20 juni 2021 - 5 min. lezen
5 reacties 5

Na de grootschalige regen- en onweerszone van vannacht zijn er vandaag en deze nacht, 20 juni en de nacht naar 21 juni 2021, opnieuw onweerskansen. Liefhebbers van klank- en lichtspel kunnen dan ook weer uitkijken naar mogelijk enkele felle onweders, vooral over het zuidoosten van de Benelux. Mogelijk pakt het onweer lokaal stevig uit met kans op veel neerslag, hagel en windstoten, en is het dus zoals steeds uitkijken! Ook elders in de Benelux krijgen we te maken met mogelijk stevige en langdurige neerslag, doordat een flink neerslaggebied zich stationeert over onze regio. In onderstaande blog bespreken we de onweerskansen voor zondag 20 juni 2021 en de nacht naar maandag 21 juni 2021.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Onweerskansen 20 en nacht naar 21 juni 2021

Synoptische situatie

Onder invloed van bovenluchtdivergentie stroomopwaarts van de as van een diffluente hoogtetrog boven West-Europa diept een lagedrukgebiedje zich uit boven Frankrijk. Dit lagedrukgebiedje trekt noordoostwaarts en lijkt met haar kern over het zuidoosten van de Benelux te trekken. Bijbehorende frontale systemen, meegevoerd in de opwaartse tak van de straalstroom, zorgen ervoor dat vooral het zuidoosten van de Benelux vanavond opnieuw in een warme en vochtige zuidelijke luchtmassa terecht komt, met daar dauwpunten boven de 18 graden. Later in de nacht trekt het lagedrukgebied door naar Duitsland en komt het bijbehorende front over de Benelux te liggen, wat plaatselijk veel neerslag kan opleveren.

Een complexe situatie op de weerkaarten. Een lagedrukgebied met bijbehorende frontale systemen trekt over het zuidoosten van de Benelux.

Onstabiliteit en windschering

Het is vooral de aanvoer van vocht in de onderste luchtlagen, in combinatie met de dagelijkse gang, die de CAPE in het zuidoosten van de Benelux flink doet oplopen in de loop van zondag. In Luxemburg en het zuidoosten van België kan dit gaan richting 1000 of 1500 J/kg tegen de avondperiode. Ten noorden van grofweg Samber en Maas verhindert de drogere grenslaag de ontwikkeling van voldoende (MU)CAPE en is de kans op onweer dus kleiner. De onstabiliteit overlapt in de zuidoostelijke regio’s ook met een behoorlijke windschering door de nabijheid van een opwaartse tak van de straalstroom. Waarden van 40 kt of zelfs meer lijken daardoor zeker haalbaar.

Hoge dauwpunten zorgen ervoor dat er een behoorlijke hoeveelheid CAPE wordt gegenereerd boven het zuidoosten van de Benelux in de loop van zondagavond. In Luxemburg gaat deze richting 1500 J/kg. Ook wordt hier de convectietemperatuur bereikt en is er behoorlijk wat windschering aanwezig (AROME).
In vergelijking met het centrum van de Benelux liggen de dauwpunten veel lager. De drogere grenslaag bemoeilijkt daar de ontwikkeling van convectieve bewolking en grote hoeveelheden CAPE (AROME).

Mogelijk stevige (onweers)buien vanavond en vannacht

Mogelijke supercells in het zuidoosten

De verwachting is dat de ontwikkelde onstabiliteit in de loop van de dag wordt aangesproken door de sterke verticale bewegingen in de atmosfeer. Deze worden geholpen door de nabijheid van het uitdiepend lagedrukgebied en bijbehorende frontale systemen (met convergentie aan de grond en divergentie hogerop) en eventueel kan ook het orografisch effect een rol spelen.

Vooral daar moeten ze in de loop van de namiddag en avond rekening houden met stevige (onweers)buien, of zelfs supercells door de gunstige windschering. Het lijken vooral de windstoten te zijn die hier het grootste risico vormen. Het weermodel HARMONIE komt op de proppen met windstoten van meer dan 100 km/h. Ook hagel en veel neerslag op korte tijd behoren tot de mogelijkheden.

Vooral over het zuidoosten van de Benelux zijn er vanavond stevige onweersbuien mogelijk.

Mogelijk veel neerslag vannacht en morgen in de Benelux

In de loop van de nacht trekt de neerslag verder richting het noordwesten. Er kan dan ook elders een donderklap voorkomen, maar door de mindere hoeveelheid onstabiliteit lijkt de kans wat kleiner te zijn in de meer westelijke regio’s. Wat zeker opvalt in de onderste sounding voor Sint-Truiden (Limburg, België) is vooral het sterk verzadigde profiel en relatief hoge PW (wat hint op veel neerslag), maar ook dat de onstabiliteit (CAPE) en windschering minder belangrijk zijn.

Ook elders is er vannacht kans op onweer (wat minder richting het westen), maar door de lagere instabiliteit en windschering lijkt hier vooral de neerslaghoeveelheid de belangrijkste factor om in rekening te brengen.

Ook elders in de Benelux krijgen we dan te maken met mogelijk veel neerslag omdat het neerslaggebied ter plaatse blijft trappelen, waarbij het zich stationeert in een ZW-NO georiënteerde strook over de Benelux. Op meerdere plaatsen kan het stevig en langdurig doorregenen, wat grote neerslaghoeveelheden kan veroorzaken. Verschillende delen van de Benelux moeten daarom rekening houden met grote neerslaghoeveelheden en kans op wateroverlast, maar in mindere mate met de andere randverschijnselen zoals hevig onweer, hagel en windstoten. Toch maar in de gaten houden dus!

Mogelijk veel neerslag vannacht en morgen in de Benelux volgens HARMONIE.

Conclusie

Een lagedrukgebied zorgt de komende 24 uur voor stevige onweersbuien in het zuidoosten van de Benelux, met daar zelfs kansen op supercells met veel neerslag op korte tijd, hagel en stevige windstoten. Het neerslaggebied breidt zich in de loop van de avond en nacht uit naar het noordwesten, waardoor men ook elders in de Benelux met (stevige en langdurige) regenval te maken krijgt. De onstabiliteit en windschering is hier veel minder aanwezig, waardoor in deze gebieden de grote neerslaghoeveelheden belangrijker worden en in mindere mate de andere randverschijnselen zoals onweer, hagel en windstoten. Al bij al toch opnieuw een situatie om in de gaten te houden!

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen