19 januari 2020 - 2 min. lezen 2 reacties

Een krachtige hogedrukrug zal de volgende dagen ons weerbeeld bepalen . De windstille en heldere condities zullen daarbij de hele week voor koude nachten zorgen. In het zuidwesten van Europa zorgt een lagedrukgebied voor bijzonder veel regen. Een sterk contrast dus!

Het luchtpatroon boven Europa is volledig geblokkeerd dankzij een krachtige west-oost liggende hogedrukrug. (Wetterzentrale)

Geblokkeerd weerpatroon boven Europa

Afgelopen vrijdag wierpen we in een nieuwe blog over de winterse signalen een uitgebreide blik op de winterkaarten. De conclusie was duidelijk. Geen structureel winterweer in het vooruitzicht, maar wel enkele winterse steekjes dankzij de sterke uitstraling. Bij heldere condities en weinig wind (kenmerkend aan hogedruk) laat de aarde immers al haar warmte los en koelt het ‘s nachts sterk af. Zeker aan de grond kan het kwik zo een hele duik nemen onder het vriespunt.

Morgen ochtend is het op uitgebreide schaal koud. In de Benelux vriest het op de meeste plaatsen. (Wetteronline)

De oorzaak van de rustige en heldere condities is een langwerpig hogedrukgebied dat de komende dagen stationair boven Europa blijft hangen. De as ligt precies over de Benelux. Pure subsidentie, geen wind en een erg hoge luchtdruk. Misschien zit de 1050 hPa er wel in! Het blijft wel droog. De regenzone worden in een ruime boog afgeleid richting het noorden en zuiden van Europa. Het weerbeeld boven Europa is en blijft dus volledig geblokkeerd. Daar kon de kleine trog afgelopen vrijdag geen verandering in brengen.

Record luchtdruk in de Benelux.

(Nood)weer in Spanje

Ten zuiden van de hogedrukrug heeft een hoogtelaag (lagedrukgebied in de hogere lagen van de troposfeer) zich afgesnoerd.
Deze laag zorgt voor de nodige onstabiliteit en in combinatie met de onuitputtelijke waterbron, genaamd Middellandse Zee, vallen er zeer intense regen- en ook onweersbuien, vooral langs de oostkust van Spanje. De weermodellen berekenen tot en met het midden van de week hoeveelheden van meer dan 100-150 mm.

In het oosten van Spanje lopen de neerslaghoeveelheden komende dagen zeer sterk op!

In de oostelijke Pyreneeën kan met de extra stuwing tegen de bergflanken, zelfs meer dan 200 liter water per vierkante meter vallen. In de bergen (zeker boven 1500 meter) kan dat meters sneeuw opleveren.

De verwachte sneeuwhoeveelheden in de Pyreneeën zijn indrukwekkend!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken