21 april 2020 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Het zijn boeiende tijden voor de liefhebbers van het weer en ruimteweer. Naast de Starlink satellieten die quasi iedere avond te zien zijn aan de sterrenhemel levert het satellietbeeld van Europa ook een indrukwekkende signatuur op. Dankzij een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee wordt via een omweg Saharastof naar het westen van Europa getransporteerd.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum?Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is Saharastof?

Vanzelfsprekend is Saharastof afkomstig uit Afrika. Via stof- en zandstormen wordt het stof tot kilometers hoog in de atmosfeer gekatapulteerd. Met een diepe, zuidelijke luchtstroming kan het gebeuren dat dit Saharastof Frankrijk en zelfs de Benelux bereikt.

Een groot deel van West-Europa heeft te maken met verhoogde concentraties aan stof en Saharazand.

Het komt dan ook vaak voor in perioden waarin de temperatuur hoger is dan het klimatologisch gemiddelde. Als er vervolgens ook enkele buien ontstaan, valt het Saharastof opnieuw naar beneden. Dan rapporteren heel wat mensen een roodachtig stof op wagens, tuinmeubilair en daken.

  • Deze viezigheid vlot verwijderen op de wagen? Probeer deze Gardena tuinslang. Succes gegarandeerd!
Zeer bekend voorbeeld van Saharastof werd gerapporteerd op 11 februari 2001. De Canarische Eilanden werden ‘bedolven’ onder zand en stof. (SeaWiFS Project, NASA/Goddard Space Flight Center, and ORBIMAGE)

Niet te verwarren met stuifmeel

Traditioneel wordt nog wel eens de fout gemaakt om stuifmeel te verwarren met Saharastof. We zien dit natuurfenomeen vooral optreden tijdens de explosie aan berkenpollen. In de maanden april en mei kan bijvoorbeeld onweer optreden dat de grote hoeveelheid pollen naar beneden trekt. Wat er vervolgens op de wagen achterblijft, is een laagje met een gele tot groene kleur. Vaak is er ook een kleine hoeveelheid Saharastof mee gemoeid, maar dat is sterk in de minderheid.

  • Last van prikkende ogen en/of niezen? Probeer deze luchtwasser om schadelijke stoffen en pollen te weren binnenshuis

Configuratie op de weerkaarten

Om Saharastof tot in de gebieden van België, Nederland en Luxemburg te krijgen is het belangrijk dat er zich een lagedrukgebied bevindt in het zuidwesten van Europa. Via een sterke hoogtestroming wordt het zand of stof naar het noorden gestuwd. In zeldzame gevallen kan het zelfs de gletsjers in de Alpen een ander tintje geven. (bruinachtig)

Op 21 april 2020 worden er via een vrij ‘vlak’ lagedrukgebied luchtmassa’s uit het oosten tot het zuidoosten aangeblazen naar de Benelux. Vooral Frankrijk zit in deze setting op de eerste rij voor een flinke hoeveelheid stof.

Vaak een spectaculaire zonsondergang

Op onderstaande satellietbeelden hebben we heel duidelijk zicht op hoge bewolking (cirrus). Wanneer de zon daalt, wordt de hoek richting de hoge bewolking anders en krijgen we andere kleuren te zien aan het hemelgewelf. Overdag overheerst de goudgele bol tegenover de blauwe kleuren, dan valt dit niet op. Een ander veelgebruikt woord dat wordt gebruikt is avondrood. De opvatting leeft dat er dan de volgende dagen een verhoogde kans op regen is, al is dit niet altijd correct en bewezen.

In het noorden van Frankrijk zien we een indrukwekkende ‘vistgraatstructuur’. Hoge bewolking kan in combinatie met stof/zand een felrode zonsondergang triggeren.
Op een detailbeeld van het satellietbeeld is de bijzondere wolkenstructuur nog beter zichtbaar. Richting het zuiden wordt dat snel middelhoge tot lage bewolking.

Foto’s van een felrode zonsondergang

Straks tijdens de zonsondergang loont het dus opnieuw de moeite om vooral in het zuiden van de Benelux naar buiten te kijken. Vooral de gebieden langs de Frans-Belgische grens zitten prima voor enkele prachtige weerfoto’s. Mocht je zelf een leuke weerfoto gemaakt hebben? Deel deze met ons via social media of e-mail: [email protected]

  • Wil je een zonsondergang goed fotograferen? Dan is de combinatie van een spiegelreflexcamera en een bewerkingsprogramma zoals Lightroom een droomcombinatie.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken