3 juni 2016 - 5 min. lezen 6 reacties

Wat een regen is er de afgelopen tijd gevallen in grote delen van Europa. Lokaal is er in een paar dagen tijd evenveel neerslag gevallen als normaal in anderhalve maand. We zijn er nog niet vanaf, want ook de komende dagen blijft het onstabiel. Daarbij ligt het accent steeds op het zuidelijke deel van de Benelux. Volg de meest recente onweersvoorspelling via Facebook.

Overlast door noodweer

In Duitsland zijn een aantal dorpen van de buitenwereld afgesloten vanwege ernstige overstromingen. Er zijn zelfs meerdere doden gevallen. In Frankrijk is de A10 tussen Parijs en Orléans veranderd in een watermassa. De snelweg blijft de komende dagen afgesloten voor verkeer. Ook binnen de Benelux zijn er grote problemen: in diverse Belgische plaatsen zijn rampenplannen afgekondigd vanwege de extreme regenval. In delen van Nederlands Limburg viel in twee dagen tijd circa 150 mm, wat leidde tot wateroverlast in onder andere Boxmeer (Noord-Brabant).

Onstabiel in het zuiden, zonovergoten in het noorden

Op zaterdag stroomt er in het noordelijke deel van de Benelux drogere lucht vanuit Duitsland binnen. De zon schijnt er flink en is de buienkans nagenoeg nihil. België en Luxemburg maken daarentegen in de loop van de middag wel kans op een aantal zeer zware onweersbuien. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg waar eveneens stevige regen- of onweersbuien kunnen ontstaan.

Tussendoor is er ook veel ruimte voor de zon. Als er een bui ontstaat, is dit gezien de hoge CAPE een fors exemplaar met onweer en mogelijk hagel. De temperatuur stijgt naar 23-28 graden, alleen in de Belgische kuststrook is het met 16-20 graden koeler.

In de nacht wordt het weer overwegend helder. Doordat het een beetje door blijft waaien uit het noordoosten zal er geen mist ontstaan. Het wordt niet kouder dan 14-18 C.

maxtempzaterdag
Maximumtemperaturen op zaterdag. In Nederland wordt het al op veel plaatsen zomers warm met temperaturen boven de 25 graden.
onstabiel zaterdag
De SB-CAPE-waarden op zaterdag in de Benelux. Deze geven een goede maat voor de onstabiliteit van de atmosfeer. Te zien is dat de SB-CAPE aan het einde van de middag oploopt naar lokaal 2000 J/kg. Tezamen met voldoende ‘triggering’ (door een vore van lage druk) betekent dit dat de kans op onweer behoorlijk groot is. Dit is met name het geval in de zuidelijke helft van de Benelux.

Zomerse zondag

Zondag kent een zonovergoten start van de dag. ‘s Middags wordt de atmosfeer ten zuiden van de Rijn onstabiel en ontstaan er stapelwolken. Mogelijk vormt zich aan het einde van de middag een enkele geïsoleerde onweersbui. Aan de Belgische kust wordt het 18-22 graden, elders in de Benelux wordt het zomers warm met 25 tot 28 graden.

Net als op zaterdag slaat de CAPE hoog uit, wat indiceert dat het onstabiel is en een eventuele bui meteen stevig kan uitpakken. Er is op veel plaatsen echter te weinig ‘triggering’ vanaf de grond om de buien te laten ontstaan. Alleen in de zuidelijke helft van de Benelux kan er (in de nabijheid van een lagedrukgebied) voldoende triggering aanwezig zijn.

maxtempzondag
Maximumtemperaturen op zondag. Het wordt op nog grotere schaal zomers warm.
onstabiel zondag
De SB-CAPE loopt zondagmiddag nog iets hoger op dan op zaterdag, maar een gebrek aan triggering leidt ertoe dat het aantal buien aanzienlijk minder dan tijdens de eerste weekenddag. Merk overigens op dat de SB-CAPE in het noorden van Nederland en langs de Belgische kust vrijwel nihil is. Hier is geen sprake van onstabiel weer. Dit komt door een verkoelende wind van zee, die in de loop van de middag opsteekt.

Maandag weinig verandering

Het weerbeeld op maandag verschilt maar weinig van dat op zondag. In de ochtend schijnt de zon volop, ‘s middags ontstaan er vooral in het zuiden van de Benelux stapelwolken die lokaal uitgroeien tot buien. Het wordt 20-24 graden direct aan zee en 25-28 graden elders bij een zwakke tot matige oostenwind (2 tot 4 Beaufort). Opnieuw is de CAPE hoog, maar door een gebrek aan triggering zal het bij een enkele geïsoleerde bui blijven. Grootschalig noodweer lijkt op dit moment onwaarschijnlijk.

maxtempmaandag
Maandag is voorlopig het thermische klapstuk van dit jaar tot nu toe. In een naar oost draaiende stroming wordt het ook op de stranden warm.
onstabiel maandag
De potentiële onstabiliteit op maandag is nog steeds groot en strekt zich ook wat verder uit naar het noorden. Er is echter wederom te weinig triggering aanwezig op de buien in gang te zetten. Ook nu zullen de buien een lokale aangelegenheid blijven.

Later in de week koeler

Vanaf dinsdag stelt zich een licht meanderende westcirculatie in. Hogedruk nestelt zich boven de Azoren met een uitloper richting Groot-Brittannië. Lagedrukgebieden bevinden zich nabij IJsland en boven Scandinavië. De wind verlaat de (noord)oosthoek en gaat uit het minder warme westen waaien. Het wordt licht wisselvallig: de zware onweersbuien verdwijnen, maar in plaats daarvan zullen er wel af en toe zwakke storingen overtrekken. De middagtemperatuur daalt naar waarden rond 20 à 21 graden en de minima liggen nog altijd boven de 10 graden. Een klassieke periode met ‘schaapscheerderskou‘, een traditionele koele periode in de maand juni lijkt er voorlopig niet in te zitten.

luchtdrukzondag
In het tweede deel van de nieuwe week komen we terecht in een meanderende stroming uit westelijke richtingen. Deze komt tot stand door een wisselwerking tussen het IJslandlaag en het Azorenhoog.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken