2

Wanneer iemand zegt: “Het is mooi weer vandaag”, dan is dat subjectief. Voor de ene is weinig wind mooi weer, terwijl de andere persoon liever veel wind en regen heeft. Net om deze subjectiviteit te beperken, zijn er ADS-dagen of mooi-weerdagen de wereld ingeroepen. Wat dit precies betekent, ontdek je hier!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

“Mooi lenteweer”, maar wat is dat nu precies….

Wat zijn ADS-dagen?

De afkorting ADS staat voor Above Dry Sunny. Dat zijn dagen waarop de gemiddelde temperatuur boven (above) het decadegemiddelde van die maand ligt, het vrijwel (minder dan 0,2 mm) volledig droog is (dry) én waarbij de zon minstens de helft van de maximale uren schijnt (sunny). Op deze manier probeert men op een objectieve manier de zogenaamde mooi-weerdagen (KNMI) vast te stellen. Het mooie aan deze methode is dat ook in de winter verschillende ADS-dagen kunnen voorkomen. Het is dus niet alleen geschikt voor in de lente of zomer.

Voorbeeld van een mooi-weer dag met voldoende zon en een droog verloop (Hugo Maes).

Wat zijn geschikte condities voor ADS-dagen?

Winter

In de winter komen ADS-dagen bijna niet voor. De reden hiervoor is niet zozeer de temperatuur, maar wel de zonneschijnduur. In de winter betekent een aanvoer van zachte lucht meestal ook veel bewolking en wanneer het zonnig is, koelt het in de nacht vaak goed af waardoor het daggemiddelde ook lager ligt. Volgens het KNMI komen er gemiddeld 1-2 dagen voor.

Lente

Naarmate de lente vordert, neemt het aantal ADS-dagen toe. In het geval van droge en zonnige voorjaren, zoals we de afgelopen jaren wel gekend hebben, dan ligt het aantal mooi-weerdagen veel hoger dan gemiddeld. Dit doet zich vooral voor wanneer een hogedrukgebied zich positioneert boven het Europese vasteland met een aanvoer van zachte, droge zuidelijke lucht.

Vorig jaar werd april gekenmerkt door droge, zonnige en zachte dagen.

Zomer

Voor de zomer geldt ongeveer hetzelfde als bij de lente. Hier ligt het aantal ADS-dagen wel nog hoger. Gemiddeld heeft de zomer (juni-juli-augustus) ongeveer 20 ADS-dagen, wat bijna de helft is van wat we mogen verwachten over het volledige jaar (ongeveer 45 dagen). Ook hier geldt, indien een zachte zuidelijke én droge luchtstroming tot stand komt, dan loopt het aantal ADS-dagen snel op. Dit gebeurt dus vaak in hittegolven waarbij de gemiddelde dagtemperatuur boven normaal uitkomt en er géén onweersbui valt.

Dagen in een hittegolf zijn vaak ADS-dagen

Herfst

In de herfst neemt het aantal mooi-weerdagen opnieuw af. Het wordt immers wisselvalliger en de zon kan ook steeds minder schijnen, zeker naar het einde van de herfst toe. In september kunnen wel nog gemiddeld 5 ADS-dagen of mooi-weerdagen waargenomen worden, maar dit aantal neemt verder af. Net zoals in de lente en zomer geldt dat een zachte zuidelijke én droge luchtstroming noodzakelijk is voor een ADS-dag.

  • Meer info en grafieken over de jaren heen kunnen hier gevonden worden!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen