Wind en luchtdruk

Wanneer u gaat zeilen of surfen wilt u exact weten wat de windvoorspelling is. Vooral de windsnelheid en windrichting is cruciaal. Onderstaande actuele windkaart wordt u aangeboden door Windytv waarbij wind wordt uitgedrukt in kilometer per uur. Via de animatie krijgt u een idee hoeveel wind we mogen verwachten voor de komende dagen.

  • Heeft u ooit al gehoord van een stormglas? Dit object kan perfect in de huiskamer staan en laat een weersverandering zien dankzij de kristallen in de vloeistof. Erg cool! Bestel hier. ✅

Gebruik de cursor om in te zoomen op deze interactieve map! Verander de eenheid KT (knots) linksonder. 

  • Windsnelheid in Beaufort of km/h ? Gebruik dan hier de omzetting.

Isobaren Benelux

Via Windfinder kan u op zoek gaan naar de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) en de bewolkingsgraad. Windfinder is een erg populaire windkaart onder surfers en kiters om te zien of de golfhoogte interessant genoeg is om aan watersport te doen.

Voorbeeld van een stormdepressie

stormdepressie-met-veel-wind
Soms ontwikkelt er zich een stormdepressie met veel wind in de regio van het Kanaal. De lijnen van gelijke luchtdruk, isobaren, komen dan ook erg dicht te liggen.

Realtime windsnelheid

Hoe gek is deze weerkaart! De website nullschool.net heeft een 3D-windkaart ontwikkeld met daarop de positie en de intensiteit van lagedrukgebieden. Ook vinden we de hogedrukgebieden terug en dat op deze hele planeet. Meer informatie in het artikel: windsnelheid in realtime.

Windsnelheid West-Europa

windrichting belgië

Storm kan u op deze weerkaarten aflezen. Wanneer de blauwe kleur verandert naar een ander kleur zal de wind toenemen in kracht. Deze weerkaart laat trouwens ook de richting zien. Bekijk het windkaartje!

Luchtdruk West-Europa

Woedt er op dit moment een storm boven de Atlantische Oceaan of ontwikkelt er zich een kanaalrat? Bekijk de luchtdrukdalingen en kijk of het systeem/lagedrukgebied zich kan intensiveren. Kon bovenstaande informatie u niet bekoren? Geen nood, sinds 2014 hebben we onze pagina ‘het weer op uw locatie‘ in gebruik genomen. Daar kan u de windprognoses zelf gaan opvolgen en analyseren.

Aanbevolen artikels rond wind en luchtdruk