22 maart 2019 - 4 min. lezen 0 reacties

Na een regenachtige en winderige periode kunnen we net nu de lente van start is gegaan terug meer genieten van de zon. Dit brengt ook met zich mee dat de bomen en planten volop gaan beginnen bloeien. Minder goed nieuws voor de mensen met een pollenallergie natuurlijk. Pollen veroorzaken ieder jaar opnieuw behoorlijk veel klachten bij enorm veel mensen. Van rode ogen tot een kriebelende neus tot zelfs ademhalingsproblemen. In dit artikel geven we tips om het pollenseizoen te overleven, inclusief een handige pollenkalender.

Pollenallergie of hooikoorts

Pollen zijn mannelijke sporen van zaadplanten, afkomstig van katjes, mannelijke kegels van naaktzadigen of van de meeldraden van bloemen. Deze pollen worden verspreid door wind, water, insecten en vogels. Mensen kunnen allergisch zijn aan pollen door een reactie van hun afweersysteem hiertegen. Mensen zijn het meest gevoelig voor pollen die meegevoerd worden door de wind. Andere pollen zijn te zwaar, waardoor ze amper in contact komen met de mens.

  • Ons lichaam heeft nood aan vitamine D om goed te presteren!
Microscopisch beeld pollen

Een allergie voor pollen kan ontstaan door blootstelling aan pollen. Het lichaam gaat bij contact met deze pollen antilichamen aanmaken. Bij mensen die een pollenallergie hebben gaat hun lichaam een overdosis aan antilichamen aanmaken. Dit zorgt bij nieuw contact met deze pollen voor een overdreven immuunreactie. Hierdoor worden de slijmvliezen geprikkeld, zwellen deze op en produceren slijm.

Mensen worden meestal allergisch aan pollen tussen hun 18 en 25 jaar. Vanaf de eerste maal dat ze deze reactie tonen, keert dit steeds terug. Echter na hun 40ste levensjaar verdwijnen de meeste allergische reacties en na een tijdje ondervindt de persoon helemaal geen last meer.

Pollenkalender

Een handige tool voor personen die te maken hebben met een pollenallergie is de pollenkalender. Deze toont de periode waarbij er kans is op pollen van verschillende boom-, plant- en kruidensoorten.

Vooral in de maanden mei tot en met augustus zijn we gevoelig voor hooikoorts
Details van bomen, grassen en kruiden die pollen veroorzaken

Traditioneel hierbij is dat de eerste bloei start bij de boomsoorten en dan met name de els en de hazelaar. Deze bloeien al vanaf januari en dit duurt tot en met maart. Vervolgens komen de berk en de eik aan de beurt, deze bloeien vanaf april tot en met juni. Nadat de boomsoorten gebloeid hebben, volgen de grassen en de kruiden. Deze periode start vanaf mei en loopt voor de meeste soorten door tot en met september.

Goede tips om hooikoorts te vermijden

Dankzij de enorme hoeveelheid pollen in de lucht, zijn er wel altijd wat tips om de last, dat stuifmeel met zich meebrengt, te vermijden. Zo kan je best niet de ramen openen als je last hebt van een pollenallergie. Ook hang je best geen was buiten te drogen, maar doe je dit beter binnen of gebruik je de droogkast. Zo vermijd je dat stuifmeel aan je kleren gaat plakken.

Sporten doe je best ook binnen. Als je toch naar buiten gaat en als je vooral last hebt van de ogen, draag dan een zonnebril, deze beschermt de ogen goed. Als je last hebt van ademproblemen, probeer dan grote inspanningen te vermijden.

Als je toch in contact komt met het stuifmeel, gebruik dan best papieren zakdoeken en geen stoffen (katoenen) zakdoek. Deze papieren zakdoeken zijn zeker nog niet in contact geweest met stuifmeel. Mocht je last ondervinden als je buiten bent geweest, neem dan een douche zodat al het stuifmeel dat aan je kleeft wordt afgespoeld en trek verse kledij aan, zodat deze ook stuifmeelvrij is.

Pollenverwachting België en Nederland

Vandaag verwachten we redelijk veel pollen overdag in de hele Benelux, dit omdat de wind draait naar zuidelijke richtingen. Ook de zon zal van de partij zijn, dus de stuifmeelproductie zal hoog zijn. Echter naar de avond toe zal de wind vanaf de kustgebieden draaien naar westelijke richtingen, waardoor hier vochtige, maar ook propere zeelucht binnenstroomt en zo de concentratie aan pollen zal laten dalen.

Pollenconcentratie Nederland op 22/03/2019
Pollenconcentratie België op 22/03/2019

Voor zaterdag verwachten we een overwegend bewolkte dag met een lichte bries uit het noorden. Hierdoor zullen er al wat minder pollen aanwezig zijn in de lucht dan vrijdag.

Zondag starten we eveneens met veel bewolking met een lichte bries uit het noordoosten. In de loop van de dag komt de zon erdoor vanuit het noorden.  Het pollengehalte in de lucht zal hierdoor gelijkaardig zijn aan het gehalte van zaterdag.

Zolang de neerslag uitblijft, zullen er natuurlijk wel pollen blijven hangen in de lucht. Als je last hebt van pollen, hou dan zeker rekening hiermee en neem voldoende voorzorgen!

Afbeeldingen: hooikoortsradar.be/nl

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken