Waarom witte sneeuw?

Heeft u het zich nog nooit afgevraagd waarom sneeuw geen rode kleur heeft, maar wit? Tijdens koudere periodes met temperaturen rond het vriespunt kan het sneeuwen en dan zouden we maar al te vreemd opkijken als we plots groene sneeuw zouden zien.. Dat heeft zo zijn logische redenen. Wie zich trouwens vragen stelt waarom de hemel soms rood kleurt, kan terecht in het artikel: waarom kleurt de hemel rood?

Witte sneeuw bestaat uit water

Als sneeuw smelt, blijft er alleen maar water over. Doordat water doorschijnend is zouden we ons dus de witte kleur in vraag kunnen stellen. Het is nochtans gemakkelijk te verklaren. Sneeuw bestaat niet alleen uit bevroren water, maar ook uit minuscuul kleine luchtbelletjes. De lichtstralen die in de sneeuw vallen, worden door de duizenden vlakjes van de kristallen verstrooid (bv: prisma), waardoor de sneeuwvlokken wit lijken, hoewel ze eigenlijk geen eigen kleur hebben.

Kleurenspectrum

Om de witte kleur te verklaren, nemen we even het kleurenpalet erbij. Wanneer alle kleuren worden bereikt, schakelen we over naar het centrum van het plaatje. Daar heerst de witte kleur en dat is precies waarom sneeuw ook wit lijkt.

kleurencirkels witte sneeuw

Foto 2: het centrale kleur wordt wit als alle kleuren gecombineerd worden.

Bron foto en plaatje: rozenbergmol.be

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >