Juli 2021 was koud, nat en somber
De tweede maand van de meteorologische zomer is voorbij. Juli tapte duidelijk uit een ander vaatje dan juni, die zeer warm verliep. Juli verliep zelfs koeler dan juni. Het was een maand zonder thermische uitschieters. Wat verder opviel was uiteraard de excessieve neerslag in de tweede decade van juli. Toch waren er ook flinke regionale verschillen.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Juli begon wisselvallig
De maand juli begon met temperaturen iets onder het langjarig gemiddelde. Een lagedrukgebied ten westen van de Benelux zorgde voor de aanvoer van maritieme lucht. Op zaterdag 3 juli trok een occlusie van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Dit ging gepaard met lokaal veel neerslag en onweer. Toch werd het lokaal wel zomers warm. Op 4 juli werd de warmte snel weer verdreven met opnieuw lokaal felle onweersbuien. De dagen daarna verliepen licht wisselvallig, met temperaturen rond normaal.
- Bekijk de bliksemactiviteit live via onze onweerradar!🌩️
Enorm natte tweede decade
Er is al veel over geschreven, en terecht. In dit artikel behandelen we kort nog eens de situatie.
Op 12 juli 2021 zat de Benelux gevangen tussen een hogedrukgebied met de kern ten zuidwesten van Ierland en een hogedrukgebied met de kern in de buurt van Oekraïne. Daartussen bevond zich een lagedrukgebied dat geen kant op kon en stationair bleef. We noemen dit ook wel een lagedrukblokkade. Aan de noordflank van dit lagedrukgebied bevonden zich enorm vochtige luchtmassa’s die steeds gedwongen werden om richting de Benelux op te schuiven. Dit had als gevolg dat het vanaf 13 juli meerdere dagen achter elkaar tot enorm veel neerslag kwam.
Op 14 juli vaardigde NoodweerBenelux een zeldzame level 3 (weeralarm) af voor de excessieve regenval.
Vanaf 16 juli kwam de Benelux onder de invloed van een hogedrukgebied in de buurt van Groot-Brittannië. Het weer stabiliseerde en de neerslag werd de grenzen van de Benelux uit gedreven. Er was flink wat ruimte voor de zon en de hoogste temperaturen van juli werden behaald. Zo werd het 26,6°C in de Bilt en 26,5°C in Ukkel op 18 juli.
- Een uitgebreider overzicht van het noodweer kunt u lezen in dit artikel!
- Volg de regen op onze regenradar!🌧️
Wisselvallig einde van de maand
Het mooie zomerweer hield aan tot de 24e van juli. Vanaf die dag nam een lagedrukgebied boven Frankrijk het heft in handen. Dit lagedrukgebied zorgde voor opnieuw lokaal veel regenval. Zo zorgde een stationaire bui op de 24e voor overstromingen in de Belgische plaats Dinant.
- Zelf meten hoeveel regen er valt? Bestel dan deze pluviometer.
Op 25 juli kwam het noorden van Nederland aan de beurt. Lokaal viel bijna 115 millimeter in de provincie Friesland! De dagen daarna kwam de Benelux onder invloed te liggen van een nieuw lagedrukgebied. Bijbehorende storingen zorgden voor een wisselvallig weerbeeld. De temperatuur lag opnieuw onder het langjarig gemiddelde.
- Check hoe warm het is op onze actuele temperatuurkaart!🌡️
Juli 2021 was koud, nat en somber
Als we alles in ogenschouw nemen, kunnen we concluderen dat juli een te koude maand was. In De Bilt ging de maand rond in 18 graden (normaal 18,3). In Ukkel lag de gemiddelde temperatuur een tiende van een graad lager (normaal 18,4). De gemiddelde maximumtemperatuur (1991-2020) in juli bedraagt ongeveer 31 graden. Met 26,5°C blijven we daar in 2021 dus flink onder. Doordat de nachten relatief warm verliepen, is juli toch niet heel veel kouder dan het klimatologische gemiddelde.
In De Bilt viel 98,5 mm neerslag, wat ongeveer 10 millimeter meer is dan normaal (1991-2020). In Ukkel viel maar liefst 166 millimeter, de grootste neerslaghoeveelheid sinds 1980! Maar er waren ook grote verschillen in de Benelux. In het noordwesten van Nederland viel lokaal nog geen 30 millimeter. Dit terwijl het meetstation Mont-Rigi in België ruim het 10-voudige noteerde!
Met 194 en 172 uur zonneschijn in De Bilt en Ukkel respectievelijk was juli een sombere maand. De neerslag viel op 17 dagen in De Bilt. In Ukkel regende het op 18 dagen. Als laatste kijken we naar de onweersdagen. In België kwam het op 13 dagen tot onweer. Dit is ook precies het aantal dagen van het klimatologisch gemiddelde. Wat we ook duidelijk kunnen zien is dat het aantal onweersdagen toe is genomen over de tijd.
- Zelf weten hoe je het weer kan voorspellen? Leer het met dit boek.
Sommige linkjes bevatten affiliate