3 februari 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

De eerste maand van het nieuwe jaar 2020 begon zoals 2019 geëindigd was: zacht. De gemiddelde temperatuur lag 2.5 à 3 graden hoger dan het gemiddelde van 1981-2010. De totale neerslaghoeveelheid lag daarentegen onder normaal. De zonneschijnduur behaalde normale waardes in Ukkel, in De Bilt scheen er minder zon dan normaal.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Opnieuw zachter dan normaal

Januari verliep net als december vorig jaar zachter dan normaal. Enkel in de derde decade kwam er op uitgebreide schaal nachtvorst voor, onder een hogedrukgebied dat zijn vleugels over de Benelux had uitgestrekt. In zowel België als Nederland ging op verschillende dagen de temperatuur vlot voorbij de 10 graden. Ukkel behaalde een gemiddelde temperatuur van 5.9 °C tegenover 3.3 °C normaal.

Overal in België zien we een afwijking van groter dan twee graden!

De Bilt in Nederland was nog enkele tienden van een graad zachter met 6.2°C als gemiddelde temperatuur tegenover 3.1°C normaal.

Ook in De Bilt is de maand duidelijk zacht geëindigd.

Iets droger dan normaal

De maand verliep evenwel droger dan normaal. Hier gaat de vergelijking van “zacht weer in de winter betekent vaak neerslag” niet op. Zowel in België als in Nederland zien we een drogere maand. In Ukkel is dat 51.3L ten opzichte van 76L normaal en in De Bilt is dat respectievelijk 51L en 70L.

In de provincie Luxemburg viel wel voldoende neerslag. Elders zien we een negatieve afwijking.
In De Bilt viel er minder neerslag dan normaal.

Zonneschijnduur voor januari

De zon kreeg duidelijk meer ruimte in België om zich van zijn beste kant te laten zien. Met 57 uur zonneschijn benadert dit het normale van 58 uur. De Bilt tekende duidelijk lagere waardes op, met slechts 40 uur zonneschijn tegenover 62 uur normaal. Hier was januari 2020 een vrij sombere maand.

Oorzaken van deze afwijkingen?

Er was in januari een gezonde SPV (stratosferische Polar Vortex) aanwezig die dankzij een koppeling op troposferisch niveau zorgde voor een actieve straalstroom. Onderstaand kaartje geeft dit mooi weer. Een voortdurende koude-uitstroom ter hoogte van Newfoundland voedde steeds maar opnieuw de straalstroom. Hierdoor kreeg het Azorenhoog nooit goed de kans om noordelijk aan te punten, maar werd altijd geduwd richting Europa. Dit zorgde voor droger weer dan normaal en zachtere temperaturen.

Afwijking van de geopotentiale hoogtes

Opvallende weersfenomenen

  • De maand januari telde geen enkele sneeuwdag tegenover vier dagen normaal in Ukkel.
  • De meeste sneeuw in België viel op Mont-Rigi met een laagje van 2 cm.
  • Recordhoge luchtdruk in Ukkel (1048.3 hPa) en 1048 hPa in De Bilt.
  • Op 1 januari werd code rood uitgevaardigd door het KNMI voor delen van Nederland voor zeer dichte mist.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken