19 november 2015 - 6 min. lezen 3 reacties

Hoeveel sneeuw in de Ardennen mogen we straks verwachten? Komend weekend nadert er namelijk polaire lucht uit het noorden van Europa de omgeving van België en Nederland. Vooraleer we dat weertype mogen verwachten moeten we rekening houden met een kletsnatte episode tot en met vrijdagavond. Daarna stroomt de koudere lucht binnen met de eerste winterse neerslag boven de Belgische Ardennen. Elders in België en Nederland is het wachten tot de late namiddag op zaterdag, zondag en maandagochtend om wat verhoogde kansen op winterse neerslag te genereren.

Voor alle duidelijkheid, komend weekend gaat het om een kortstondige winterprik met vooralsnog weinig kansen op een verlenging van het koel weertype. We zouden het als normaal kunnen beschouwen dat we in deze fase terechtkomen, we zijn immers bijna eind november. Doch vermoeden we dat het voor heel wat mensen wennen zal zijn, na de ‘tropische start’ van deze maand.

10 centimeter sneeuw in Ardennen
Het Amerikaans weermodel GFS heeft er zin in komend weekend. De totale sneeuwhoeveelheid komt uit op 10 centimeter en meer tegen maandagochtend 06:00. De hoeveelheid ‘smelt’ is hierbij niet meegenomen in de weerkaart.

Zaterdag mogelijk een noorderstorm?

Komende uren wordt de polaire lucht boven Noorwegen richting het zuiden geduwd. In deze koude lucht ontwikkelt zich tussen vrijdagavond en zaterdagochtend een venijnige depressie die op zaterdagnamiddag uitdiept tot 993 hPa. Samen met het hogedrukgebied ten westen van de UK wordt een scherp maar krachtig windveld gegenereerd. Op dit moment kiest het Amerikaans weermodel GFS voor een koers waarbij Groot Brittannië en Frankrijk op de eerste rij zitten voor stormweer.

Echter, een kleine verschuiving in de positie van het lagedrukgebied boven Duitsland kan het stormveld over België en het zuidwesten van Nederland leggen. Een bijzonder precaire situatie wat ons betreft. Zo kiest het weermodel tijdelijk voor 10 Beaufort op de Noordzee (regio ten westen van Zeeland als prikpunt). Sowieso zijn hevige windstoten van 70 tot 90 km/h wederom niet uit te sluiten.

mogelijk noorderstorm noordzee
Zaterdagnamiddag wordt een scherp windveld in stelling gebracht boven de Noordzee. Deze staat vol op de Belgische en Nederlandse kust. Merk het verschil op boven Duitsland waar er quasi geen wind wordt berekend. Een beproeft recept voor een zeer dynamisch weertype met in het westen regenval en in het oosten de eerste winterse neerslag.

Eerste sneeuwval zaterdagochtend

Zoals we de laatste weerkaarten nu kunnen analyseren wordt de neerslag voor het eerst winters in het tijdsbestek van 08:00 tot 14:00. De grootste kans op deze natte sneeuwvlokken behouden we voor de grens met Frankrijk waar een tijdelijke daling van de temperatuur op 850 hPa (1499 meter) en een dauwpunt rond het vriespunt verantwoordelijk zijn voor deze speldenprik.

sneeuw zaterdagochtend
Eerste poging van Koning Winter om wat sneeuw te lossen op zaterdagochtend. De temperatuur daalt in de betrokken zone en met een negatief dauwpunt zal het veelal om (natte) sneeuw gaan. Slechts een tijdelijke situatie. Elders in de Benelux geen sneeuw te bespeuren (groene en blauwe tinten).

Temperatuurkaart voor zaterdagochtend

Het koudefront trekt met veel allure door West-Europa en voert daarna tijdelijk polaire lucht aan waardoor de temperatuur in thermometerhut een flinke duik naar benden maakt. Gedaan met maxima tussen 10 en 15°C en welkom iets te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Op zaterdag en zondag blijft het op veel plaatsen sterk wisselvallig met van tijd tot tijd enkele buien. Deze kunnen winters van aard zijn met natte sneeuw in de ochtend- en avondperiode, hagel, onweer en prachtig optische verschijnselen (regenboog).

Liefhebbers van weerfotografie moeten dan ook bij de pinken zijn komende dagen om hun collectie aan weerfoto’s uit te breiden. Wie liever sneeuw op de gevoelige plaat zet, kiest best voor een korte trip richting Belgische Ardennen. Daar kan de sneeuw in de ochtend- en nachtperiode blijven liggen (accumuleren). Voorspellingen kiezen op dit moment voor 5 tot lokaal 15 cm. Niet verkeerd!

temperatuur zaterdagochtend
Bovenstaande sneeuwvalkaart gaat hand in hand met deze temperatuurkaart voor de betrokken periode. De grens tussen België en Duitsland profiteert van een tijdelijke daling van temperatuur op hoogte en ook aan de grond. Hierdoor kan de neerslag een winters karakter krijgen.

Nacht van zaterdag op zondag nog meer sneeuw

In de nacht van zaterdag op zondag nadert een nieuwe neerslagzone de Benelux. Aan de voorzijde hoofdzakelijk regen boven Nederland en laag en midden België. Echter, wanneer de neerslag de Belgische Ardennen bereikt is het zo dat zowel timing, neerslagintensiteit als gehele synoptische situatie positief is voor winterse neerslag.

Met dauwpunten veelal rond het vriespunt, vrij intensieve neerslag verbonden aan het front zou het wel eens kunnen dat ze zondagochtend schrikken van het sneeuwlaagje. Een aangroei van het sneeuwdek met enkele centimeters is dan zeker niet uitgesloten.

scherpe grens koudere luchtsoort
In de avondperiode op zaterdag nadert een nieuwe actieve regenzone België en Nederland. In het binnenland gaat het veelal om lichte tot matige regenval terwijl de kustregio’s gevoelig zijn voor enkele pittige buien. Lokaal ook met onweer. In de Ardennen en boven de 400 meter stijgt de kans op winterse neerslag zoals we kunnen waarnemen op deze afbeelding (paars blokje).

Sneeuw in de Ardennen

middernacht opnieuw sneeuw ardennen
Rond en na middernacht koelt de atmosfeer voldoende af om de meeste en laatste neerslag als droge sneeuw te laten vallen. Het sneeuwdek van eerder op de dag wordt daardoor opnieuw aangedikt. Wanneer het gaat om convectieve neerslag (buien) kan er lokaal een flink pak sneeuw vallen. Weermodellen opteren in deze nacht tot 7 cm. Elders blijft het net dat tikkeltje te warm om ook sneeuw te geven. Logisch met zo’n ‘dampende’ Noordzee.

Dooi op zondag

De eerste winterse setting en dus ook de eerste dooi van het nog prille seizoen waarin sneeuw mogelijk is. Op zondag stijgt de temperatuur overdag tot boven het vriespunt waardoor het sneeuwdek in de Ardennen al snel te maken krijgt met ‘smelt’. Een kwalitatief sneeuwdek hoeven we dus niet te verwachten. Ondanks de prognoses van 10 centimeter blijft wintersport kantje boord tot uitgesloten.

dooi zondagmiddag
Temperaturen worden ruim positief in het westen en centrale deel van de Benelux. Enkel op de hoogste toppen van de Ardennen flirt het kwik met het vriespunt. Hierdoor zal het aanwezig sneeuwdek aan ‘smelt’ onderhevig zijn.

Meer kansen op sneeuwval maandagochtend

Mensen die zich maandagochtend moeten verplaatsen in het verkeer kunnen maar beter de prognoses volgen op onze website en/of Facebookpagina. Zo berekent het Amerikaans weermodel een ‘boeket’ van de winterprik op maandagochtend. De temperatuur kan dan tijdelijk voldoende dalen om ook in het centrum van België wat winterse neerslag te brengen (hoeveelheden blijven beperkt). Zoals het er nu naar uitziet zou dat ook wel eens droge sneeuw kunnen zijn.

De gevolgen voor de ochtendspits kunnen desgevolg groot zijn. Maandag overdag is het dan finaal uit met de winterprik en klimt het kwik opnieuw richting 5 tot 7 graden. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen op een verlenging van de winterprik en/of een verscherping van de kou later in de week.

maandagochtend meer plaatsen sneeuw
Mogelijk brengt winterse neerslag maandagochtend een zware ochtendspits met zich mee. De komende dagen de berichtgeving volgen is dan ook een must voor iedereen die zich in het verkeer moet verplaatsen. In de voormiddag en namiddag stabiliseert de situatie zich met positieve temperaturen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken