1

Elk jaar op 1 juni begint de meteorologische zomer. Dat betekent ook dat we de balans van de voorbije lente kunnen opmaken. Over het algemeen was de lente van 2021 koud, nat en op veel plekken was er ongeveer een normale hoeveelheid zonneschijn. Maart was klimatologisch gezien de minst opvallende maand van deze lente. Door een hardnekkige aanvoer vanuit het noorden was april 2021 zelfs de koudste aprilmaand sinds 1986. Ook mei was verliep eerder koud, maar kende een totaal ander weerbeeld dan we de maand ervoor zagen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Terugblik op het weer in de lente van 2021

Maart 2021 begon in de eerste week zonnig en zowel overdag als ‘s nachts vrij koud. Op 7 maart werd het in Elsenborn (BE) -10,0°C, de laagste temperatuur in de lente van 2021. Daarna werd maart vooral gekenmerkt door een relatief somber weertype. Af en toe was het een periode wisselvallig, met af en toe maartse buien met (natte) sneeuw, hagel of zelfs onweer. Later werd het droger en de laatste dagen van de maand verliepen zeer warm en zonnig, met op 31 maart zelfs een lokale zomerse dag. De maand maart was qua temperatuur gemiddeld en uiteindelijk ook vrij zonnig.

Toen april begon, draaide de wind naar het noorden en kwam er koude lucht uit het arctisch gebied onze kant op. Vervolgens zou het nagenoeg de hele maand (veel) te koud blijven. Er kwamen op sommige dagen ook winterse buien voor en op 7 april kwam het zelfs nog tot een sneeuwdek van een paar centimeter in het zuidoosten. De tweede helft van de maand was een stuk droger en zonniger dan de eerste. In totaal was april qua neerslag vrij gemiddeld en zelfs iets zonniger dan normaal.

In mei hield het koude weertype in eerste instantie aan met op 7 mei in Noord-Brabant opnieuw een dun laagje sneeuw. Rond moederdag draaide de wind tijdelijk weer naar het zuiden, waardoor er warme, vochtige lucht werd aangevoerd. 9 mei was de warmste dag van de afgelopen lente en in Koersel (BE) werd het 28,3°C, de hoogste temperatuur van afgelopen lente. Daarna keerden we terug naar een (noord)westelijke stroming met lagedrukgebieden in de buurt. Het was daardoor flink wisselvallig en opnieuw flink kouder dan de norm. Van 1 tot en met 27 mei viel er elke dag wel ergens in de Benelux neerslag. Mei was dan ook een natte lentemaand met overal meer neerslag dan gemiddeld. Ook was het een sombere maand.

De lente van 2021 was de koudste sinds 2013

Als we naar het totaalplaatje van afgelopen lente kijken, zien we dat de koude april en mei ervoor zorgden dat de lente in totaal koud was. In De Bilt was het gemiddeld 8,1°C tegen 9,9°C. In Ukkel was het met 8,8°C tegen 10,5°C normaal ook fris. Daarmee was het de koudste lente sinds 2013 en de op één na koudste van deze eeuw. Het aantal vorstdagen lag vooral dankzij april vrij hoog, terwijl het aantal warme en zomerse dagen juist lager dan normaal lag.

In zowel De Bilt als Ukkel was de lente van 2021 flink frisser dan gemiddeld.

Wat betreft de neerslag was de lente van 2021 over het algemeen nat. Echter, hoe verder naar het zuiden, hoe droger het relatief was. Aan de Frans-Belgische grens was het meestal iets droger dan gemiddeld. In Ukkel viel precies de gemiddelde hoeveelheid neerslag van 165,6 mm. In De Bilt was het met 184 mm natter dan de gebruikelijke 159 mm.

De lente was in Nederland vooral natter dan normaal, terwijl in België een gemiddelde hoeveelheid neerslag werd opgevangen.

In zowel De Bilt als Ukkel scheen de zon in de lente 535 uren. Voor De Bilt was dit een normale hoeveelheid, terwijl deze hoeveelheid voor Ukkel eerder duidt op een zonnige lente ten opzichte van normaal.

In De Bilt was de zonduur deze lente normaal.

Neerslagtekort in lente 2021 nauwelijks aanwezig

Een bijkomend voordeel van de koude april en mei en de vele neerslag is dat het neerslagtekort van het huidige groeiseizoen beneden gemiddeld is. Een groot voordeel voor de natuur en de gewassen, die al zwaar te lijden kregen in de afgelopen drie jaren. Vorig jaar bijvoorbeeld was het neerslagtekort aan het eind van de lente al opgelopen tot meer dan 150 mm. De gevolgen van de droogte zijn echter soms nog zichtbaar in de natuur. Daarnaast loopt het neerslagtekort door de droge en zonnige start van juni alweer snel op.

In onze meest recente update van het neerslagtekort, gemiddeld over Nederland, blijkt dat er richting einde van de lente van 2021 zelfs een licht neerslagoverschot was.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken