31 maart 2014 - 3 min. lezen 1 reacties

Lentekriebels horen gepaard te gaan met het lang nagenieten van de eerste 20 graden en gezellig keuvelen met vrienden op een terrasje. Helaas is het voor de mensen die allergisch zijn aan stuifmeel en grassen (hooikoorts) een ware hel. Sinds enkele dagen klimt het kwik richting 15 graden of meer. De berk profiteert hier optimaal van om zijn stuifmeel te verspreiden. Voor de mensen levert dat niezen, snotteren en heel wat zakdoeken op. En in de marge: ook ik heb er de laatste 24 uur verdomd veel last van.

Hooikoorts?

Hooikoorts wordt gekenmerkt door het seizoen waarin het zich voordoet. In tegenstelling tot een allergie van huisstofmijt waar mensen dag in dag uit mee geconfronteerd worden. De verspreiding van pollen die hooikoorts in de hand werken gebeurt via de wind. Dagen waarin  we gemakkelijk +20 graden bereiken met vrij veel wind zijn voor hooikoortspatiënten dan ook geen pretje.

Voorbeeld berkenstuifmeel

Berkenpollen (Pixabay)

Voor wie dieper wil graven naar de oorsprong van hooikoorts moet zoeken op het menselijk afweersysteem. Een allergische reactie is niet meer dan een reactie van ons lichaam tegen bepaalde stoffen. Helaas bekijkt ons lichaam het stuifmeel van bijvoorbeeld de Berk ook als een vijand. Gevolg laat zich raden => het lichaam verzet zich met niezen, snotteren en (soms) hoofdpijn.

Hoelang duurt het hooikoortsseizoen?

Simpel. Het moet regenen om de effecten van hooikoorts te verminderen. Door neerslag worden de pollen naar het aardoppervlak geslaan. Vervolgens worden ze via de riool meegenomen richting ondergrondse oorden. Bekijken we de huidige weersverwachting tot en met vrijdag zien we weinig positieve signalen voor de mensen met een allergie. De neerslag blijft beperkt tot buien die ook nog eens erg lokaal zijn. U kan dus (on)geluk hebben komende werkweek.

Voorzorgen tegen hooikoorts?

Wie niet op tijd is gestart met het nemen van de ‘wereldberoemde’ pilletjes tegen hooikoorts heeft het de komende dagen niet gemakkelijk. Het lichaam moet immers wennen aan de nieuwe stoffen en daarvan zijn de effecten niet meteen voelbaar. Bent u dus gisteren begonnen met het nemen van medicatie, dan vrees ik dat het nog een tijdje gaat duren voor deze medicatie gaat aanslaan.

Een waardevolle tip (indien mogelijk) is om weinig de zon op te zoeken buiten en al helemaal geen zware inspanningen te leveren. Doet u dat laatste toch, dan moet u er zich van bewust van zijn dat je een enorme hoeveelheid stuifmeel inademt welke zeer nefaste gevolgen kunnen hebben voor de patiënt. U wil de graad van allergie in Nederland zien? Klik op de allergieradar.nl

OF

  1. Draag een zonnebril zodat het stuifmeel niet op ogen terechtkomt.
  2. Neem een douche net voor slapen. Zo verwijder je de meeste pollen van je lichaam.
  3. Kies voor een wandeling aan het strand.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken