9 april 2015 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Schijnt de zon nog door de wolken? Grote kans dat het gaat om hoge bewolking. Vandaag onderzoeken we deze hoge wolken boven de 6 km en analyseren welk effect ze hebben op het weerbericht. Er zijn 3 geslachten in de hoge bewolking: cirrus, cirrostratus en cirrocumulus. De vorige artikels uit de reeks gemist? Lees de artikelen lage wolken en middelhoge wolken

Hoge wolken

Cirrus

Cirrus is een wolk die vaak de mooiste vormen kan aannemen. Het zijn de typische vederwolkjes die we op mooie dagen hoog in de hemel aantreffen. De variëteit in vormen die cirrus kan hebben maakt dat we een groot onderscheid kunnen maken.

Spissatus is voor mij de belangrijkste vorm van cirrus, daar deze vaak in combinatie met onweer voorkomt. Het is de dikste soort van cirrus en laat vaak als enige soort geen licht door.

De rest van de cirrussoorten zijn veel lichter en hebben amper invloed op de kracht van de zon. Cirrus kan bij zonsopgang en zonsondergang mooie kleuren verkrijgen, net als de tweede andere wolkengeslachten van het hoge niveau die hieronder beschreven staan.

hoge bewolking cirrus
Prachtige cirrus in de vorm van de bekende ‘veren’. (Dirk Goethals in Maldegem)

Cirrostratus

Terwijl cirrus bestaat uit onafhankelijke wolken, vormt cirrostratus een meer aaneengesloten laag. Deze wolk is er soms echter zonder we het weten: soms is de wolkenlaag zo licht dat hij amper opvalt!

  • Hoe fotografeer je bewolking? Het lijkt allemaal zo éénvoudig niet. Je hebt eerst een goede camera nodig. Vervolgens ook skills die kan aanleren in het volgende praktijkboek (voor beginners en gevorderden)

De zon heeft er dan ook geen enkele last mee, maar cirrostratus verraadt zich echter soms met zijn bijzondere mogelijkheid om optische verschijnselen te creëren. We kennen allemaal die weerspreuk van een kring rond de zon en regen in de ton! Mede daarom is cirrostratus vaak de eerste voorbode van regen vele uren later.

hoge bewolking cirrostratus
Een dun laagje cirrostratus boven de Nederlandse kust in Harlingen (Ellen Devries)

Cirrocumulus

Als laatste hebben we dan nog de cirrocumulus te bespreken. Cirrocumulus zijn bolle wolkjes hoog in de lucht en ook zij kunnen regen voorspellen voor de latere uren. Het zijn zeer lichte wolkjes die opnieuw geen of amper een bedreiging vormen voor de zon.

Ze kunnen in afzonderlijke plukjes voorkomen (floccus) of in een grotere verzameling (stratiformis). Een afwisselende wolkenhemel van cirrocumulus in combinatie met cirrus en/of cirrostratus kan een hele mooie en inspirerende hemel opleveren, maar weet dat het wel eens de voorbode kan zijn van een weersverslechtering!

hoge bewolking cirrocumulus
Cirrocumulus gemixt met andere vormen van hoge bewolking.

Ziezo, daarmee hebben we alle wolkengeslachten achter de rug, op eentje na! Want deze laatste behoort tot een aparte klasse omdat hij alle hoogtes van de troposfeer opzoekt. De beruchte onweerswolk, die we in de meteorologie (voor het gemak) cumulonimbus noemen, bespreken we in dit artikel.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken