10 september 2013 - 3 min. lezen
3 reacties 3

In dit artikel leest u alles wat te maken heeft met het fotograferen van onze natuur & het weer (concreet: natuurfotografie). Heel interessant voor degenen die iets meer willen leren over deze tak van fotografie. Kleine waarschuwing, laat u niet ontmoedigen door het materiaal dat wordt voorgesteld in dit artikel. Vaak kan u met een minder budget even grote resultaten neerzetten.

Welk materiaal heb ik nodig voor natuurfotografie?

Een fotocamera , geheugenkaartjes en batterijen.

  1. Compact: budgetvriendelijk maar beperkt in instellingen (vanaf 100 euro)
  2. Systeem: een upgrade voor je compact, meer instellingen, meer mogelijkheden en ook de mogelijkheid om te verwisselen van lenzen (vanaf 300 euro)
  3. Spiegelreflex: een aanrader voor gevorderde fotografen, tal van mogelijkheden, accessoires.
    (instapmodellen vanaf 300 euro)
  4. GSM (minder aan te raden vanwege de kwaliteit, al zijn ze ook in een serieuze opmars bezig)

Op het gebied van merken kan je alle kanten op. De ene is voorstander van Canon, de andere van Nikon. Maar je hebt ook nog Sony, Panasonic,.. die zeker niet moeten onderdoen.

Er bestaat een enorme keuze aan lenzen en body’s. Helaas worden deze toestellen anno 2016 minder aangekocht door de opkomst van high level smartphones.

Systeem of spiegelreflexcamera?

Neem je graag overzichtsfoto’s dan gebruik je best een groothoek om zoveel mogelijk op je foto te krijgen, zoom is dan weer handig om je onderwerp dichterbij te krijgen. Ook het maximum diafragma is interessant om te kunnen spelen met je scherptediepte. Hier kan je ook verschillende merken kiezen zoals Sigma, Tamron die goedkoper zijn en heel goed uit de reviews komen. En soms zelfs beter als je Nikon, Canon, … -lens.

TIP: Lees voldoende reviews of vraag genoeg info bij de aankoop van je toestel en objectieven!

Een statief is niet te missen voor een natuurfotograaf. Zo heb je meer tijd om je foto te nemen, maar ook je camerabeweging zal veel minder zijn. Bij gebruik van langere sluitertijden (voor bv bliksem &, nachtfotografie) ga je sowieso een statief gebruiken. Een aanrader van merk is Manfrotto. Oerdegelijk, sterk en ook nog veel keuze in.

Probeer een zonsondergang te fotograferen met deze tips.

Over filters kunnen we ook nog veel praten. Neutrale, UV, polarisatie, grijsfilters. Deze worden op je objectief geschroefd of geplaatst. Het één wordt gebruikt voor je bescherming van je lens, de andere kan je gebruiken voor langere sluitertijden te bekomen, andere kleuren, … We gaan hier niet te diep op ingaan. Vragen zijn steeds welkom (zie reactieformulier)

TIP: Een polarisatiefilter is handig om bv. wolken te fotograferen, of reflecties te vermijden.

Vergeet geen degelijke fototas bij te hebben, waarbij je (duur) materiaal toch enige bescherming heeft bij vallen of moeilijke weersomstandigheden.

Niet te vergeten tijdens natuurfotografie:

Nog enkele tips uit ervaring

  • Kies niet altijd het duurste, want dat geeft geen garantie op de beste resultaten.
  • Als het niet direct lukt, geef niet op, in fotografie kruipt nu eenmaal tijd.
  • Cursussen kunnen je op weg helpen, maar door te proberen leer je veel meer.
  • Op 2de hands websites kan je ook interessante aanbiedingen vinden.
  • Ga je op vakantie, en mooie wandelingen (hikes) maken om mooie foto’s te nemen wees dan goed voorbereid, want er kan steeds iets gebeuren.

Camerareviews – www.dpreview.com
Vlaams Fotografie Forum – www.belgiumdigital.com
Konijnenberg – www.fotokonijnenberg.be

Veel succes met natuurfotografie.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken