Normaal zomerweer zonder thermische uitschieters
Ook de komende dagen blijft het typisch Belgische of Hollandse normaal zomerweer aan zet. Daarbij loopt de temperatuur op tot waardes tussen 20 en 25 graden met in de loop van de dag wolkenvelden en lokaal een bui (mogelijk met onweer). De wind verkiest een zuidwestelijke tot westelijke hoek waardoor thermische uitschieters er de komende dagen dan ook niet in zitten. Zit er überhaupt stabiel zomerweer in de verwachting?
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de livestreams op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Europese weerkaart
Op de Europese weerkaart is een vrij aparte setting te zien. Er is een vrij stevige straalstroom voor de tijd van het jaar. Dit heeft gezorgd voor de uitdieping van een klein lagedrukgebiedje dat zorgt voor stevige rukwinden vandaag. In het oosten van Europa genereert dit lagedrukgebied WAA, wat zorgt voor warm tot heet zomerweer. De warmte is dus vooral daar te zoeken.
Hitte Zuid-Europa
In de loop van de week wordt het steeds warmer in Zuid-Europa. Zelfs zo warm dat er mogelijk records worden gebroken. We zien dat een bel met zeer warme lucht (T850 rond 30 graden) zich naar (het zuiden van) Spanje verplaatst. De weermodellen lopen nog uiteen in welke temperaturen dit zal resulteren. Het ECMWF opteert voor de “koelere” variant met “slechts” 42 graden, terwijl GFS temperaturen tot bijna 50 graden toont. Hopelijk wordt dat niet het laatste!
Niet alleen in het zuiden van Europa is het warm, ook vandaag is het in Zweden, het noordoosten van Rusland en zelfs ten noorden van de poolcirkel puffen en zweten met tropische temperaturen boven 30 graden (wat uitzonderlijk is zo noordelijk). De oorzaak is een persistente rug van hogedruk (eentje die de vorige jaren vaak bij ons lag, maar nu dus iets oostelijker).
Normaal zomerweer bij ons
In de Benelux blijft het vooral normaal zomerweer zonder thermische uitschieters. Troggen vinden gemakkelijk de weg naar de Benelux, maar koud wordt het nooit echt. Er is voldoende ruimte voor zon, maar er moet dagelijks rekening gehouden worden met enkele buien en dat steeds vooral op het einde van de dag.
Woensdag is het perfecte voorbeeld. De dag start zonnig, maar in de loop van de dag ontstaan “mooi-weer wolken” die in de loop van de namiddag een bui kunnen lossen, vooral over het westen van de Benelux. De maxima liggen dan rond 20-22 graden.
Ook op donderdag en vrijdag blijft hetzelfde weerbeeld overheersen, maar dan verschuift de kans op buien vooral naar het oosten en zuidoosten van de Benelux. De temperaturen liggen daar ook nog iets hoger. De maxima kunnen dan klimmen tot lokaal 24 graden.
Lange termijn?
In het weekend nadert een nieuwe trog. Dit zorgt voor grotere neerslagkansen en ook lagere temperaturen, vooral op zaterdag. Op zondag zou het weer opnieuw opknappen met maxima rond 23 graden. Een bui blijft evenwel mogelijk. Ook de dagen erna blijven buien, met kans op onweer, mogelijk.
De weerpluim schetst ongeveer hetzelfde beeld. De temperaturen blijven de gehele (betrouwbare) verwachtingsperiode rond de normaal schommelen voor de tijd van het jaar. Zaterdag verloopt wel iets koeler. De eerstkomende dagen zijn er beduidend lagere neerslagkansen dan in het weekend en erna.
Ook na deze periode sturen zowel EC46 als GEFS extended niet echt aan op een stabiele periode met hogere temperaturen dan normaal. Beide experimentele modellen hinten vooral op hogedruk ten noorden van ons en ietwat lagere druk ten zuiden van ons. Dit kan een (blijvend) onstabiele setting genereren. Wordt ongetwijfeld vervolgd!