4 juli 2021 - 5 min. lezen
0 reacties 0

De eerste maand van de meteorologische zomer is voorbij. Juni toonde dit jaar een compleet ander beeld dan de lente, die juist zeer koud verliep. De zomermaand verliep zeer warm, in De Bilt (NL) was juni 2021 zelfs de warmste junimaand sinds de start van de metingen met ook een flink aantal zomerse dagen. Tegelijkertijd was het een maand die werd gekenmerkt door het veelvuldig optreden van zware onweersbuien die af en toe voor wateroverlast en schade zorgden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

De maand begon zonnig en warm

Juni 2021 begon meteen met een aantal zomerse dagen op rij. Onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië bleef het zonnig en droog. De nachten waren wel koud. Op de eerste dag van de maand werd meteen de laagste temperatuur geregistreerd: 2,9°C in Elsenborn (BE). Op 3 juni kregen we voor het eerst deze maand te maken met hevige buien die veroorzaakt werden door een thermisch lagedrukgebied boven Frankrijk. De Veluwe ving de meeste regen, er viel plaatselijk al meer dan 50 mm neerslag in een etmaal. Ook op 4 juni kwam het tot stevige onweersbuien in grote delen van de Benelux.

Op 3 juni 2021 kregen we in de Benelux te maken met zware onweersbuien die lokaal tot wateroverlast leidden.

Vanaf 5 juni deed de temperatuur tijdelijk een stap terug, maar al snel erna keerde het droge en overwegend zonnige zomerweer terug. Af en toe lag de temperatuur iets lager door een koele wind vanaf zee. Door het standvastige weerbeeld verliep de eerste helft van juni zeer zonnig, op sommige plekken was het de zonnigste eerste junihelft uit de meetreeks.

Regionale hittegolf gevolgd door somber einde

Vanaf 14 juni begon de kern van het hogedrukgebied te verschuiven naar de centrale delen van Europa. Daardoor kwam er bij ons een zuidelijke stroming op gang met de aanvoer van warme lucht. De temperaturen liepen verder op en op 16, 17 en 18 juni werden regionaal drie tropische dagen op rij gemeten. In combinatie met twee zomerse dagen ervoor en erna was er sprake van een regionale hittegolf. De hoogste temperatuur deze maand werd gemeten op de 17e. In Hupsel (NL) werd het die dag 34,0°C.

Op 18 juni werd de hitte verdreven door felle onweersbuien, die opnieuw gekoppeld waren aan een thermisch lagedrukgebied ten zuidwesten van ons. Enkele exemplaren zorgden voor zeer veel schade, zoals tijdens een valwind in Leersum (NL). Op 19 juni trokken er opnieuw felle onweersbuien over. In Beauraing (BE) werd die dag zelfs een tornado waargenomen. Er was veel schade te betreuren. Ook zorgden de buien op meerdere plaatsen voor overlast door veel neerslag op korte tijd.

Ook daarna keerde het droge, zonnige en stabiele juniweer niet meer terug. De rest van de maand zaten we in een onstabiele setting waarbij lagedrukgebieden vanaf de oceaan hun doortocht vonden naar het Europese vasteland. Daardoor viel er de laatste tien dagen ook wel elke dag ergens neerslag in de Benelux. Uiteindelijk daalden de temperaturen ook tot onder de normaal en kregen we te maken met veel grijze luchten.

Vanaf de 26e stegen de temperaturen opnieuw. Het bleef echter onstabiel en deze dagen trokken er wederom onweders over. De 27e werd de omgeving Houffalize zwaar getroffen door een tornado. Op 29 juni bleef een convergentiezone langdurig stil liggen over een lijn in Vlaanderen en Zuid-Limburg. Veel inwoners zagen hoe de straten blank kwamen te staan. In Houthalen (BE) viel er op deze dag zelfs 109,3 mm neerslag. De laatste dag van de maand was nat en koel.

Juni 2021 was als geheel zeer warm

Tellen we alle waarnemingen bij elkaar op, dan zien we dat juni 2021 uiteindelijk de boeken in zal gaan als een zeer warme maand. Voor De Bilt is het zelfs de warmste juni sinds 1901. Met een gemiddelde temperatuur van 18,2°C werd het record uit 2019 (18,1°C) gebroken. In Ukkel was het met 18,6°C ook een pak warmer dan het gemiddelde van 16,7°C. Het record van juni 2003 bleef hier wel ruimschoots buiten schot.

Qua zonneschijn deed zich iets bijzonders voor: de eerste helft van de maand was het bijzonder zonnig, terwijl de zon zich vanaf de 19e nauwelijks nog liet zien. In Ukkel was de laatste decade van juni 2021 zelfs de somberste ooit met slechts 9,8 uren zonneschijn. In totaal was de maand iets zonniger dan normaal met 202 uren tegen 199 gemiddeld. De Bilt registreerde 243 zonuren, ruim meer dan de normale 207 uren.

Door het voortdurende optreden van de zware en lokale buien liepen de neerslagtotalen flink uiteen. Gemiddeld over de Benelux was het een zeer natte maand. De natste regio’s, Noordwest-Nederland en de omgeving van Luik, ontvingen meer dan 150 mm neerslag. Het droogst was het in een strook over Midden-Nederland met rond 50 mm. In De Bilt viel 53 mm tegen 71 normaal. Voor Ukkel lag de neerslagsom juist boven de normale. De pluviometer ving hier 121 mm op, tegen gemiddeld 71.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen