Komend weekend wordt onstabiel en warm
Wat een regen is er de afgelopen tijd gevallen in grote delen van Europa. Lokaal is er in een paar dagen tijd evenveel neerslag gevallen als normaal in anderhalve maand. We zijn er nog niet vanaf, want ook de komende dagen blijft het onstabiel. Daarbij ligt het accent steeds op het zuidelijke deel van de Benelux. Volg de meest recente onweersvoorspelling via Facebook.
Overlast door noodweer
In Duitsland zijn een aantal dorpen van de buitenwereld afgesloten vanwege ernstige overstromingen. Er zijn zelfs meerdere doden gevallen. In Frankrijk is de A10 tussen Parijs en Orléans veranderd in een watermassa. De snelweg blijft de komende dagen afgesloten voor verkeer. Ook binnen de Benelux zijn er grote problemen: in diverse Belgische plaatsen zijn rampenplannen afgekondigd vanwege de extreme regenval. In delen van Nederlands Limburg viel in twee dagen tijd circa 150 mm, wat leidde tot wateroverlast in onder andere Boxmeer (Noord-Brabant).
Onstabiel in het zuiden, zonovergoten in het noorden
Op zaterdag stroomt er in het noordelijke deel van de Benelux drogere lucht vanuit Duitsland binnen. De zon schijnt er flink en is de buienkans nagenoeg nihil. België en Luxemburg maken daarentegen in de loop van de middag wel kans op een aantal zeer zware onweersbuien. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg waar eveneens stevige regen- of onweersbuien kunnen ontstaan.
Tussendoor is er ook veel ruimte voor de zon. Als er een bui ontstaat, is dit gezien de hoge CAPE een fors exemplaar met onweer en mogelijk hagel. De temperatuur stijgt naar 23-28 graden, alleen in de Belgische kuststrook is het met 16-20 graden koeler.
- Welke parameters zijn belangrijk voor onweer?
In de nacht wordt het weer overwegend helder. Doordat het een beetje door blijft waaien uit het noordoosten zal er geen mist ontstaan. Het wordt niet kouder dan 14-18 C.


Zomerse zondag
Zondag kent een zonovergoten start van de dag. ’s Middags wordt de atmosfeer ten zuiden van de Rijn onstabiel en ontstaan er stapelwolken. Mogelijk vormt zich aan het einde van de middag een enkele geïsoleerde onweersbui. Aan de Belgische kust wordt het 18-22 graden, elders in de Benelux wordt het zomers warm met 25 tot 28 graden.
Net als op zaterdag slaat de CAPE hoog uit, wat indiceert dat het onstabiel is en een eventuele bui meteen stevig kan uitpakken. Er is op veel plaatsen echter te weinig ’triggering’ vanaf de grond om de buien te laten ontstaan. Alleen in de zuidelijke helft van de Benelux kan er (in de nabijheid van een lagedrukgebied) voldoende triggering aanwezig zijn.


Maandag weinig verandering
Het weerbeeld op maandag verschilt maar weinig van dat op zondag. In de ochtend schijnt de zon volop, ’s middags ontstaan er vooral in het zuiden van de Benelux stapelwolken die lokaal uitgroeien tot buien. Het wordt 20-24 graden direct aan zee en 25-28 graden elders bij een zwakke tot matige oostenwind (2 tot 4 Beaufort). Opnieuw is de CAPE hoog, maar door een gebrek aan triggering zal het bij een enkele geïsoleerde bui blijven. Grootschalig noodweer lijkt op dit moment onwaarschijnlijk.


Later in de week koeler
Vanaf dinsdag stelt zich een licht meanderende westcirculatie in. Hogedruk nestelt zich boven de Azoren met een uitloper richting Groot-Brittannië. Lagedrukgebieden bevinden zich nabij IJsland en boven Scandinavië. De wind verlaat de (noord)oosthoek en gaat uit het minder warme westen waaien. Het wordt licht wisselvallig: de zware onweersbuien verdwijnen, maar in plaats daarvan zullen er wel af en toe zwakke storingen overtrekken. De middagtemperatuur daalt naar waarden rond 20 à 21 graden en de minima liggen nog altijd boven de 10 graden. Een klassieke periode met ‘schaapscheerderskou‘, een traditionele koele periode in de maand juni lijkt er voorlopig niet in te zitten.
