Koeler intermezzo na hitte en onweer
De voorbije 7 dagen werden we getrakteerd op een fameuze opstoot van warme en onstabiele lucht. Dat zorgde voor hitte en onweer. In sommige regio’s werd zelfs een eerste hittegolf waargenomen. Ondertussen hebben de tropische luchtmassa’s plaatsgemaakt voor maritieme lucht en die is duidelijk koeler. Voor sommige mensen een opluchting, voor andere mensen mag de zomer terug snel van zich laten horen.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de livestreams op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Hitte en onweer werden verdreven
Aan de oostkant van een trog werd er afgelopen weekend warme en onstabiele lucht naar de Benelux gevoerd. Dit leverde hitte en onweer op. Zoals in 95% van de cases trokken de onweersbuien vanaf de Franse grens de Benelux binnen en trokken ze mee met de luchtstroming op hoogte (typisch op 700 hPa) naar het noorden.
Supercellen en een tornado
De radarbeelden en verschillende beeldmaterialen toonden duidelijk de aanwezigheid van supercellen die konden ontstaan en voortleven op grote onstabiliteit (veel CAPE) en windschering (veel SHEAR). In de Ardennen zou zelfs een (kleine) tornado voor veel ravage hebben gezorgd in de regio van Beauraing. Een zeldzaam fenomeen, dat enkel wanneer veel factoren meezitten, (eigenlijk dus tegenzitten!) kan voorkomen (veel rotatie van de wind in de onderste luchtlagen waardoor de wind begint te roteren).
Grote hagelbollen
Naast windhozen, downbursts en grote hoeveelheden neerslag werd de hitte ook verdreven door onweersbuien met hagel van betekenis. In Het Nederlandse Hoogeveen werden zelfs hagelstenen van 5 cm gemeten. Deze kwamen vooral voor onder de buien met toppen tot 10 km en meer.
Afkoeling door opgeschoven trog
De trog die de afgelopen week ten westen van Europa stationair bleef hangen, is ondertussen opgeschoven tot over West-Europa. De warm air advection vanaf het zuiden heeft daardoor plaatsgemaakt voor koelere lucht vanaf het noorden. De 25-30°C zijn we dus wel kwijt, een 20°C is in de plaats gekomen.
Op de scheidingslijn ontstonden er nog verschillende (onweers)buien die (begin) deze week nog voor neerslag van betekenis zorg(d)en. Maar, algemeen is de depressieactiviteit laag en liggen er (nog) geen hoogtelaagjes in de buurt waardoor het droge weer toch domineert.
Koeler weer dan normaal
Op hoogte schommelen de temperaturen rond 6-8°C (op 850 hPa). Tel daar 13-16°C bij en je hebt de maxima voor komende dagen. Maar, de temperaturen vertonen wel een stijgende tendens. Tot donderdag liggen de temperaturen onder normaal. Tegen einde van de week komt de grens van 20°C op de meeste plaatsen weer in de buurt en wordt deze overschreven. Een overgang naar typisch zomerweer?
- Bekijk de actuele temperatuur in de Benelux
Hitte rond de Middellandse Zee
De hoge temperaturen zijn komende dagen te vinden in de gebieden rond de Middellandse Zee. Vooral in het zuidoosten (Italië, Griekenland, etc.) swingen de maxima de pan uit met 35-42°C. Maar ook in het zuiden van Spanje stappen de temperaturen komende dagen weer in de lift. Onderstaande kaart toont ook een zeer heet westen van Rusland. De opwaartse tak van de straalstroom zorgt daar voor de advectie van zeer warme lucht.
Lange termijn normaal zomerweer?
Op onderstaande kaarten is de temperatuur anomalie te zien op basis van de output van EC46. Het is duidelijk dat we in de week van 21-28 juni (die nu bezig is) koeler weer krijgen dan normaal in West-Europa. Dit is het resultaat van de trog die over West-Europa ligt. De opgaande tak van de straalstroom zorgt in het (noord)oosten van Europa voor warm weer met temperaturen die veel hoger liggen dan normaal.
Tijdens de periode van 28 juni tot 4 juli neemt de intensiteit van de trog af en lijken de temperaturen te normaliseren. Het ziet er dus naar uit dat we vanaf dan overschakelen op normaal zomerweer. Er is namelijk geen echt signaal voor een duidelijke positieve / negatieve afwijking. De precieze koers van kleine hoogtelaagjes die met de straalstroom naar West-Europa opschuiven (zie onder) zal allesbepalend zijn voor de exacte temperatuur- en neerslagafwijking
Sommige linkjes bevatten affiliate