Natuur heeft last van hitte en droogte
Ben je een van de voorbije dagen nog eens in het bos gaan wandelen, of zie je dat de bomen in het park nu al van kleur veranderen? Dit is niet alleen bij jou in de buurt het geval bij deze extreme hitte. Veel planten en dieren hebben net zoals wij last van hittestress bij deze zeer hoge temperaturen. In deze blog beschrijft geograaf Thomas Sauvillers enkele gevolgen van hitte en droogte op de natuur.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Herfstkleuren verschijnen nu al
Het is jullie waarschijnlijk ook al opgevallen dat bomen veel last hebben van de aanhoudende extreme hitte in combinatie met een gebrek aan neerslag. De bladeren hangen slap aan de bomen of verkleuren en vallen massaal af, het lijkt hier en daar wel herfst.
Het is een strategie van deze planten om in leven te blijven in deze extreme omstandigheden. Net zoals ze in de winter hun bladeren verliezen als strategie tegen de koude, gooien ze nu een deel van hun bladeren af als strategie tegen de extreme droogte en hitte.
- Planten af en toe een beetje water geven op de momenten dat de zon er niet op schijnt helpt om ze te laten overleven, maar gebruik zeker geen kraantjeswater om dit te doen. Dat is kostbaar!
Ook dieren hebben last
Wat je niet of minder ziet is dat vele dieren ook enorm afzien van deze droge omstandigheden. Denk maar aan kleine diertjes zoals egels, die in de kurkdroge bossen moeilijk aan drinken geraken. De poeltjes of beekjes waar ze normaal van drinken zijn volledig uitgedroogd waardoor de diertjes elders op zoek moeten gaan naar drinken.
Alsof deze hitte en droogte nog niet erg genoeg is voor de egelpopulatie, treft de laatste maanden een mysterieus virus de egelpopulaties in de Benelux.
In vergelijking met 25 jaar geleden is de egelpopulatie al met zo’n 70% geslonken en de combinatie van de extreme hitte met deze mysterieuze ziekte zal hun aantallen nog verder doen dalen in de komende maanden.
Niet alleen egels, maar ook bijvoorbeeld vogels, hebben last van deze extreme hitte. Ze zitten in deze hitte vaak zeer stil met hun vleugels open om toch maar wat verkoeling te zoeken.
Slimme technieken van dieren
Hoevedieren en huisdieren hebben te maken met zogenaamde hittestress. Zo zullen koeien veel langer blijven stilstaan als het warm weer is, om zo hun lichaamstemperatuur onder controle te houden. De ideale temperatuur voor runderen is 15°C, nu is het soms 20°C warmer …
Kippen daarnaast hebben geen zweetklieren en zullen hun vleugels vaker spreiden in deze omstandigheden. Ook honden of katten kunnen last krijgen van hittestress. Dit kan je bijvoorbeeld zien aan hun verminderde eetlust en een zeer futloos gedrag.
Honden kun je laten afkoelen door hen geregeld nat te maken. Katten zoeken uit zichzelf al de koelste plekjes op, maar ook hen kan je blij maken met zeer koud drinkwater, eventueel aangevuld met wat ijsblokjes.
- Zorg voor voldoende schaduw in de tuin en voorzie ook tijdig water/verfrissing.
Afkoeling op komst
Tegen het einde van de week lijken de temperaturen toch meerdere graden te verlagen. Er wordt ook een toenemende kans op neerslag berekend. Probeer in tussentijd je hoofd koel te houden en denk eraan dat je niet de enige bent die het enorm zwaar heeft in deze omstandigheden. De natuur heeft last van hitte en droogte! Verzorg de dieren en de planten, enkel dan komen ze deze hete periode goed door!