25 augustus 2020 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Er bestaan verschillende optische verschijnselen. De bekendste zijn de regenboog en de halo, de kring om de zon. De regenboog ontstaat door breking in regendruppels, terwijl een halo zich vormt in ijskristallen. Er bestaan echter nog een legio andere lichtverschijnselen. De glorie is er daar één van. Dit optisch verschijnsel ontstaat weer op een andere manier.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

De glorie vanuit een vliegtuig (Brocken Inaglory)

Hoe ontstaat de glorie?

De glorie maakt dus onderdeel uit van de familie van lichtverschijnselen in de atmosfeer. Het verschijnsel ontstaat door een combinatie van zonlicht en druppeltjes in de wolk. De grootte van de druppels bepaalt de grootte van de glorie. Een glorie heeft een ronde, gesloten vorm en is veel kleiner dan bijvoorbeeld een regenboog. Des te kleiner de druppels, des te groter de ringen van de glorie.

  • Soms verdienen je weerfoto’s net een tikkeltje meer! Via Lightroom geef je weerfoto’s de nodige aandacht die ze verdienen.

In het midden, direct rond de schaduw, is het helder. Hier is de waarnemer te zien. Dit kan een vliegtuig, ballon of gewoon het hoofd van de waarnemer zijn. Daaromheen bevinden zich gekleurde ringen met blauw binnen en rood buiten (net als in een regenboog). Bij goed ontwikkelde glories zijn daarnaast nog een of meer blauwe, groene en rode banden te zien.

De precieze verklaring van het ontstaan van de glorie ontbreekt tot op heden. De theorie gaat uit van een combinatie van breking, terugkaatsing, buiging van licht. Een Nederlandse natuurkundige, Henk van den Hulst, suggereerde dat ook oppervlaktegolven een rol spelen. Dit is echter (nog) niet bewezen.

Je zou de glorie het best kunnen vergelijken met een corona. Het proces van de vorming is hetzelfde, alleen vormt een corona zich om de zon of maan. En niet, zoals de regenboog en glorie, tegenover de zon.

  • Heb je nog meer vragen over het weer? Dat begrijpen we perfect. Als weeramateur kan je via dit boek je kennis optimaliseren.

De vorming wijkt af van de vorming van een regenboog, omdat voor een regenboog regendruppels nodig zijn. Deze zijn significant groter dan wolkendruppels. In uitzonderlijke gevallen kan glorie ook ontstaan in ijskristallen, bijvoorbeeld in cirrus-bewolking.

De glorie waargenomen in de bergen (Brocken Inaglory)

Waar kan de glorie waargenomen worden?

Om een glorie te kunnen aanschouwen zijn drie ingrediënten belangrijk: zon, waterdruppels en een juiste plaats. Een juiste plaats is in dit geval boven de druppels, dus boven de mist of wolken. De glorie is vooral bekend vanuit het vliegtuig, maar dit hoeft dus niet per se het geval te zijn.

De eerste beschrijving van de glorie vinden we terug in de 18e eeuw. Leden van een Franse wetenschappelijke expeditie beklommen de Pambamarca, een berg in Ecuador. De bergbeklimmers beschreven dat de zon te voorschijn kwam en de schaduw van hun hoofden omringde met iets wat leek op een halo. Hieruit blijkt duidelijk dat de glorie ook waar te nemen is zonder vliegtuig. De bergbeklimmers bevonden zich voldoende hoog om boven de wolken het fenomeen te kunnen aanschouwen. Niet alleen in de bergen is het glorieverschijnsel waar te nemen. Ook in de buurt van gletsjers, bijvoorbeeld in IJsland, kan het verschijnsel optreden.

Het is wel zo dat de glorie tegenwoordig vaker kan worden waargenomen. Dit komt door zowel meer vluchten als de toename van de technische mogelijkheden. Denk daarbij aan het feit dat bijna iedere mobiele telefoon een redelijke fotocamera bezit.

  • Ben je dolverliefd op natuurfotografie? Dan kunnen we dit boek zeker aanraden voor iedereen die zich wil verbeteren.

Een andere manier waarop de glorie tegenwoordig kan worden waargenomen is via satellieten. Vooral sinds de satellietbeelden beschikbaar zijn gekomen in natuurlijke kleuren, komen glorieverschijnselen van tijd tot tijd voor. De glorie is in deze gevallen echter niet rond. Dat komt doordat de beelden van aardobservatiesatellieten uit evenwijdige stroken bestaan. Als er uit de verschillende stroken een satellietbeeld wordt samengesteld, ontstaat een langgerekte glorie.

Kortom, de glorie kan vanaf veel verschillende afstanden worden waargenomen. Bij de geisers bevindt de waarnemer zich op enkele meters. In het geval van satellietbeelden is de afstand ruim achthonderd kilometer!

Glorieverschijnsel vanuit de ruimte. Ook schitterend te zien is de Wervelstraat van Von Karman (NASA)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

5 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen