Kouder weer met nachtvorst in maart
Na een zacht begint van maart tapt de derde maand van 2021 ondertussen uit een heel ander vat. Polaire lucht stroomt over West-Europa en zorgt voor eerder fris weer. Komende dagen wordt het nog wat kouder en stijgt de kans op nachtvorst. In de Ardennen wordt een sneeuwlaag van betekenis gevormd. Voorlopig heeft de lente geen voet aan de grond.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Polaire lucht zorgt voor koel weer
Een hogedrukgebied heeft zicht gevestigd net ten westen van de Britse Eilanden. Deze positie vormt de ideale setting voor een aanvoer van polaire lucht aan de oostkant van dit hoog. Deze polaire (en dus koude) lucht stroomt over de Noordzee naar West-Europa. Onderweg wordt er veel vocht opgepikt en vormen er zich verschillende regenzones en maartse buien. Het resultaat is dat we momenteel te maken krijgen met een koel en wisselvallig weertype.
Sneeuw in de Ardennen en in de Alpen
Met temperaturen die op het 850 hPa vlak rond -5°C schommelen is het koud genoeg voor winterse neerslag vanaf 400-500 m. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de Ardennen sneeuw valt. Afgelopen dagen was het al eens prijs op de hoogste toppen van België en dat zal de komende dagen zeker ook het geval zijn. Lokaal is 10-15 cm sneeuw mogelijk die met temperaturen tussen -1 en 1°C blijft liggen. Wie nog een winters landschap wil bewonderen kan komend weekend nog eens de verplaatsing maken naar de Hoge Venen.
- Bekijk de actuele sneeuwradar
- Zelf het weer voorspellen? Dit meteorologisch boek mag niet ontbreken!
In de Alpen is de jackpot iets groter. Verschillende meteorologische stations bereikten vandaag al de kaap van 1.5 meter verse sneeuw. Deze hoeveelheden worden bereikt in de zogenaamde schneelochs van het noordwesten. Gebieden als Schröcken, Damüls liggen dan loodrecht op de Nordweststau (orografische neerslag). Langsheen de noordkant zullen komende dagen nog veel centimeters bijvallen.
Het is dus opnieuw volop winter in de Alpen. Op bovenstaande kaart is te zien dat in de noordelijke Zwitserse Alpen tot nu toe de meeste sneeuw viel met 100-150 cm. Vanaf vrijdag lijken vervolgens ook nog de Pyreneeën aan de beurt met ook daar tot 40 cm wit goud.
Algemene nachtvorst in Europa
Weermodellen tonen voor komend weekend en daarna nog niet meteen een overgang naar lenteweer, wel integendeel. Een noordoostenwind zorgt tijdelijk voor (nog) koudere bovenluchten waardoor het op 850 hPa mogelijk 10 graden gaat vriezen. Samen met een grotere invloed van hoge druk (en dus opklaringen) zal dat algemene nachtvorst opleveren.
- Registreer de temperatuur en andere weerparameters met je eigen digitaal weerstation. Handig aan dit weerstation is dat alle waarden ook online te bekijken zijn.
Momenteel berekenen de weermodellen voor de nacht van vrijdag op zaterdag de koudste temperaturen met lichte tot zelfs matige vorst. Zeker in de Ardennen, waar tegen dan een gesloten sneeuwdek ligt, kan het kwik volledig onderuit gaan. Dat gebeurt trouwens in een groot deel van Europa, zo toont onderstaande kaart.
Volgende week zonniger en zachter?
De tendens naar een drogere, zonnigere en zachtere laatste decade van maart staat nog steeds op de weerkaarten. Het is echter geen zekerheid. De weermodellen tonen nog een groot gala aan mogelijkheden. De invloed van hogedruk zou wel grotendeels aanwezig blijven en de aangevoerde lucht wordt sowieso zachter. Dat betekent dat de temperaturen wel in de lift zullen stappen en de zon meer te zien zal zijn. Maar of het echt lenteweer wordt, dat wachten we best nog even af!
- Het weer verandert in sneltempo. Ontdek de verschillende weertypes ter wereld!
Sommige linkjes bevatten affiliate