa.

Als de kernen van hogedruk aan de wandel gaan, kunnen ze mogelijk boven onze omgeving of Centraal-Europa komen te liggen. In dat geval zou er een zuidelijke stroming op gang kunnen komen, met als gevolg de aanvoer van zeer warme subtropische lucht. Houdt deze situatie enige tijd stand (omega-blokkade), dan zou het zomaar tot een aantal tropische dagen kunnen komen.

  • Haal deze aroma diffuser in huis voor een heerlijk geurtje en haar helende eigenschappen. (aff.)

Blijft de anticycloon standvastig ten westen van ons, dan breekt er wellicht een relatief koude periode aan onder invloed van noordelijke winden. Alle opties liggen dus nog open.

Andere signalen

Niet alle weermodellen leiden ons direct in de richting van een warme, droge zomer.

Één van de zes modellen geeft namelijk geen anomalie (= afwijking t.o.v. normaal) aan voor de luchtdrukverdeling boven en rond Europa. Dit zou betekenen dat we op een “normale” zomer afstevenen. Een zomer waarbij het soms droog, zonnig en warm is, maar ook één waarbij lagedrukgebieden met hun storingen gemakkelijk onze omgeving bereiken en daarbij de nodige neerslag brengen.

Wordt ons weer ook bepaald door de oceanen om ons heen? Neem dan zeker eens een kijkje in dit artikel.

Weer een ander model plaatst het epicentrum van de hoge druk boven IJsland, met uitlopers over het Scandinavische vasteland. Er is echter ook een signaal voor hardnekkige hoge druk boven het Iberisch schiereiland. Deze situatie levert voor de Benelux een mix op van droge, zonnige perioden als gevolg van oostenwinden en natte, koele periodes met een westelijke stroming, afhankelijk van welk systeem de boventoon voert.

  • Met deze warme en wellicht ook zonnige vooruitzichten is het aangeraden om de huis te beschermen. Geef huidkanker geen kans met kwalitatieve zonnecrème! (aff.)

Als we de output van alle weermodellen en middelen samennemen, komen we toch opnieuw tot een zomer met een temperatuur iets boven het gemiddelde. De neerslagsignalen zijn gemixt: het zou zowel relatief droog als relatief nat kunnen zijn. Er zijn nog een aantal scenario’s voor de zomer, dus een zekere verwachting is er absoluut niet.

Zouden we deze zomer opnieuw te maken krijgen met droge gronden? De tijd zal het leren.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken