6 oktober 2020 - 2 min. lezen
2 reacties 2

Indrukwekkende beelden en vrij onverwacht. Op maandag 5 oktober trokken talrijke buien vanaf de Noordzee over de Benelux. In de provincie Antwerpen was een fel onweer verantwoordelijk voor een heuse tornado aan de grond. Op de videobeelden zien we duidelijk een roterende luchtkolom die we ook wel wallcloud noemen. Op dit moment zijn we weinig rapporten van schade en bleef de schade die er was beperkt tot wegvliegend tuinmeubileair en/of trampolines.

Tornado ontstond in de late namiddag

Iets voor 19:00 detecteren we op onze weerradar een stevige onweersbui. Op de onweerradar merken we ook meteen een hoeveelheid ontladingen. Vanuit de regio kregen we op dat moment geen significante weermeldingen op onze social media van een windhoos. Echter, na 19:00 stroomden videobeelden binnen van een majestueuze onweerscel, vermoedelijk een supercell met een laaghangende wolkenmuur.

In eerste instantie was het niet duidelijk of de tornado in de omgeving van Hulst, Stabroek en Kapellen ook de grond had bereikt. Dat is immers een belangrijke voorwaarde om van een tornado of windhoos te spreken. Niet veel later was er geen twijfel meer mogelijk. De trechter/slurf van de tornado had de grond geraakt en kan hiermee officieel als tornado worden geclassificeerd. In het ander geval spreken we van een tuba.

Deze persoon uit Kapellen was het fel onweer aan het filmen zonder te weten dat de tornado dichterbij kwam. Het levert dan ook bijzonder indrukwekkende beelden op van extreem weer dat eerder onverwachts kwam opzetten. De trampoline moest het uiteraard ontgelden.

Kracht van de tornado?

Om windhozen/tornado’s naar kracht in te schatten wordt gebruik gemaakt van de Enhanced Fujita Scale. Op basis van jullie weermeldingen en beelden is het duidelijk dat het hier gaat om een EF0 tornado met windsnelheden tussen 100 en 130 km/u. Dat komt overeen met lichte schade.

Radarbeeld op het moment van de tornado

Hoe kon deze tornado ontstaan?

Wij krijgen geregeld de vraag of deze windverschijnselen nu meer te zien zijn dan vroeger? Ja en neen. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone waardoor indrukwekkende weersverschijnselen sneller worden gefotografeerd en anderzijds zorgt de klimaatverstoring wel voor een toename van energie in de onweersbuien (CAPE). De windschering in de onderste luchtlaag was een andere belangrijke parameter en die was voor maandag 5 oktober 2020 erg gunstig voor de omgeving van Antwerpen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

20 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen