26 november 2019 - 4 min. lezen 672 reacties

Afgelopen dagen was het zacht tot zeer zacht met op sommige plaatsen temperaturen tot +13 graden in de Benelux. Af en toe viel er neerslag, maar op sommige dagen kregen we daarbij ook het gezelschap van de zon. De huidige warme interval zal er naar alle waarschijnlijkheid voor zorgen dat november als vrij normaal de geschiedenisboeken zal ingaan, desondanks de frissere episodes tijdens het midden van de maand.

Volgens de laatste weerkaarten is er echter alweer een nieuwe koudere periode op komst, waarbij de temperaturen later deze week een flinke duik zullen nemen en de kans op nachtvorst opnieuw zal toenemen.

Wat zien we op de weerkaarten?

Op de huidige weerkaarten zien we een vrij grootschalige hoogtetrog op de Atlantische Oceaan. De amplitude is echter niet zo uitgesproken en bovendien bevindt er zich ook nog een warme luchtbel boven Groenland, die daar zorgt voor toenemende impulsen van hoge druk. Stroomafwaarts van de as van de hoogtetrog (net ten westen van Ierland) wordt een lagedrukgebied gegenereerd, dat op korte termijn verder zal uitdiepen met luchtdruk in de kern beneden 980 hPa.

Samen met een krachtig hogedrukgebied boven Rusland wordt zo een opstuw van warme lucht vanuit het zuiden opgezet. Ondertussen zijn de echt koude bovenluchten teruggedreven tot in het noorden van Scandinavië en door de grote temperatuurgradiënt ontstaat daar stilaan ook een lagedrukgebied.

De synoptische situatie op dit moment (GFS wetterzentrale).

Evolutie later deze week

Komende dagen zakt de luchtbel ten noorden van de Scandinavische landen verder uit naar het zuiden en vormt er zich stilaan een lagedrukgebied. Ondertussen schuift ook het lagedrukgebied dat nu nog rond de UK ligt verder door richting diezelfde regio en smelt dan stilaan samen met zijn Scandinavische variant. Daarnaast blijven ook de hogedrukimpulsen boven Groenland nog bestaan. Deze combinatie zorgt bij ons voor een frisse noordwestenwind.

De synoptische situatie op vrijdag.

Later tijdens het weekend lijkt de straalstroom opnieuw bochtiger te worden, met een duidelijke afwisseling tussen hoogteruggen en -troggen. Dit resulteert in een opstuw van warme lucht (WAA) boven de Atlantische Oceaan, die lijkt te zorgen voor een krachtig hogedrukgebied ten westen van Europa. Hierdoor zullen we nog steeds frisse noordoostelijke lucht toegestuurd krijgen.

Door deze westelijke positie van het hogedrukgebied zal het naar alle waarschijnlijkheid niet helemaal zonnig zijn, maar indien het ’s nachts uitklaart en bij afwezigheid van wind, neemt de kans op nachtvorst ook opnieuw toe.

De synoptische situatie op zondag.

Voorspelde temperaturen en neerslag

Komende dagen blijft het nog zacht door de aanvoer van zuidwestelijke, maritieme lucht. Zowel op woensdag als donderdag is de bewolking nadrukkelijk aanwezig en valt er regelmatig neerslag door de nadering van het lagedrukgebied dat zich nu nog nabij Ierland bevindt.

De weerpluim voor komende week (zuiden van Nederland).

Na diens doortocht, richting Scandinavië, verandert er duidelijk iets vanaf het weekend: een koufront trekt door onze regio en de wind draait vervolgens naar noordwest en later naar noordoost, waardoor frissere lucht onze regio kan bereiken. Vooral vrijdag en zaterdag lijken mooie, zonnige en droge dagen te worden. Op zondag neemt de bewolking en neerslagkans opnieuw toe.

Vanaf de nacht van vrijdag op zaterdag is er dan terug tijdelijk kans op nachtvorst en blijft het ook overdag fris. Na het weekend neemt de onzekerheid toe, maar momenteel laat het merendeel van de weermodellen het alweer opwarmen na de kortstondige koudeprik, al is de spreiding groot en laten sommige modellen de koude nog even verder duren.

Volgens de berekeningen van het ECMWF op midellange termijn verloopt de eerste week van december te fris (ECMWF Copernicus).

Conclusie

Momenteel zorgt een zuidwestelijke luchtstroming nog voor zacht en bewolkt weer met regelmatig neerslag. Het verantwoordelijke lagedrukgebied hiervoor, trekt later verder door naar Scandinavië en zorgt, in combinatie met hoge druk boven Groenland, voor een duidelijke draaiing van de wind. Met initieel een noordwestelijke en later een noordoostelijke wind, wordt frissere lucht naar onze regio gestuurd.

Het lijkt wel overwegend droog te blijven en we krijgen zeker op vrijdag en zaterdag de zon te zien. Na een bewolkte zondag met eventueel wat lichte neerslag neemt de onzekerheid opnieuw toe. De meeste modellen voorzien echter een vrij korte winterprik met opnieuw een verzachting in de loop van volgende week.

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken