2 maart 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

De krokusvakantie verliep wisselvallig in de Alpen met zeker afgelopen woensdag en donderdag behoorlijk veel sneeuwval. Het witte goud was broodnodig ten tijde van de drukste weken van het jaar. Komende dagen blijft het wisselvallig met regelmatig sneeuw, deze keer ook aan de zuidkant.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Winter wonderland in Chandolin op 1 maart 2020. (@SneeuwhoogteNL)

Gunstig drukpatroon voor veel neerslag

Lagedruk zit standvastig in het noorden en hogedruk in het zuiden (nabij de Canarische Eilanden). Het resultaat is een vrij actieve straalstroom die voor depressie-weer zorgt. Dat wil zeggen, de vorming van depressies die over Europa trekken. De Alpen fungeren daarbij als barrière en vangen extra neerslag. De bergen blokkeren immers de luchtstroming waardoor de vochtige lucht gedwongen wordt te stijgen en er extra neerslag ontstaat (orografische neerslag).

In combinatie met de frontale neerslag zorgt dat de komende dagen weer voor veel sneeuwval in de Alpen. Bovendien zorgt cyclogenese aan de zuidkant (lijzijde) van de Alpen (door draaiing van de wind rond de Alpen en vorticiteit voor de vorming van een kleine depressie (Genua-laag) waardoor het deze keer ook aan deze geografische zijde van de Alpen hevig zal sneeuwen.

Er heerst een gunstig luchtdrukpatroon momenteel voor sneeuw in de Alpen.

Hoeveel sneeuw gaat er vallen?

De neerslagkaarten zijn indrukwekkend. Over de hele Alpen valt er gemiddeld 30-50 cm poedersneeuw. De noordelijke oostkant ligt wat meer in de schaduw van de Alpen deze keer waardoor hier wat minder neerslag valt. Met de sneeuwgrens zit het bovendien wel snor, die zakt beneden 1500 m en in de nacht van maandag op dinsdag zelfs ruim beneden 1000 m. De aangevoerde lucht komt immers uit het koude NW van Europa (regio IJsland – Zuid-Groenland). Dat betekent een wit landschap tot in alle dalen. Februari verliep zacht maar maart begint duidelijk anders! Wie heeft het geluk nog te gaan skiën? Laat het weten in de reacties onderaan dit artikel.

De sneeuwhoeveelheden lopen komende dagen hoog op in de Alpen.

Hoe zit het met de pistes?

Geen bruine landschappen momenteel. Er ligt een mooie laag sneeuw in de Alpen en die groeit komende dagen dus zeker aan. De condities zijn top en ook op de lange termijn glooit eerder positief winterweer. De aanloop naar o.a. Tomorrowland Winter zit dus zeker goed. Kijk maar eens hoe Alpe d’Huez er momenteel bijligt…

Wat een schitterende ochtend gisteren in Alpe d’Huez. (@Alpe d’Huez)

Wie de sneeuw in de gaten wil houden komende dagen kan zeker de webcambeelden raadplegen. Ongetwijfeld zal de sneeuw er regelmatig met bakken uitvallen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken