28 oktober 2020 - 4 min. lezen
27 reacties 27

We hebben vandaag te maken met zeer koude bovenluchten. In combinatie met het relatief warme zeewater en een behoorlijke windschering, zal dat zorgen voor heel wat onstabiliteit in de atmosfeer. We mogen vandaag dan ook regelmatig stevige onweersbuien verwachten, voornamelijk in de kustgebieden. Later vandaag zijn er ook verder landinwaarts fikse buien mogelijk. Er is kans op veel neerslag en ook felle windstoten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Stevige onweersbuien mogelijk

Algemene weersituatie

We bevinden ons in een maritiem polaire luchtsoort, met een aanvoer van vochtige en onstabiele lucht vanuit het zuidwesten. Een naderende hoogtetrog op 500 hPa zorgt bovendien voor een extra toename van de onstabiliteit, doordat de bovenluchten op 5 km hoogte sterk afkoelen (tot -24/-28°C). In combinatie met het relatief warme zeewater (nog zo’n 15°C) zorgt dat voor een bevordering van de kustconvergentie, met vooral stevige onweersbuien in de kustgebieden en de westelijke provincies. In de loop van de dag neemt ook verder landinwaarts de onstabiliteit toe, bij het opschuiven van de trog-as.

Een hoogtetrog op 500 hPa schuift geleidelijk verder op naar het oosten , met kouder wordende bovenluchten. Tijdstip: 00Z (ECMWF).
Het zeewater is zo’n 15°C warm. Dat zorgt voor een groot contrast met de bovenlucht en verhoogt de onstabiliteit in de kustgebieden (ECMWF).

Dynamische onweersparameters

Er zijn vandaag heel wat parameters die de onstabiliteit in de atmosfeer bevorderen, waardoor er makkelijk stevige onweersbuien kunnen ontstaan. Tijdens de voormiddag zijn er vooral felle buien mogelijk in de kustregio en de westelijke provincies. Grootste trigger daarvoor is kustconvergentie a.g.v. het contrast tussen de koude bovenlucht en het warme zeewater.

Daarnaast trekt later op de dag een hoogtetrog over de Benelux, wat de onstabiliteit extra bevordert. Aan de voorzijde van de trog-as zorgt PVA (positive vorticity advection) voor een extra trigger voor stevige buien. Bovendien ligt een jetstreak nog steeds dicht in onze buurt, waardoor er ook een behoorlijke portie windschering aanwezig is.

Een jetstreak (JS) ligt vandaag in onze buurt en zorgt voor veel windschering. De linkeruitgang (LU) van deze jetstreak zorgt voor extra dynamiek, voornamelijk over het zuidoosten van de Benelux (ECMWF).

De windschering in de onderste luchtlagen (0-1) loopt op tot zo’n 24 tot 32 KT. Tussen 0 en 6 km hoogte bedraagt de schering zo’n 40-60 KT. Een linkeruitgang van de jetstreak kan voornamelijk over het zuidoosten van de Benelux wat meer dynamische buien triggeren. De CAPE-waardes blijven over het algemeen relatief beperkt (< 500 J/kg), de grootste trigger voor de felle buien is vandaag de dynamiek in de atmosfeer.

Stevige onweersbuien brengen regionaal veel neerslag

De weermodellen liggen allen op eenzelfde lijn, en komen met een behoorlijke portie neerslag. Regionaal kunnen de neerslagtotalen sterk oplopen, vooral in de zuidwestelijke kustregio’s en het noordwesten van België. Daar valt er vandaag continu neerslag. Meer landinwaarts komt de buienactiviteit pas in de loop van de dag op gang. Zowel AROME als HARMONIE laten de neerslagtotalen sterk oplopen, tot lokaal meer dan 50 mm. De kans op regionale wateroverlast is dan ook reëel. Er is ook kans op hagel.

stevige onweersbuien
Cumulatieve neerslag volgens HARMONIE.
Cumulatieve neerslag volgens AROME.

Stevige windstoten mogelijk

Naast veel regen moeten we tijdens de stevige onweersbuien ook rekening houden met felle windstoten in de loop van de dag. De wind zal aanspannen naar vrij krachtig, tot soms zelfs krachtig. De windstoten kunnen oplopen tot 60-80 km/u op veel plaatsen, zeker tijdens de buien. Over het westen kunnen de windstoten lokaal zelfs nog iets hoger oplopen. We geven vandaag dan ook een waarschuwing uit, zowel voor felle windstoten, als onweer met regionaal hoge neerslagtotalen.

Welk type onweer kunnen we verwachten?

De onstabiliteit wordt vandaag voornamelijk getriggerd door de dynamiek in de atmosfeer. De windschering tussen 0 en 6 km loopt op tot 40-60 KT, dat betekent dat de buien zich sterk kunnen organiseren. We verwachten dan ook onweersbuien van het type multicell, die zich mogelijk kunnen organiseren tot squall-line. Het is ook niet geheel uitgesloten dat zich over het zuidoosten van de Benelux enkele low-topped supercells ontwikkelen met rotationele verschijnselen. We krijgen een dynamisch dagje, dat moge duidelijk zijn!

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

34 minuten geleden - 6 min. lezen
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen