Wind en luchtdruk

Wanneer u gaat zeilen of surfen wilt u toch exact weten wat de windsnelheid en de windrichting is? Onderstaande windkaart wordt u actueel geleverd door Windytv en de wind wordt uitgedrukt in kilometer per uur. Handig om de animatie te laten lopen en zo een idee te krijgen van hoeveel wind we mogen verwachten.

  • Heeft u ooit al gehoord van een stormglas? Dit object kan perfect in de huiskamer staan en laat een weersverandering zien dankzij de kristallen in de vloeistof. Erg cool! Bestel hier. (aff.)

Gebruik de cursor om in te zoomen op deze interactieve map! Verander de eenheid KT (knots) linksonder. 

Isobaren Benelux

Klik op deze link voor deze nuttige weersinformatie

Via de link kan u op zoek gaan naar de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) en de bewolkingsgraad. Zijn er veel grijstinten aanwezig, dan is het bewolkt tot zwaarbewolkt. Kleurt de kaart daarbij oranje tot rood, dan is er (veel) neerslag op komst (hevige buien). Vooral een aanrader tijdens stormen of zwoele zomerdagen!

Voorbeeld van een lagedrukgebied met veel wind

stormdepressie-met-veel-wind

Soms ontwikkelt er zich een stormdepressie met veel wind in de regio van het Kanaal. De lijnen van gelijke luchtdruk, isobaren, komen dan ook erg dicht te liggen.

Realtime windsnelheid

Hoe gek is deze weerkaart! De website nullschool.net heeft een afbeelding ontwikkeld met daarop de positie en de intensiteit van lagedrukgebieden. Ook vinden we de hogedrukgebieden terug en dat op deze hele planeet. Meer informatie in het artikel: windsnelheid in realtime.

Windsnelheid West-Europa

windrichting belgië

Storm kan u op deze weerkaarten aflezen. Wanneer de blauwe kleur verandert naar een ander kleur zal de wind toenemen in kracht. Deze weerkaart laat trouwens ook de richting zien.

Luchtdruk West-Europa

Woedt er op dit moment een storm boven de Atlantische Oceaan of ontwikkelt er zich een kanaalrat? Bekijk de luchtdrukdalingen en kijk of het systeem/lagedrukgebied zich kan intensiveren. Kon bovenstaande informatie u niet bekoren? Geen nood, sinds 2014 hebben we onze pagina ‘het weer op uw locatie‘ in gebruik genomen. Daar kan u de windprognoses zelf gaan opvolgen en analyseren.