9 mei 2021 - 5 min. lezen
0 reacties 0

Het zal u vast niet ontgaan zijn: de voorbije aprilmaand was gemiddeld de koudste april in decennia. Een hardnekkige noordelijke stroming onderdrukte de temperaturen waardoor zowel overdag als in de nachtelijke uren de temperaturen vaak ver onder normaal bleven. Voor onder andere fruittelers dreigde deze grasmaand meermaals te resulteren in vorstschade. Ondanks de langdurige koude was het wel zonnig. Op de meeste plaatsen verliep de maand vrij droog, maar door een regionaal kletsnat einde van de maand viel er in delen van Nederland juist veel meer neerslag dan normaal.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

April 2021 werd gekenmerkt door een hardnekkige noordelijke stroming

April 2021 begon op de eerste meteen met de inval van de eerste portie koude lucht die de warmte van eind maart 2021 verdreef. Het contrast tussen het noorden en het zuiden was groot. In het noorden van Nederland lag de temperatuur op 1 april overdag al onder 10°C, terwijl het in België en Luxemburg nog ruim 20 graden werd. In Korbeek-Lo (BE) werd de hoogste temperatuur van april 2021 op deze dag gemeten. Het werd er 23,1°C.

Vanaf 2 april was het overdag ronduit koud met maxima rond 8 tot 11°C en niet al te veel ruimte voor de zon. Op Tweede Paasdag (5 april) kwam er een sterke noordelijke stroming op gang. Tussen een krachtig hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied boven Noord-Scandinavië kon ijskoude poollucht rechtstreeks vanaf het zee-ijs de Benelux bereiken. Dit ging gepaard met een continue aanvoer van winterse buien. Bij deze winterse buien kwam sneeuw, hagel, zware windstoten en soms zelfs onweer voor!

Rond 6 april stond er een diepe noordelijke stroming, waardoor arctische lucht rechtstreeks uit het Noordpoolgebied richting de Benelux (rode cirkel) kon stromen. Door de lange route recht over zee werd het zeewater ook nog eens flink opgestuwd. Aan de kust kwamen hoge golven voor.

De winterse buien lieten soms veel sneeuw los. Op 6 april lag er in Ukkel kortstondig een sneeuwdek van 6,5 cm, iets dat al sinds 1913 niet meer in april was voorgekomen. Bovendien daalde de temperatuur nog verder, zelfs tussen de buien door werd het niet warmer dan een graad of 5. In de nachten en tijdens buien vroor het. Daarnaast was er nog een bijzondere bijkomstigheid. Doordat de stevige wind helemaal vanaf de Noordelijke IJszee over de Noordzee naar ons woei, werd de zee flink opgestuwd en werden er aan de kust hoge golven waargenomen.

Op 7 april begon de dag lokaal met een witte deken en dat zorgde ervoor dat het de volgende nacht flink afkoelde. In Saint-Hubert en Mont-Rigi werd met -5,9°C de laagste temperatuur van deze april geregistreerd. Vanaf de 9e kwamen we tijdelijk onder invloed van lagedruk, waardoor het even iets zachter werd. Maar al snel keerde de noordenwind terug met op 11 en 12 april wederom veel winterse buien. Daarna nam een hogedrukgebied positie boven Engeland en werd het terug droog in de Benelux. Overdag was het opnieuw koud met meestal maxima rond 10°C. In de nachten vroor het licht.

Kortstondige opstootjes van warme lucht

Vanaf 16 april draaide de wind naar het oosten, en dat was meteen te merken aan de minder lage temperaturen. Echter, vanaf de 22e draaide de stroming terug naar het noorden, maar we behielden het droge en zonnige weertype. In de nachten kon het in opklaringen flink afkoelen. Op 26 april daalde de temperatuur lokaal nog tot beneden -4°C op meethoogte. Op 27 april wijzigde de stroming opnieuw zijn richting. Vanuit het oosten kon warmere continentale lucht ons bereiken. Op 28 april was het tijdens de heropening van Nederlandse terrassen zonnig en het werd lokaal nog bijna 21°C.

De dag erna trok een actieve regenzone over. Deze kwam vrijwel tot stilstand boven het noorden van Nederland. Er viel daar die dag zo’n 30 tot 50 millimeter regen, een hoeveelheid die normaal in de hele paasmaand wordt opgevangen. In het zuidoosten was het juist nagenoeg droog. Met de passage van de regen kwamen we ook weer terug in de koude lucht. Ook de laatste aprildag verliep koud, maar wel overwegend zonnig.

April 2021 was de koudste april sinds 1986

Door het hoge aantal dagen met een noordelijke aanvoer verliep april 2021 gemiddeld veel kouder dan het gemiddelde. In De Bilt (NL), Ukkel (BE) en op de luchthaven van Luxemburg was de negatieve afwijking van de temperatuur ongeveer 3 graden. Ook het aantal vorstdagen lag flink hoger dan normaal. Door de episodes met winterse buien in de eerste helft van de maand werd er op meer dagen sneeuw waargenomen dan normaal.

Een overzicht van de belangrijkste weerparameters van april 2021. De klimatologische gemiddelden zijn gebaseerd op de metingen van 1991 t/m 2020.

Qua neerslag was er een duidelijke tweedeling zichtbaar. In het noorden en midden van Nederland was het natter dan gemiddeld door de overvloedige regenval op 29 april. Elders was het droger dan normaal. Het aantal zonuren lag overal boven de norm door de veelvuldige aanwezigheid van hogedrukgebieden in onze buurt.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken