8 september 2020 - 4 min. lezen 155 reacties

September 2020 is ondertussen goed en wel bezig en na een knotsgekke augustusmaand verloopt het weerbeeld voorlopig normaal. Na enkele schuchtere pogingen van de weermodellen om een nazomer in de weerkaarten neer te planten lijkt het deze keer wel prijs. Zowaar alle weermodellen voorzien vanaf volgend weekend fors stijgende temperaturen met veel zon. Een echte nazomer lonkt in de verte!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Hogedrukas regeert

Een zonale hogedrukas strekt zich momenteel uit van boven Oost-Europa via Frankrijk over de Atlantische Oceaan tot voor de kust van Canada, indrukwekkend! De straalstroom met bijhorende depressies passeert ruim ten noorden van de Benelux en zorgt voor slecht weer (neerslag) in Scandinavië.

Een zeer krachtige hogedrukzone ligt boven Europa.

Het overgrote deel van Europa geniet van de hogedruk met rustig en droog weer. Boven de Middellandse Zee is een hoogtelaag gevormd (DANA ofwel depresión aislada en niveles altos) met veel regen en onweer langs de Balearen. Mijn verwachting is dat dit komende weken persistent zal worden met een Middellandse Zee die opnieuw duidelijk warmer is dan normaal.

Vorig jaar was dit ook het geval, meer info via dit artikel.

De Benelux bevindt zich aan de noordkant van de hogedrukas waardoor we te maken hebben met een sterke component van de Noordzee. Dit betekent vrij veel vocht en dus veel bewolking.

Voorlopig hebben enkel de hoge toppen in de Alpen en delen van het Scandinavisch hoogland en IJsland een sneeuwdek te pakken. In het brongebied van onze winter (Rusland, Scandinavië) ligt nog nergens een gesloten sneeuwdek.

Beperkte sneeuwhoeveelheden momenteel in Europa.

Europees hogedrukgebied wordt gevormd

Tegen het weekend diept een trog uit boven de Atlantische Oceaan en versterkt de meandering van de straalstroom. Rechtstreeks samenhangend ontwikkelt er zich boven het Europese vasteland een krachtig hogedrukgebied.

Een hogedrukgebied vormt zich boven Europa.

Op die manier worden Atlantische regenzones omgeleid naar het noorden en krijgt de luchtaanvoer een zachtere (meer subtropische) component. Dit is het startsignaal voor een echte nazomer.

Zaterdag wordt het al gevoelig warmer in het zuiden en midden van Frankrijk.

Volgende week (na)zomers

Zodra de meteorologische zomer voorbij is (31 augustus) spreken we bij temperaturen van 25°C en meer over “nazomer”. Wat we nu zien op de weerkaarten past zeker onder die term.

Begin volgende week wordt de aangevoerde lucht warmer en nog wat droger, waardoor de zon alle ruimte krijgt. Het kwik klimt tot 25°C en meer in de schaduw en de bovenluchten tonen potentieel voor 30°C als alles mee zit.

Een Europees hogedrukgebied met een diepe trog boven de Atlantische Oceaan. Het ideale scenario voor een nazomer.

Het (geblokkeerde) patroon lijkt voorlopig de hele volgende week aan te houden, waarbij het Europese hogedrukgebied zich geleidelijk meer verplaatst richting Scandinavië. Een overgang naar herfstweer lijkt voorlopig dus niet aan de orde. Een nazomer is aan zet!

Begin volgende week stijgen de temperaturen tot 25°C en meer. Het GFS model berekent zelfs 30°C in België.

Hoe warm gaat het worden?

Gezien de termijn houden we uiteraard best nog een slag om de arm. Maar, omwille van de consistentie tussen de weermodellen, lijkt het slagingspercentage van de nazomer wel groot.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken