17 februari 2013 - 3 min. lezen 1 reacties

De krokusvakantie van 2013 heeft zijn eindpunt weeral bereikt en dan mogen heel wat kinderen opnieuw ‘genieten’ van de schoolse omgeving. Met de nodige winterse perikelen in deze vakantie kunnen winterliefhebbers alvast niet klagen. Er is zelfs meer.. De winterperiode van 2012 – 2013 belooft een nieuwe winterprik voor te bereiden die vooral vanaf woensdag goed voelbaar zal worden. Er bestaat zelfs een kans dat er tijdelijk schaatsijs ontstaat die de winterse episode compleet kan maken.

Luchtstroming uit het oosten

Bijzonder boeiend om te zien is hoe de komende 24 – 48 uur een warme luchtbel zich gaat afzonderen ten westen van Noorwegen. Tegelijkertijd blijft de depressieactiviteit boven de Atlantische Oceaan vrij stationair waardoor koude lucht vanaf Rusland richting onze omgeving kan opschuiven.

Minpuntje aan de hele situatie is de tijdstip in het jaar. Met een steeds in kracht toenemende zon kunnen we eigenlijk niet optimaal profiteren van deze winterse luchtdrukconfiguratie. Overdag klimt het kwik bijvoorbeeld nog net voorbij het nulpunt terwijl dat in januari een ijsdag zou opleveren. In de nacht kan het wel matig tot streng vriezen, maar veel zal afhangen van de hoeveelheid opklaringen.

klassieke winterinval

Deze weerkaart toont een negatieve NAO-index aan. Het hogedrukgebied bevindt zich tussen IJsland en Noorwegen. Op de Atlantische Oceaan creëert een krachtige depressie de nodige WAA waardoor de westelijke stroming geblokkeerd raakt. Op die manier en door een depressie boven de Middellandse Zee wordt een oostelijke stroming op gang gebracht. Een winterperiode die we sinds lange tijd niet meer gekend hebben.

Winterperiode blijft aanhouden met sneeuwkansen

Deze opklaringen lijken vooral in de namiddag van dinsdag een probleem te vormen. Een koude luchtbel met de nodige neerslag schuift dan op naar het westen. Deze neerslag valt eerst onder de vorm van regen om daarna over te gaan in sneeuw. Momenteel verwacht ik niet direct de grote hoeveelheden, maar dat hoeft ook niet om het glad te maken.

koudeput oostblok (winterperiode 2013)

De eerste weerkaart bezit de output van ECMWF. Deze weerkaart maakt gebruik van het weermodel GFS. Ik heb dit weermodel er even bijgenomen om de koude put goed te visualiseren. Deze bevindt zich op woensdag aanstaande in de omgeving van Polen. Aan de westelijke flank zwabbert een regen – en sneeuwzone naar het westen. Deze verzwakt weliswaar, maar moet in staat zijn om de nodige winterse neerslag te produceren in onze gebieden.

Een schaatspluim?

De verzameling van alle weermodellen wordt gevisualiseerd in de weerpluim (tevens ook te bezichtigen op deze weerblog via het tabblad ‘Temperatuur Nederland’). We zien heel sterk een daling ontstaan vanaf dinsdag richting koud winterweer.

Overdag halen we met moeite het vriespunt en ‘s nachts kan het kwik zakken tot -5°C, lokaal -10°C indien er een sneeuwdek ontstaat ! Ik hoef u ook niet te vertellen dat plaatsen waar er voldoende opklaringen zijn, gemakkelijk richting strenge vorst duiken!

Deze winterse episode lijkt aan te houden tot volgend weekend met een mogelijke verlenging als het hogedrukgebied in het noorden van Europa naar Groenland opschuift. Deze trend is tot op heden nog onduidelijk!

winterse pluim 2013
Winterse pluim voor 2013. Meer kan de winterliefhebber niet wensen op dit moment.

Bron kaartjes: meteociel.fr – knmi.nl

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
16 Prognose

Weersverwachting komende dagen: weinig zon, maar wel droog

16 uren geleden - 6 min. lezen
3

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

1 dag geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen