15 september 2020 - 3 min. lezen 129 reacties

De weersverwachting voor 15 september en de dagen erna ziet er prima uit. Een hogedrukgebied boven het Europese vasteland zorgt voor zonnig weer. Atlantische regenzones blijven boven de oceaan en worden omgeleid naar het hoge noorden. Voorlopig is het ook warm, tropisch warm, met dinsdag maxima tot 30-34┬░C. Dat is erg uitzonderlijk.

Vanaf woensdag wordt het een paar graden koeler, maar een echte omslag naar herfstweer komt er nog niet aan. De meteorologische zomer van 2020 verliep al warm en krijgt dus nog een staartje!

Deelnemen aan discussie? Ben je ge├»nteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je ge├»nteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Dinsdag zonnig weer met maxima tot 34┬░C

Op maandag was het al prijs. Nooit eerder werd het op 14 september zo warm. De temperaturen liepen vooral in Belgi├ź en het zuid(oost)en van Nederland op tot ruim 30┬░C.

Vandaag, dinsdag 15 september, klimmen de temperaturen nog hoger. Het Europese hogedrukgebied ligt op een ideale positie om een transport (advectie) van zeer warme lucht in stand te houden.

Een hogedrukgebied boven het oosten van Europa voorziet zeer warme lucht voor de Benelux.

Op 850 hPa (1500m hoogte) stijgen de temperaturen maar liefst tot 17-18┬░C. Met veel ruimte voor de zon levert dat in thermometerhut temperaturen tot gemiddeld 32┬░C op met uitschieters tot 33-34┬░C.

De maxima voor dinsdag 15 september zijn erg hoog.

Vanaf woensdag wat koeler

De kern van hogedruk verplaatst zich in de loop van dinsdag naar het noordwesten, naar een positie tussen Groot-Brittanni├ź en Scandinavi├ź. Tijdens de overgang draait de wind stelselmatig door, richting het noorden.

De temperaturen lopen op woensdag nog wel hoog op, tot zomerse waarden. We moeten wel rekening houden met wat (hoge) wolkenvelden en tegen de avond zou er hier en daar een bui vallen, vooral over de Ardennen. ‘s Avonds en tijdens de nacht duikt er dan wel koelere lucht op vanaf de Noordzee. Het kwik loopt daardoor donderdag op tot “slechts” 20┬░C.

Donderdag wordt het meerdere graden koeler.

Vrijdag wordt de landelijke component van de wind opnieuw groter en zit een lokale 24-25┬░C er terug in. Beide dagen verlopen wel volledig zonnig! De aangevoerde lucht is immers kurkdroog.

Nog geen herfstweer in het verschiet

De pluimverwachting van de 2 belangrijkste weermodellen vertonen momenteel nog geen echte overgang naar herfstweer binnen de middellange termijn. Voorlopig blijft het zonnig weer. Pas volgende week lijkt een trog van over de Atlantische Oceaan geleidelijk dichterbij te schuiven. Dat kan betekenen dat de wisselvalligheid gaat toenemen.

Na het weekend groeien de kansen op wisselvallig weer

Het blijft echter afwachten wat de verschillende actieve tropische systemen gaan doen. Deze kunnen (zodra ze opgepikt worden door de straalstroom) het weerbeeld in Europa grondig in de war sturen. Dat houden we dus best goed in de gaten!

Ondertussen zien we voor de komende dagen wel grote sneeuwkansen in het noorden van Europa. Dat is toch een eerste signaal dat er verandering zit aan te komen. De noordelijke hemisfeer kantelt stilaan weg van de zon en dat betekent maar ├ę├ęn ding …

Komende dagen kan er in het noorden van Europa sneeuw van betekenis vallen.

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azi├ź. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
22 Prognose

Zacht weer met af en toe neerslag

4 dagen geleden - 4 min. lezen