Onweerskansen 19 juni 2021
Vanavond en vannacht is het opnieuw prijs in grote delen van de Benelux. Door de aanvoer van zachte en vochtige lucht op hoogte bouwt onstabiliteit zich op en wordt een gebied met stevige (onweers)buien geadvecteerd vanuit Frankrijk. Hierbij kunnen stevige rukwinden aanwezig zijn en lokaal hagel. Opletten geblazen!
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de livestreams op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Onweerachtige weersituatie
De situatie is vrij weinig gewijzigd ten opzichte van gisteren. Er is nog steeds aanvoer van zachte en vochtige lucht op hoogte en deze aanvoer neemt zelfs nog toe (WAA) in de loop van de namiddag en avond op nadering van een hoogtetrog/thermisch lagedrukgebied (ThetaE waardes op 850hPa vlak pieken in de avonduren tot 45-55°C). Ondanks de koelere temperaturen in het westelijke deel van de Benelux (door de aanvoer van koelere lucht in de onderste luchtlagen), blijft de kans op onweer dus aanwezig!
Start van het onweer in Frankrijk
Het grote verschil met gisteren is dat het onweer deze keer niet in de Benelux ontstaat, maar in Frankrijk. Onder invloed van bovengenoemde factoren (hoogtetrog en vore/thermisch lagedrukgebied) ontstaan verschillende onweersbuien in het westen van Frankrijk. Deze lijnen zich vrij snel op. Gezien de gunstige CAPE- en windschering in Frankrijk zijn dit goed georganiseerde onweersbuien (multicell en/of supercel) met alles erop en eraan.
In de loop van namiddag en avond trekt dit gebied dan geleidelijk naar het noordoosten. Aangezien het systeem laat in de avond en begin van de nacht overtrekt, zullen de meeste buien geleidelijk elevated worden door de stabilisatie van de grenslaag. Hierbij worden ze dus gevoed door de warmte en het vocht in de hogere luchtlagen en niet van de grond. Op onderstaande soundings zien we een inversie die de stabiele grenslaag weergeeft met daarboven dus een duidelijk onstabiel profiel.
Wat voor onweer kunnen we verwachten?
De CAPE (1000-2000 J/kg aan MUcape, het meest in het oosten) en de scheringsprofielen (25-35 kn) laten de vorming toe van multicellen en enkele discrete supercellen. Er treedt eveneens oplijning langs de vore (mogelijk vorming van squall line). Aangezien de warmste lucht zich in het zuidoosten bevindt, kunnen de randverschijnselen daar iets zwaarder uitpakken. Dit systeem trekt van zuidwest naar noordoost over de Benelux in de loop van de avond en de nacht.
Tegen zondagochtend verlaten de buien dan Nederland. Bemerk ook de zeer grote windsprong lager in de atmosfeer samen met mogelijk een vrij lage wolkenbasis. Een lokale valwind of windhoos, zoals vrijdag in Nederland, kan niet worden uitgesloten. De kans hierop is echter vrij beperkt. De belangrijkste randverschijnselen zullen dus een grote hoeveelheid neerslag (lokaal tot 40 mm), rukwinden tot 80-90 km/h en lokaal hagel zijn.