2

Geregeld hebben we prijs in de Benelux. Een prachtige zonsopkomst of zonsondergang die ons de mond snoert. Vooral na de passage van een koudefront in de avondperiode kan de ondergaande zon voor prachtige wolkenvelden zorgen die oranje, rood of zelfs paars kleuren. Soms krijgen we er nog een regenboog bovenop.

Zonsondergangen fotograferen is niet gemakkelijk omdat de instellingen van het fototoestel perfect moeten staan om geen overbelichting te krijgen. Wie onze foto’s wil bekijken, kan ook terecht op onze Instagramaccount.

Instellingen voor een zonsondergang

Bij het fotograferen: haal de belichtingscorrectie iets naar beneden (-0.7 in dit geval) en maak gebruik van een statief (om onscherpte te vermijden). Handig om te weten is dat wanneer je met een spiegelreflex werkt je best de instelling RAW actief zet. Zo kan je via Lightroom of ViewNX van Nikon de foto’s achteraf bewerken.

Waar kan ik nog meer tips vinden?

Op zoek naar de laatste tips om zonsondergangen te fotograferen? Neem eens een kijkje op het grootste forum in België rond digitale fotografie. Belgiumdigital presenteert u dagelijks nieuwe foto’s van gepassioneerde mensen. Ook rond de natuur worden er dagelijks nieuwe foto’s gepost. De moeite waard dus.

Wanneer het beste moment om te shooten?

Of het nu de mensen zijn of de natuur, de fotograaf wil altijd werken in de meest optimale weersomstandigheden. Daarom kunnen alle fotograferen terecht op onze pagina “Het weer op uw locatie“. Voor ruim 800.000 locaties in Europa kan u snel en gratis het weerbericht opvragen. Zonsondergangen goed fotograferen zal voor niemand meer een probleem vormen.

Voorbeelden van de NWBNLX-fotografen

Voor u een foto maakt, denkt u steeds na over wat u juist wil bekomen: welke voorgrond, welke achtergrond, de compositie en waar de nadruk op moet liggen. Leuke ideeën bij zonsondergangen of zonsopgangen kunnen zijn: werken met reflecties in water, werken met donkere voorgronden om het accent helemaal op de zon en de lucht te leggen… Er zijn talloze mogelijkheden, maar uiteindelijk gaat het om wat u er zelf wil van maken. Omdat beelden soms meer zeggen dan woorden.

Zonsondergang te De Haan op 01-07-2015
De Haan, Kevin Smetryns, Nikon D5200 met 18-55mm f/3.5-5.6 @ 18mm, 1/320s bij f/10.0, ISO 100

Door de donkere voorgrond wordt de aandacht volledig naar de gecentraliseerde zon gezogen. Ook de weerspiegeling maakt het geheel af.

Etikhove, Anke Bourdeaudhui, 11-09-2015, Nikon D7100 met 18-105mm f3.5-5.6 @ 18mm, 1/250s bij f/8.0, ISO 140

De voorgrond was bij de oorspronkelijke foto vrij donker en werd in Lightroom lichter gemaakt.

Zonsondergang te Zeebrugge op 02-08-2015
Zeebrugge, Bart Devriendt, Nikon D7200 met 18-200mm f3.5-5.6 @ 200mm, 1/2000s bij f/11.0, ISO 400

De aandacht wordt volledig gevestigd om de zon en de kleurrijke hemel. Hetzelfde geldt ook voor een zonsopkomst.Hier wordt de aandacht gedeeld door de zon en de belichte wolk.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken