3 augustus 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

De passage van een koufront in combinatie met een Italiaanse Genua-laag zorgt vandaag en morgen voor langdurige neerslag in de Alpen. In combinatie met een forse afkoeling kan er boven 2500-3000 meter lokaal 1 meter sneeuw vallen. Prikpunt lijkt de centrale en oostelijke noordkant. Goed nieuws voor de gletsjers die zo weer een vers sneeuwdek krijgen. Het is allemaal tijdelijk want vanaf woensdag gaat het kwik weer markant de hoogte in.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Extreem veel neerslag op komst

Je hebt van die combinaties van luchtstromen die in de Alpen voor zeer veel neerslag op korte tijd kunnen zorgen. Komende 24u krijgen we er zo eentje. Een blik op de weerkaart zegt genoeg.

Combinatie tussen een koufront uit het noorden en een Genua-laag.

Aan de oostflank van een Genua-laag wordt er vochtige, warme Middellandse zeelucht naar het noorden gepompt. Tegelijk zorgt een trog voor koele lucht vanaf het noorden. Op de grenszone die precies over de centrale en oostelijke Alpen zal liggen kan er meer dan 100 mm neerslag (of 100 cm sneeuw in de bergen) vallen.

De neerslaghoeveelheden lopen lokaal op tot meer dan 100 mm.

Regen gaat over in sneeuw in de Alpen

Het is lang geleden, maar de neerslagkaarten tonen paarse kleuren langs de hoofdkam. Dat betekent: sneeuw! Met het arriveren van het koufront in de loop van maandagnamiddag gaat de sneeuwgrens onderuit van 3000 naar 2500 meter. Tijdens de nacht op dinsdag en dinsdagochtend kan het zelfs sneeuwen tot 2200 meter. Dat betekent dat het in veel bergmassieven tijdelijk wit zal zien. Een echte adempauze voor de gletsjers die afgelopen weken zware klappen hebben gekregen.

Sneeuw in de Alpen

Hoeveel er precies gaat vallen is altijd afwachten in dit soort situaties. De gunstige NW-SE stau gebieden lijken wel hoeveelheden te krijgen in de orde van 50-100 cm, met hier en daar uitschieters tot > 1 meter (Berner Oberland, Zugspitze).

Koel weer van korte duur

Net als in de Benelux slaat het roer woensdag helemaal om. De Alpen komen dan terug onder de invloed van een hogedrukgebied, waardoor de temperaturen fors de hoogte in gaan. De nulgradengrens stijgt tot boven 4000 m en in brede valleien (bv. Wallis) kan het meer dan 30°C worden.

Het wordt alweer zeer warm in de Alpen vanaf woensdag

Stabiel weer in de bergen duurt echter nooit lang. Zondag en de dagen daarna groeit de kans op felle warmte-onweders, die zich over de hele Alpen kunnen verspreiden. Deze exemplaren vormen zich na de middag en kunnen steevast gepaard gaan met hagel en veel neerslag op korte tijd. Door de hogere temperaturen is de kans op sneeuw in de Alpen beperkt. Enkel de hoogste toppen kunnen weer wit worden.

Warmteonweders lijken zich vanaf zondag dagelijks te kunnen voordoen in de Alpen

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken